Plura: "Jag bjuder helst på tapas"
Plura och spansk mat är helt klart en lyckad kombination. "Pluras spanska kokbok" sålde slut direkt när den kom, men finns nu i en ny utgåva.
Vad tycker du är den främsta skillnaden mellan svensk och spansk mat?
- Råvaran och utbudet. Det är svårt att jämföra annars, i Sverige är det ju så många matkulturer på arenan, i Spanien är det ett mer homogent utbud. En mer nationell matkultur med traditioner, som att äta tapas.
Vad lagar du själv hemma, svenskt eller spanskt?
- Jag lagar en mix av svenskt och Medelhavsmat. Fast inte samtidigt, är periodare, just nu är det nog Medelhavet som gäller.
Din bästa bjudrätt?
- Jag börjar med olika smårätter eller tapas, följt av lammgryta som kan göras i förväg och sköter sig själv.
Din favoriträtt alla kategorier?
- Svårt det också men kokt lamm i dillsås, rätt tillagad, är ju en höjdare, liksom egen fångad nykokt hummer med egentillverkad majonnäs.
När/hur blev du intresserad av mat?
- I princip när jag föddes, först blev jag ammad, sedan lagade mamma fantastisk mat, jag växte upp i en matintresserad familj.
När började du själv laga mat?
- När jag flyttade hemifrån i slutet av 60-talet. Det blev många samtal hem till mamma och frågor om recept.
Vad är den vanligaste frågan du får om tv-programmen?
- "Ni skall väl spela in fler program?" Eller, "har ni så trevligt som det verkar?"
Och vad svarar du? Är det lika trevligt?
- Ja, det är det! Men samtidigt lite stressande.
Vad äter du helst/absolut inte?
- Helst: allt som är vällagat. Absolut inte: hel- och halvfabrikat äter jag inte, av både smak- och hälsoskäl.