Porträtt av kvinnor i stämningsfulla akvareller
Bra konst för alla. NOA Gallery är ett galleri som säljer unik konst online i begränsad upplaga – alltid signerade av konstnären.
På NOA, Nordic Art Gallery, hittar du konst som lyfter ditt hem och som gör det personligt och unikt. NOA samarbetar med både etablerade och nya konstnärer och säljer original, grafik, fotokonst och skulpturer, allt i begränsade och signerade upplagor.
Att inreda med konst är en av nycklarna till att skapa ett personligt och ombonat hem. På LEVA&BO hittar du massor av inspiration till ditt hem och i vår konstshop NOA Gallery gör vi bra konst tillgänglig för alla. Ramarna är utvalda och anpassade efter de olika motiven och du väljer själv om du vill köpa inramade verk med glas av hög kvalitet eller om du bara vill köpa motivet. På NOA Gallery är motiven unika, de flesta verk skapas exklusivt för NOA Gallery.
UPPTÄCK HÄR! Se Linnea Swärds kvinnoporträtt (EXTERN LÄNK)
Veckans konstnär: Linnea Swärd målar kvinnor i ständigt olika roller
Nästan alltid kvinnor. Nakna, påklädda, ibland med blicken rakt mot betraktaren, ibland bortvända. Det finns en osäkerhet i Linnea Swärds bilder. Det är svårt att placera subjekten på bilderna i någon specifik era, de har ofta en tidlös prägel. Vissa drag känns distinkt moderna, andra påminner om ett äldre bildspråk. Ett högst medvetet drag ska det visa sig.
Linnea Swärd har målat och uttryckt sig med bilder i hela sitt liv. Hon är uppvuxen i en konstnärsfamilj, hennes mamma är textilkonstnär. Att skapa var en självklar del av familjelivet.
– Jag har alltid hållit på. Mamma kastade på mig riktigt konstnärsmaterial. Det var inget snack om att man inte skulle ha proffsmaterial att arbeta med, säger Linnea.
– Det var så man lyxade i min familj.
Misslyckades med akvarellfärgen
UPPTÄCK HÄR! Se Linnea Swärds kvinnoporträtt (EXTERN LÄNK)
Linnea utbildade sig till fotograf och har arbetat som illustratör och journalist. Målandet fanns alltid i bakgrunden och Linnea testade en massa olika tekniker. För 12 år sen upptäckte hon akvarellfärgen. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, snarare tvärtom.
– Den kändes envis och jobbig. Jag fick kämpa länge för att förstå mig på hur den fungerade och hur det skulle bli som jag ville.
Hon började måla på samma sätt som med andra färger. Resultatet blev ett misslyckande.
– Jag gjorde ungefär som med gouachefärg, tjocka lager, och jag försökte göra illustrationer på samma sätt som tidigare. Färgen blev kornig, korvade ihop sig i hörnen.
Linnea var nära att lägga tekniken på hyllan.
– Men plötsligt lirade det. Via misstagen förstod jag att jag inte utnyttjade akvarellens fulla potential och när jag väl accepterat färgens begränsningar blommade det ut.
Plötsligt var det enkelt att uttrycka sig. Hon hittade den transparenta, fjäderlätta känslan i färgen.
– Akvarellen har sån bredd, man kan göra så mycket. Låta pappret synas, man kan låta vattnet eller färgen tala.
Måste inte måla ekor på en strand
UPPTÄCK HÄR! Se Linnea Swärds kvinnoporträtt (EXTERN LÄNK)
Nu känner hon att sättet att måla passar hennes personlighet.
– Jag har inte så mycket tålamod och akvarellen torkar snabbt. När man väl målat går det inte att ändra.
Hon har målat i olja och har planer på att testa igen.
– Jag gillar olja men jag har en tendens att fastna lite för mycket detaljerna, det går alltid att lägga ett lager till och risken är att jag aldrig blir färdig. Med akvarell måste man spela efter de förutsättningar som färgen ger - det passar mig.
Hennes skakiga start som akvarellmålare har gjort henne respektlös på ett bra sätt, tror hon. Det finns många regler om hur man ska måla akvarell. Spontant, flödigt och med få penseldrag.
– Så som jag gjorde i början, det var så långt ifrån hur man skulle göra som man kan komma.
Att strunta i konventionerna är en trend som hon tycker märks bland många yngre akvarellkonstnärer.
– Det måste inte vara ekor på en strand.
Linnea arbetade hela tiden som journalist, men det var något med jobbet som inte kändes rätt. För fyra år sedan tog hon, och hennes man, beslutet att hon skulle satsa på konstnärskapet på deltid. Hon sa upp sig, började utbilda sig till lärare och byggde en studio hemma.
Arbetsprocessen är långt ifrån spontan. Hon börjar med egna referensfotografier av nakenmodeller.
– Det blir en slags fotokroki.
Idéarbetet kan också vara en mix av pinterestsökningar, skissande och kopierande av andra bilder.
– På idéstadiet kan jag titta på andras bilder hur mycket som helst, det är bara inspirerande men när jag skapar är det helt mitt eget, säger hon.
"Att måla män intresserar mig inte"
UPPTÄCK HÄR! Se Linnea Swärds kvinnoporträtt (EXTERN LÄNK)
En viktig inspirationskälla är musik. Ett citat ur en låt, det kan vara en helt banal textrad, är ett vanligt embryo till ett motiv och först i vuxen ålder kom det fram att Linneas mamma gör exakt samma sak.
– Det kan också vara någon jag ser på gatan, någon med en viss attityd som jag blir besatt av. Ofta är det personer som jag upplever som respektingivande, som får mig att känna mig lite dum. Jag har förstås ingen aning om det stämmer, det är något som jag hittar på helt själv.
Hon får ofta frågan varför hon bara målar kvinnor. Svaret kommer snabbt och hon säger att det är något hon känner sig helt trygg med. Det är kvinnor och kvinnors olika roller i historien som inspirerar henne.
– Det intresserar mig inte att måla män. Det finns så många andra forum där män är synliga. Det är helt enkelt mer komplext att skildra kvinnors historia.
Vänder på rollerna
– Alla roller som kvinnor pådyvlats genom historien, det är världen stoff. Jag föreställer mig hur det är att vara kvinna i olika tider.
Hon blandar medvetet mer klassiska och moderna element i sina bilder.
– Jag försöker förvirra betraktaren lite, vända på rollerna och göra betraktaren irrelevant genom att göra mina objekt väldigt starka.
Hon tycker själv att hon hittat ett eget, professionellt sätt att använda akvarellen men med sin helt unika motivvärld, sitt noggranna förarbete och sitt historiska intresse. Hennes konstnärskap har vuxit organiskt, en trend som finns bland många yngre, kvinnliga konstnärer som inte gått den traditionella utbildningsvägen. Där är sociala medier en viktig arena.
– Kvinnor tar för sig på sociala medier, det blir ett sätt att kringgå konventionen. Sociala medier “skriver över” den manliga normen.