Persson köpte en hel by - för 289 miljoner

Det är drygt en timmes resa från Londons stress och kaotiska trafik med ständiga köer.

Foto: Fredrik Solstad

Det är drygt en timmes resa från Londons stress och kaotiska trafik med ständiga köer.

RAMSBURY-LINKENHOLT. H&M:s huvudägare Stefan Persson kan leva ett idylliskt drömliv på den engelska landsbygden.

Men mestadels bor han i Sverige och betalar därför en miljard kronor i skatt om året.

Expressen har kartlagt hans två byar i England, ölbryggeriet, restaurangen och jaktresorna med kungaparet och ABBA.

- Vi är glada över att ha Mr Persson som ägare av vår by, säger Betty Smith, 82, som bor i Stefan Perssons ägor Linkenholt.

Andra har också läst

Det är drygt en timmes resa från Londons stress och kaotiska trafik med ständiga köer.

Ute på landsbygden i Ramsbury i Wiltshire county, väster om London, är vardagen stillsam och harmonisk.

Foto: Foto: Fredrik Solstad

”Livet här är underbart”, säger Betty Smith som bor med sin man Alan i Stefan Perssons by

Foto: Foto: Niclas Ryberg / Scanpix

Stefan Persson.

Framför oss har vi stora gröna ängar. Får som betar, en traktor som kör förbi med en leende chaufför, en ensam cyklist som kämpar i uppförsbacken.

Hit lockas vanligen sportfiskare från hela världen för att fånga bäckforell och harr i den lokala floden Kennet.

På 1990-talet upptäcktes byn även av H&M:s huvudägare Stefan Persson.

Han köpte sig en stor gård dit han kommer för att koppla av. Omkringliggande ägor och skog köptes också av Persson, totalt 3440 hektar, enligt tidningen The Telegraph. Det motsvarande ungefär 4 900 fotbollsplaner.

- Det mesta är uthyrt till lokala bönder för odling och för betesdjur, säger Allan Hallier, 55, som bor i en grannby.

"Han är engagerad i allt som sker"

Marken sägs vara kalkrik och passa utmärkt för att odla korn. Stefan Persson levererar kornet till lokala bryggerier och använder en liten del till sitt eget mikrobryggeri, Ramsbury Brewery.

Där skapas ölsorterna Ramsbury Gold och Ramsbury Bitter, vilka säljs på de lokala pubarna.

- Jag kan inte kommentera vad Stefan Persson gör, men han är engagerad i allt som sker, säger bryggeriets vd Alistair Ewing.

Han säger att ölen är "excellent", utmärkt.

- Den är inte som er lageröl utan mer som en klassisk engelsk öl, fast mörkare och mer smakrik.

Det finns två läger i det lilla samhället.

De som ser Stefan Persson som en extremt förmögen invånare vars ägor genererar arbetsmöjligheter till lokala bönder och hantverkare. Medan andra anser att Stefan Perssons enorma uppköp tvingar bort ungdomen från landet.

- Det är bra för landsbygden att han kommer hit och investerar. Om han har 200 miljoner pund som han vill investera här så är det ju bättre än att han har de pengarna på ett bankkonto. Det ger mer jobb till dem som bor här ute, säger Allan Hallier.

"En bra restaurang - men dyr"

Vid bytorget finns restaurangen The Bell. Inredningen inger känslan av att man är i en stor villa, med en öppen brasa och mysiga fåtöljer precis innanför entrén. Det här ägs också av Stefan Persson. När han är på semester vid sin stora gård brukar han komma hit och äta middag med sin fru, enligt personalen.

- Det är en bra restaurang, men det är väldigt dyrt. Det är inget ställe man äter på varje dag men vid speciella tillfällen. Många från London, som har pengar, brukar äta där, säger Allan Hallier

Unga flyttar - butiker stänger

Hantverkaren Chris Gregory har inget emot att rika oligarker eller att Stefan Persson köper upp stora delar av landsbygden.

- Jag är inte emot att de rika kommer hit, så länge det finns arbete och vi andra kan fortsätta bo här.

- Men många unga har inte råd att bo kvar där de är födda eftersom de rika köper upp allt. Och små butiker har redan tvingats stänga igen.

Skulle du sälja ditt hus om en miljardär ville köpa det?

- Jag skulle inte vilja flytta härifrån, men om någon erbjuder mig det dubbla mot vad huset är värt så skulle jag sälja och köpa ett annat hus i byn.

En kvinna och en äldre elegant herre har lämnat restaurangen när vi möter dem. De vill ogärna vara med namn och bild i tidningen eftersom byn fått negativ publicitet helgen före. The Times skrev ett reportage om hur rika miljardärer, köper upp den engelska landsbygden, och tog Stefan Persson som ett exempel tillsammans med ryska oligarker.

- Jag tycker att Mr Persson har gjort mycket bra för orten. Han och hans fru ger donationer till Ramsbury förskola genom The Bell som serverar mat gratis på Halloween och andra tillfällen, säger kvinnan.

"Bara han inte köper upp allt"

Ronny Price, 87, och hans jämngamla hustru Priscilla, har bott i den lilla byn sedan 1968. När de kom fanns det en enda bil här. I dag står bilarna parkerade på båda sidorna längs de smala gatorna.

Den gamla damen himlar med ögonen när Stefan Persson kommer på tal.

- Det är väl okej att han är här, bara han inte köper upp allt, säger Priscilla Price.

