Så här fina påskljus kan du göra hemma. De blir fina att duka med på påskmiddagen.
1 av 2: Så här fina påskljus kan du göra hemma. De blir fina att duka med på påskmiddagen. Foto: Frida Öhrman
Påskljus – inte alls särskilt svåra att göra själv.
2 av 2: Påskljus – inte alls särskilt svåra att göra själv. Foto: Frida Öhrman

Så enkelt gör du fina ljus av äggskal

PÅSK. Påskpyssla med äggskal och gör fina påskljus.

Med gamla ljus och äggskal kan du få superfina ljus till påskbordet.

Så här gör du.

För att gjuta egna ljus av gamla ljusstumpar behöver du ha samlat på dig gamla ljusstumpar och stearinrester. Det gör inget om du blandar färger och material såsom stearin, vax och paraffin. Du kan få en fin marmorerad effekt av att blanda olika sorter. Doftljus går också bra att blanda i!

Bloggaren Frida Sofia har gjort de här fina ljusen och tipsar om hur du kan göra det själv. Perfekt att ha på påskbordet.

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips – det kan du göra med äggskalen

Du behöver:

 • Ljusstumpar och stearinrester
 • Veke (finns att köpa i hobbyaffärer i olika tjocklekar för olika stora ljus)
 • Äggskal att gjuta ljusen i
 • En gammal kastrull som du enbart använder till detta (det fastnar stearinrester som är svåra att få bort)
 • Glasburkar eller konservburkar att smälta stearinet i
 • Träpinnar, till exempel engångsgrillpinnar
 • Häftmassa

 

Foto: Frida Öhrman

LÄS OCKSÅ: Gör trendiga fjädrar av papper – skippa vanliga fjädrarna i påskriset

Gör så här:

 • Börja med att ta bort alla vekar på de gamla ljusstumparna. Det kan du göra genom att lägga alla ljus i en kökshandduk och slå sönder dem med en hammare mot en skärbräda. Du kan också låta vekarna vara kvar och plocka bort dem vartefter ljusen smälter, tänk då på att först klippa bort alla svarta vekar – annars blir det svarta smulor kvar i ljusmassan.
 • Smält ljusen i vattenbad genom att lägga dem i glas- eller konservburkar som du sedan ställer i en kastrull med vatten på spisen.
 • Medan du väntar på att ljusen ska smälta förbereder du ljusformarna (äggskalen). Knäck ägg så att det bli fina formar att ha ljus i. Gör ett litet hål på undersidan av ägget. Klipp till vekar så de är ungefär dubbelt så långa som formarna är höga. Knyt en knut i ena änden och trä genom hålet i formen. (Dra inte åt knuten för hårt, du ska kunna knyta upp den igen när ljuset är klart.) Fixera knuten med lite häftmassa så att det håller tätt ordentligt. Knyt den andra änden löst runt en träpinne, placera träpinnen över formen och dra åt knuten så att veken är sträckt.
 • Sätt äggskalen i en äggkartong eller äggkopp och häll ljusmassan i äggskalen. Om du fyller hela skalen på en gång kommer ljusmassan att sjunka ihop och det bildas ett hål i mitten av ljuset. Låt ljuset stå tills det stelnat och svalnat helt, sen kan du fylla i hålet med mer ljusmassa.
 •  Låt ljuset svalna. Knyt upp knutarna, klipp av veken på undersidan, och på ovansidan om den är för lång. Sätt äggen i en äggkopp och du har fina påskljus!

 

Idé och tips kommer från bloggen http://fridasofia.se/blogg.

 

Om du vill kan du även färga äggskalen. Gör så här.

 

Här hittar du tips om pyssel och annat inför påsken.

Tips!

Får du smält stearin över när du gör de här ljusen?

Överblivet stearin kan du hälla upp i tomma värmeljusformar och låta stelna. Då har du färdiga bitar som du enkelt kan smälta ner igen om du vill göra fler ljus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!