Pernilla Månsson Colt leder den fjärde säsongen av succéprogrammet ”Husdrömmar” på SVT med start den 30 januari kl 20.
1 av 3: Pernilla Månsson Colt leder den fjärde säsongen av succéprogrammet ”Husdrömmar” på SVT med start den 30 januari kl 20. Foto: SVT
För två säsonger sedan fick vi träffa Jimmy och Linda som drömde om att bygga sin New England-villa i skånska Billeberga.
2 av 3: För två säsonger sedan fick vi träffa Jimmy och Linda som drömde om att bygga sin New England-villa i skånska Billeberga. Foto: SVT
”Att få jobba med 'Husdrömmar' är en lyx”, säger Pernilla. ”Det är ett evighetsprojekt då det tar lång tid att bygga hus, det blir alltid förseningar och saker händer med relationen.”
3 av 3: ”Att få jobba med 'Husdrömmar' är en lyx”, säger Pernilla. ”Det är ett evighetsprojekt då det tar lång tid att bygga hus, det blir alltid förseningar och saker händer med relationen.” Foto: SVT

Pernilla Månsson Colt: ”Det är ett jävla jobb”

Programledaren Pernilla Månsson Colt, 50, är tillbaka med succéprogrammet ”Husdrömmar.”

Själv drömmer hon om nytt boende och smygtittar in genom andras fönster på kvällarna.

För Leva & Bo berättar hon om både separation, sjukdom och alla åldersnojorna.

Att boka in en intervju med Pernilla Månsson Colt är inte det enklaste. Hon är mitt uppe i inspelningarna av både ”Husdrömmar” och ett nytt program under namnet ”I dag om ett år” som har premiär nästa år. Men trots intensivt jobb och långa dagar älskar hon sitt jobb.

– Att få jobba med ”Husdrömmar” är ren lyx, säger Pernilla. Det är ett evighetsprojekt då det tar lång tid att bygga hus, det blir alltid förseningar, och saker händer med relationen. Därför är det annorlunda i tv-sammanhang, att man får följa dessa människor från början till slut, det tar ju över ett år. Man kommer människorna nära och bygger upp ett förtroende. 

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du en bra bostadskarriär enligt proffsen 

Gluttar in i andras fönster på kvällarna

Programmet som startade 2014 är nu inne på sin fjärde säsong. 

Varför är det så populärt tror du?

– Vi är ju väldigt intresserade av hus, vi som bor här i Sverige. Det är mörkt och kallt större delen av året och vi lägger mycket pengar på våra boenden. Det blir mycket identifikation och inspiration för tittarna. Vi älskar också att kika in och se hur andra bor.

Och Pernilla är inte annorlunda. Hon brukar gå kvällspromenader och avslöjar hur hon själv tittar in genom fönstren hos andra, i smyg.

– Det är det mysigaste som finns, när man är ute och promenerar, att kika in i andras fönster. På lagligt avstånd, såklart, lägger hon till och skrattar. Jag bor ju själv i ett hus på en liten gata med trottoar utanför, så folk kikar in hos mig med. 

 

LÄS OCKSÅ: Kolla in världens dyraste och lyxigaste hus till salu 

”Det är roligt att jobba med Gert, han är en varm och rolig människa och jag har alltid gillat honom och det han gör”, säger Pernilla Månsson Colt om kollegan och arkitekten Gert Wingårdh. Foto: SVT

Skulle fixat tröskeln för 20 år sen

Pernilla har bott i samma hus i 20 år och själv renoverat och gjort om väldigt mycket. Vissa år målade hon om flera gånger men säger att nu gör hon absolut ingenting.

– Jag är inne i en lite lat period just nu, man har väl bott in sig, blivit bekväm och hemmablind. Egentligen har jag flera saker som borde fixats men som inte görs, faktiskt också en tröskel som jag sagt jag ska fixa sedan vi flyttade hit för 20 år sedan, haha. Men den är i källaren så det ingen katastrof. 

Går ibland i flytt-tankar

– Sedan går jag också i tankar som att ”ska jag fortsätta bo här eller ska jag flytta till något annat?” Tre av våra barn är stora och har flyttat hemifrån, så nu är det bara jag och min man och vår 9-åring kvar i ett stort hus. Men sonen vill inte flytta har han deklarerat. 

Du är lite sugen på att flytta alltså?

– Nja, man får ju i det här programmet komma in i så många fina hem, och då känner jag ofta att så här skulle jag vilja bo... Men jag trivs så otroligt bra i mitt hus måste jag säga ändå. Och jag älskar att hålla på med trädgården.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre sexliv med hjälp av städning 

2014 fick vi följa Monika och Jörgen som tillsammans med familjen flyttade från Skellefteå till Österlen, där de byggde sitt nya husdröm. Foto: SVT

Sjukdom, separationer och åldersnoja

Pernilla är full av beundran för deltagarna de möter i programmet, på flera sätt, och säger att de är många som påverkat henne starkt.

–  Att bygga hus är ett jävla jobb. Jag skulle vilja ge medaljer till alla dem som kommit ut på andra sidan. Det har ju varit både sjukdom och separationer som uppstått under resans gång. Trots det har vi fått förtroendet att fortsätta följa dem och filma.

Och så har du hunnit fylla 50 år också, i december. Stort grattis!

– Tack, det har varit en riktig brottningsmatch tycker jag. Jag har ju lite åldersnoja, hade ålderskriser både när jag fyllde 30 och 40 år och hade därför inga fester då. Nu vid 50 bestämde jag mig för att ha en riktigt stor baluns faktiskt. Det kom 180 personer och jag hade hyrt lokal. Så nu är det gjort!

Gjorde som sin mormor när hon fyllde 50

Härligt! Men känns det okej att vara 50 då?

– Det är fantastiskt att få vara med i livet fortfarande, frisk och så. Men jag minns när min mormor fyllde 50, då hade hon öppet hus och tog en bild där hon satt i sin klänning mitt i ett blomsterhav. Det känns lite konstigt... Men jag har fått ärva hennes klänning och tog faktiskt exakt samma bild. Livet tuffar på...

I första avsnittet av åtta, som har premiär måndag kväll klockan 20 på SVT1, kommer vi att få möta familjer som vi träffat tidigare år och se hur det gått med deras husdrömmar, kärlek och annat. 

 

LÄS OCKSÅ:

10 inredningsprylar du måste sluta inreda med 2017 

Bygg ditt eget drömhus – 16 olika modeller

Därför ska du elda lagerblad i ditt hem emellanåt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande