Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Varje år anmäls flera personer som saknade efter att de gett sig ut i skogen för att plocka bär och svamp.
Varje år anmäls flera personer som saknade efter att de gett sig ut i skogen för att plocka bär och svamp.
Varje år anmäls flera personer som saknade efter att de gett sig ut i skogen för att plocka bär och svamp.
Varje år anmäls flera personer som saknade efter att de gett sig ut i skogen för att plocka bär och svamp. Foto: Shutterstock

Polisens viktiga uppmaning till alla svampplockare

Svampen kom tidigt i år och många har redan fullt upp med att leta i skogen. Letar gör också polisen, men tyvärr inte efter svamp, utan efter svamplockare som gått vilse. Med anledning av det går nu polisen ut med råd kring hur man undviker att hamna i farliga situationer under skogsturen. 

Varje år anmäls flera personer som saknade efter att de gett sig ut i skogen för att plocka bär och svamp. För att undvika att hamna i en sådan situation är det därför viktigt att vara väl förberedd – något som polisen ofta är noga med att informerar om under svampsäsongen.  

Öreborpolisen meddelar på sociala medier att många fall anmälts och ger viktiga råd gällande vad man ska tänka på för att undvika fara. 

https://www.facebook.com/polisen.i.orebro.lan/photos/a.579209558810136/2421670427897364/?type=3&theater

Berätta vart du ska och ladda mobilen 

För det första är det viktigt att alltid tala om för någon att du tänker ge dig ut i skogen – speciellt om du är ensam, råder polisen. Det bästa är dock att aldrig vara själv. Se också till att mobilen är med – fulladdad! Och har du möjlighet att ta med dig en powerbank är det ju aldrig fel. 

Klä dig i färggranna plagg 

Något annat som är bra att tänka på är att ha rätt kläder.  Under sensommaren kan dagarna vara varma samtidigt som temperaturen gärna faller snabbt kvällstid. Ta därför med dig extra kläder i ryggsäcken och ta på dig i lager.  Förutom att kläderna ska vara väderanpassade rekommenderar polisen också färgglada plagg för att på så vis synas bättre i skogen. Reflexväst är absolut också något att föredra. 

Mat och vatten

Ytterligare vikiga saker att tänka på är mat och vatten. Ordentligt med vatten och något att äta som en smörgås, bulle, frukt eller liknande kan vara avgörande. När man är vilse är det lätt att bli stressad och då faller blodsockerhalten. Det är viktigt att kunna tänka klart i krissituationer. 

Möjlighet att göra upp eld 

På civilförsvarsförbundets hemsida tindstickor, tändstål eller tändare för att vid en nödsituation kunna göra upp eld och värma sig. En annan sak de rekommenderar är att ta med en kniv. 

Om det som inte får hända händer

Att förbereda sig för en jobbig situation är en sak, men när det väl gäller handlar det om att hålla sig lugn. Polisens råd är att aldrig vänta för länge med att larma om den möjligheten finns. Det gäller även anhöriga! 

Stanna helst på en öppen eller högt belägen plats, det för att underlätta sökningen med helikopter. Det är också viktigt att hjälpa till genom att lyssna efter ljud från exempelvis polisbildens siren. Hör du något – gå mot ljudet!

Skulle du komma till en väg eller skogsväg lämna inte den utan stanna på plats eller följ vägen. 

Att förbereda sig för en jobbig situation är en sak, men när det väl gäller handlar det om att hålla sig lugn. Foto: Shutterstock

Tillbringa natten ute 

Blir du tvungen att övernatta i skogen är det viktigt att försöka hitta ett tillfälligt skydd. Enligt Civilförsvarsförbundet finner man det enklast under en buskig och tät gran. Förbättra sedan ditt skydd med vad du kan hitta så som mossa, granris och träpinnar. Kläder och plastpåsar går också bra att använda för att bygga på. Använd fantasin! Kreativiteten är din bästa vän i nödsituationer.