Men Priscilla Price påminner om att han verkar vara en god invånare som inte bara roffar åt sig. Hon nämner jubileumsfirandet för drottning Elizabeth efter hennes 60 år på tronen.

- De sköt fyrverkerier på byfesten. De var i Stefan Perssons namn, men han var själv inte med. Det var fina fyrverkerier, och höll inte på alltför länge.

Köpte byn för 298 miljoner

En knapp halvtimme från Ramsbury ligger byn Linkenholt som köptes av Stefan Persson 2009 för 298 miljoner kronor. I byn där fågelkvitter och hönskackel hör till det naturliga vardagsbruset, finns 21 hus som fortfarande hyrs ut till de 56 invånarna.

I ett vitt radhus med utsikt över grönskan bor Betty, 82, och Alan Smith, 87. Betty föddes här och Alan är ursprungligen från en grannkommun. Paret har levt tillsammans här sedan 1948. De började i unga år arbeta med jordbruket och arbetade kvar så länge kropparna orkade. Deras lojalitet gav belöning. När byn såldes till Stefan Persson gav de gamla ägarna paret envåningshuset på livstidskontrakt.

- Men Persson har sagt att han inte kommer att göra några förändringar, säger Betty Smith när hon står på den nyklippta gräsmattan.

Stefan Persson har själv ingen bostad här. Han verkar heller inte ha planer på att likt många andra superförmögna svenskar, bosätta sig i länder med lägre skatt. Men Persson, som avböjer intervju om sina engelska ägor, säger i en intervju med Dagens Industri att han vill fortsätta betala en miljard skatt i Sverige, även om han anser att skatten är för hög.

- Jag och min familj klagar inte. Vi bor i Sverige och vi tycker att vi ska göra rätt för oss. Jag tror inte att man får ett lyckligt liv om man ­flyttar från land till land enbart för att undvika skatt, säger Stefan Persson i en intervju med Dagens Industri.

Tidigare när Stefan Persson varit i Linkenholt tillsammans med hustrun Denise har han bott hos vännen Claes Bourghart, en svenskfödd affärsman med verksamhet i Kina, enligt Dagens Industri. Han har i många år bott i det största gårdshuset i det lilla samhället. Nu hyr han jättevillan av Stefan Persson.

Hela egendomen som ingick i köpet är 800 hektar stor och rymmer omfattande jaktmarker för fasan, jordbruksmark och en cricketplan.

Kungen och Silvia - och Abba

Stefan Persson var sällan ensam när han kom hit. I sällskapet ingick ofta kungen och drottning Silvia.

- Jag har träffat er kung och drottning. De var vänliga och artiga, säger Betty Smith och skiner av stolthet.

- Och jag har också sett flickorna i Abba. De var här för fyra eller fem år sen. Alla bodde hos Mr Bourghart när de hälsade på.

De gick ut för att jaga och under dagarna blev de serverade med mat och dryck av Betty Smith och andra damer i byn.

Betty Smith berättar att hon senast såg Stefan Persson när han bjöd alla på fest på cricketplanen. Han och hustrun ville fira köpet av Linkenholt.

- Det serverades buffé med kött, sallad, jordgubbar och vin. Och Ramsbury-öl, förstås, säger Betty Smith.

Oroliga invånare blev också lugna efter Stefan Perssons korta tal. Byn skulle inte förändras, alla fick fortsätta hyra sina hus och vardagslunken skulle fortgå. Just som Betty och Alan vill ha det.

- Livet här är underbart, säger Betty Smith.

Allt detta äger Stefan Persson i Wiltshire

LANTBRUKET

Ramsbury Estate, Wiltshire:

I slutet av 1990-talet köpte Stefan Persson sammanlagt 3440 hektar stora ägor för motsvarande nio miljoner pund, 100 miljoner kronor i dagens växelkurs, enligt Daily Mail. Där bedrivs odling av bland annat korn som levereras till lokala bryggerier. Stefan Persson arrenderar stora delar av marken till lokala bönder.

HERRGÅRDEN

Ramsbury Estate, Wiltshire:

I byn har Stefan Persson även en egen herrgård som han bor i när han kommer på besök för att brygga öl och koppla av i den idylliska naturen.

BRYGGERIET

Ramsbury Brewery, Wiltshire:

2004 beslutade Stefan Persson att behålla en del av produktionen själv och startade mikrobryggeriet Ramsbury Estate Brewery som förser de lokala pubarna med pints.

RESTAURANGEN

The Bell, Ramsbury, Wiltshire.

En restaurang som ägs av Stefan Persson och erbjuder en lyxigare miljö och mat. Innanför entrén möts gästerna av mysiga fåtöljer och en öppen brasa, samt en bild på telefonens uppfinnare Alexander Graham Bell.

EN HEL BY

Linkenholt, Hampshire.

Ägdes och förvaltades sedan 1970-talet av en stiftelse efter att dess förra ägare, entreprenören Herbert Blagrave, gått bort utan några egna barn. I maj 2009 såldes hela byn på 800 hektar till Stefan Persson för 25 miljoner pund, enligt The Guardian. Det är motsvarande 298 miljoner kronor med den då aktuella kursen. I priset ingår jaktmarker, byns 21 hus som hyrs ut till invånarna för drygt 5000-6000 kronor i månaden, en cricketplan och skog.

HERRGÅRD nr 2

Linkenholt, Hampshire. Ett av husen som Stefan Persson äger i Linkenholt är den här i Edvardiansk stil. Nu hyrs det ut till vännen Claes Bourghart, en svenskfödd affärsman, som bott många år i byn, enligt grannarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande