1 av 6: Louise AdelborgFödd 1885, död 1971. Svensk formgivare och textilkonstnär.
2 av 6: Svensk design. Swedish grace finns i sju olika färger. Skålen, 89 kronor, den stora muggen, 134 kronor, royal­design.se. Foto: Sven Svensson
3 av 6: Skålen, 89 kronor.
4 av 6: 3 SAKER SOM PASSAR TILL SWEDISH GRACE-SERVISENFindukningDuka med svenskt linne, löpare och servetter i lin och bomull, från 159 kronor, Himla.
5 av 6: Snygg vasSvensk vas som passar till servisen, Straw, designad av Ingegerd Råman för Orrefors, 700 kronor, artglassvista.se. Foto: Jonas Lindstrom
6 av 6: VardagsbordDuka på ett klassiskt svenskt bord, Vardagsbord av Carl Malmsten, vitoljad björk, 60 x 100 centimeter, 13 050 kronor, svenssons.se

Porslin med veteax som blivit en klassiker

De vajande veteaxen tillkom för över 80 år sedan.

Men Swedish grace är fortfarande en av Rörstrands mest populära serviser.

Louise Adelborg skapade porslinet till Stockholmsutställningen 1930. När den började tillverkas kallades den Nationalservisen och har funnits med över 200 olika dekorer.

"När jag nu letar efter uppslag till egna mönster ville jag just få fram något svenskt, rakt på sak fosterländskt och så blev det bland annat vasakärven", sa Louise Adelborg om sitt mönster.

Sedan 2001 kallas den för Swedish grace och finns i färgerna - sand, snö, is, äng, himmel, hav och ros med en dekor av stiliserade veteax. I dag är den en av Rörstrands mest älskade serviser. Och det är den vita som är populärast.

- Den är en riktig storsäljare, säger Ulrika Görefält på Rörstrand.

Men det Louise Adelborg mest av allt tyckte om var att brodera, ofta med religiösa motiv.

"Dem har jag alltid sytt mest för mitt hjärtas skull", har hon sagt.

Louise Adelborg

Louise Nathalie Adelborg föddes på Östermalma gård i Östergötland, dotter till en kapten. Hon utbildades vid Tekniska skolan och debuterade med en keramik- och broderiutställning på ett galleri i Stockholm 1916. Samma år knöts hon till Rörstrand och blev kvar där till 1957. Louise är mest känd för servisen Swedish grace som tillkom på 30-talet och som även har producerats med dekor under namnen Blå vinge, Diplomat och Gyllenax.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!