1 AV 2
Peter, 29, äger ett av världens mest exklusiva Pokémonkort...
Foto: Privat
2 AV 2
... som han nu säljer på Tradera för 499 999 kronor...
Foto: Skärmdump

Peter säljer sitt Pokémon-kort för en halv miljon kronor

Peter, 29, samlade på Pokémonkort som barn, och har börjat igen som vuxen.

Just nu sitter han inne på ägandet av världens mest exklusiva Pokémonkort. 

Hans annons på Tradera väcker reaktioner – kortet är till salu för en halv miljon kronor!

Kommer du ihåg de så populära Pokémon-korten som varenda unge samlade på, på 90-talet? En del har aldrig slutat samla, andra har sina gamla sparade. Sedan finns det de som Peter Öhman, 29, elevassistent i Visby, som börjat samla på nytt, nu på äldre dagar.

Foto: Pokemon.com

Samlarna finns över hela världen och de är många. Några samlar av nostalgi, andra för att det går att tjäna pengar på de åtråvärda korten. Hur kommer det sig att du började samla nu igen när du är 29 år?

– Jag har spelat fotboll i hela mitt liv och det var mitt allt, säger Peter. När jag slutade ville jag hitta en ny hobby och funderade en hel del. Det fick inte kosta för mycket pengar så som golf till exempel, men kan jag få igen pengarna är det okej.

LÄS OCKSÅ: Därför köpte Ellen Marie en Muminmugg för 85 000 kronor 

Samlade på både hockey- och Pokémonkort som litet barn

Foto: Privat

Plötsligt kom han att tänka på en man som han känner som samlar på frimärken och har sålt dem för en massa pengar. 

– Men jag tyckte det var som en snårig djungel. Som liten samlade jag på hockeybilder och när jag började kolla runt på det igen upptäckte jag det här med graderade kort. Dessvärre finns det så många hockeybilder. Pokémonkort däremot, som jag också samlade på som liten, är lättare att lära sig och då de är färre är samlandet lättare att uppnå.

På ett år har han köpt Pokémonkort värda 350 000 kronor

Foto: Privat

Sagt och gjort. Peter tog kontakt med ett Pokémonproffs på nätet och ”intervjuade” honom om allt han behövde veta eftersom Peter ville ha de bästa korten. 

– Jag fick först en chock när jag upptäckte vad en del kostade, men man kan å andra sidan också välja sin egen nivå, man behöver inte köpa de allra dyraste, säger Peter. 

Sedan mars, april 2017 när Peter började samla har han hunnit införskaffa sig nästan 40 unika och graderade Pokémonkort. Men hur mycket pengar han har lagt ut vill han inte berätta.

– Det sammanlagda värdet på korten i dag är cirka 350 000 kronor, säger Peter som har dem alla inlåsta i bankfack.

LÄS OCKSÅ: Alla har 30 000 kronor gömt i hemmet så här får du loss dem 

Foto: Pokemon.com

Pokémonkortet säljs för en halv miljon kronor på Tradera

Och nu har han lagt ut det finaste kortet av dem alla i en annons för 499 999 kronor på Tradera. 

– Egentligen vill jag nog inte sälja den, därför har jag satt priset så högt, men om någon köper den så har jag gjort en bra vinst. Och även den personen så småningom eftersom kortet om 20 år kommer att vara ännu mera värt. Det här kortet är att jämföra med Wayne Gretzsky när det kommer till hockeykort.

Foto: Skärmdump

Vem vill betala så mycket?

– Samlare som finner ett nostalgiskt värde. Mitt kort är i finaste skick, berättar Peter.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du bäst på Tradera och E-bay – proffsens tips 

Kortet släpptes aldrig någonsin i Sverige

Är drömmen att tjäna stora pengar på detta?

– Inte alls. Jag vet som sagt inte ens om jag kommer sälja denna, även om jag får en köpare. För mig handlar det om nostalgi och att ha en rolig hobby. 

Vad gör det här kortet så speciellt?

– Det släpptes aldrig någonsin i Sverige, bara på vissa platser i USA, och i mycket begränsad upplaga. Det finns endast 117 stycken av dem i världen i dag, med den här högsta garderingen. Mitt kort är det första från engelska upplagan som släpptes 1999. 

Foto: Privat

”Mina polare tycker att jag är lite knäpp”

Vad säger din flickvän och kompisar om din relativt nya och dyra hobby?

– Min flickvän är cool med det men mina polare tycker att jag är lite knäpp, säger Peter och skrattar. Fast jag säger så här, hade jag köpt en bil för 200 000 kronor är det ingen som hade höjt på ögonbrynen, och då sjunker den ändå i värde så fort jag sätter mig bakom ratten. De här korten däremot stiger i värde hela tiden.

Världens mest exklusiva Pokémonkort

Charizard 1st Edition Shadowless är världens mest exklusiva Pokémonkort som går att få tag på i dag. På grund av den strikt begränsade upplagan (trycktes enbart i USA) var den redan på 90-talet näst intill omöjlig att få tag på. De flesta som fick tag på kortet använde det till att spela, några få graderade korten för att bevara dem i bra skick. 

Peters kort är i dag ett av 117 kort som finns kvar i världen och har den högsta graderingen, PSA 10, dessutom i perfekt skick. PSA är det företag som graderar flest kort och efter gradering behåller de värdet bäst samt ökar mest.