Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Pluras bästa bjudrätt är olika smårätter eller tapas, följt av lammgryta som kan göras i förväg och sköter sig själv. Foto: Gunnar Seijbold

Plura: "Jag bjuder helst på tapas"

Plura och spansk mat är helt klart en lyckad kombination.  "Pluras spanska kokbok" sålde slut direkt när den kom, men finns nu i en  ny utgåva.

Vad tycker du är den främsta skillnaden mellan svensk och spansk mat?

- Råvaran och utbudet. Det är svårt att jämföra annars, i Sverige är det ju så många matkulturer på arenan, i Spanien är det ett mer homogent utbud. En mer nationell matkultur med traditioner, som att äta tapas.

Vad lagar du själv hemma, svenskt eller spanskt?

- Jag lagar en mix av svenskt och Medelhavsmat. Fast inte samtidigt, är periodare, just nu är det nog Medelhavet som gäller.

Din bästa bjudrätt?

- Jag börjar med olika smårätter eller tapas, följt av lammgryta som kan göras i förväg och sköter sig själv.

Din favoriträtt alla kategorier?

- Svårt det också men kokt lamm i dillsås, rätt tillagad, är ju en höjdare, liksom egen fångad nykokt hummer med egentillverkad majonnäs.

När/hur blev du intresserad av mat?

- I princip när jag föddes, först blev jag ammad, sedan lagade mamma fantastisk mat, jag växte upp i en matintresserad familj.

När började du själv laga mat?

- När jag flyttade hemifrån i slutet av 60-talet. Det blev många samtal hem till mamma och frågor om recept.

Vad är den vanligaste frågan du får om tv-programmen?

- "Ni skall väl spela in fler program?" Eller, "har ni så trevligt som det verkar?"

Och vad svarar du? Är det lika trevligt?

- Ja, det är det! Men samtidigt lite stressande.

Vad äter du helst/absolut inte?

- Helst: allt som är vällagat. Absolut inte: hel- och halvfabrikat äter jag inte, av både smak- och hälsoskäl.