1 av 3: Duka bordet riktigt fint till påsken. Här är några tips! Foto: Ruurd Dankloff / RUURD DANKLOFF
2 av 3: Använd gärna vitt som bas och ha totalt tre färger i dukningen. Foto: Colourbox
3 av 3: Använd fina uppläggningsfat, helst i vitt, då blir maten mest aptitlig. Ifall du serverar olika sorters sill kan du lägga upp dem i stora vita och gärna lite grunda skålar. Foto: Colourbox

Duka fint till påsk – här är 7 bästa tipsen!

Påsken är en tid att umgås och äta tillsammans.

Det blir extra trevligt om dukningen är fin.

Här får du dukningstips till påskbjudningen.

1. Vitt som bas

Ha vitt som basen i dukningen. Ju mindre färger du har i dukningen, desto mer exklusivt, fräscht och vårlikt intryck ger den och desto mer framträdande blir maten.

 

LÄS OCKSÅ: Mamorerade ägg till påsk – så här gör du!

2. Använd högst tre färger

Duka i högst tre färger - förutom vitt passar gult bra eftersom den är påskens färg. Som den tredje färgen kan du låta dig styras av porslinet. Har du gröna mattallrikar kan du låta tredjefärgen vara grön. och så vidare. Ha inga fler färger på tingen på bordet för att undvika ett plottrigt intryck.

3. Använda fina uppläggningsfat

Använd fina uppläggningsfat, helst i vitt, då blir maten mest aptitlig. Ifall du serverar olika sorters sill kan du lägga upp dem i stora vita och gärna lite grunda skålar. Ägghalvor kan du lägga på rustika tårtfat av äldre modell.

4. Garnera maten

Garnera maten. Det piffar upp. Persilja passar på ägghalvorna och strimlat apelsinskal på laxen. Färska kryddor passar på det mesta i påskmaten.

 

LÄS OCKSÅ: Allt om hur vi firar påsken i Sverige

5. Duka med naturen

Haka gärna på den ekologiska trenden och plocka in saker från naturen i dukningen. Sätt knippor av råa sparrisar i små dricksglas som buketter och placera ut på bordet i en rad. Eller lägg små limefrukter som ett pärlband i bordets mitt. Att placera ut färgade ägg i mängder på bordet är också passande.

6. Lägg till påskdetaljer

Avsluta dukningen med något riktigt påskigt. Till exempel gula fjädrar i ett ris på bordet ellerr servetter med härliga påskmotiv. Kanske har du någon påskfokuserad prydnadsak du kan placera ut.

7. Tänk blommor

Till blomsterarrangemang kan du använda vårens första lökväxter i kruka. Du kan också använda en kaffekopp som vas till hyacinter och stapla på ytterligare en kaffekopp för att skapa höjd. Det går även att göra ett eget blomsterarrangemang med hjälp av några kvistar från naturen, återanvänt skrynkligt silkespapper från blomsteraffären samt krossat äggskal.

 

Källa: blomsterframjandet.se, hd.se, dagensps.se

 

LÄS OCKSÅ: Perfekt på påskbordet – bästa receptet på lammstek

Aktuellt just nu