1 AV 2
Måla ägg hör påsken till. Det går även att färga äggen utan att måla – och detta med ingredienser som redan finns hemma i kylskåpet.
Foto: PERNILLA AHLSÉN
2 AV 2
För att färga ägg i jordnära och gula toner kan råvaror som gurkmeja, gul lök och rödbeta användas.
Foto: PERNILLA AHLSÉN

Färga ägg med vackra mönster till påsk – helt naturligt

Slå två flugor i en smäll och färga påskäggen på naturlig väg – samtidigt som du tar tillvara dina matrester.

I kylen hittar du helt vanliga råvaror som ger de mest underbara färger. Rota fram lökskal, rödbetsblast eller trötta bär och experimentera loss! Här får du veta hur du gör för att få till färgade ägg – dessutom med riktigt snygga mönster på!

Emmy Lundström

Färga ägg med lökskal, gurkmeja, kaffe, rödkål och annat naturligt

Det finns en lång rad råvaror som kan användas för att färga ägg. Vi har använt gurkmeja, rödbeta, skal från gul och röd lök, blåbär och rödkål. De ger toner som varierar från gyllengult till mörkaste blå. 

Andra färgrika råvaror att prova kan till exempel vara rödvin, granatäpple och te. Eller varför inte ta tillvara på kaffesumpen eller de trötta spenatbladen längst in i kylskåpet? Råvaror som du i vanliga fall är rädd ska ge fläckar färgar lätt äggets porösa skal. Eftersom det är naturliga råvaror kan färgen variera mycket från gång till gång. Beroende på hur länge äggen får ligga i färgbadet kan dessutom färgen ändras och fördjupas.

När du färgar äggen naturligt får de en matt yta. Föredrar du blanka ägg kan du pensla med matolja. Det kan dessutom ge äggen en djupare färgton. Foto: PERNILLA AHLSÉN
De naturligt färgade äggen kommer garanterat lysa upp vackert på påskbordet. Foto: PERNILLA AHLSÉN

Du behöver:

Ägg
Vatten
Ättika
Råvaran som ska ge färg

Gör så här:

1. Tillaga äggen. Lägg i kokande vatten i 6–11 minuter, beroende på hur hårdkokta du vill ha dem. Ta av från värmen och kyl äggen i kallt vatten. 

2. Koka ihop vatten och råvara, till exempel lök eller rödbeta, i en annan kastrull. Låt sjuda i cirka 20 minuter. Ta av från värmen och häll i en skvätt ättika. Ättikan gör att färgen fäster bättre på äggskalet. Låt svalna.

3. Lägg de kokta äggen i färgbadet och låt ligga tills de har fått önskad nyans, alltifrån en halvtimme till ett dygn. 

Tips!  Låt gärna en del av matresterna ligga kvar i färgbadet, de kan ge ett fint spräckligt mönster på skalen.

Gör vackra mönster med blommor och blad

Det är kul att passa på att göra vackra mönster i äggen – med hjälp av exempelvis fina blad. Foto: PERNILLA AHLSÉN

Gör ett fint mönster med vackra blad. Använd kryddörter som persilja, salvia och dragon eller plocka in blad från naturen. Lägg bladet tätt mot ägget och trä en nylonstrumpa runtom. Snurra strumpan till en tofs på motsatt sida och fäst med ett gummiband. Låt ägget ligga i färgbadet tills det har fått önskad nyans. Ta upp ägget, ta av strumpa och blad och låt torka.

Gör randiga ägg med gummiband

Med rödkål får äggen en vackert blå nyans. Med blåbär går tonerna mer åt det lila hållet. Foto: PERNILLA AHLSÉN

Det finns många olika tekniker för att skapa mönster på äggen. Testa att vira ett gummiband eller knyta ett snöre runt ägget innan du färgar det. Resultatet blir snygga ränder. Varva gärna tjockleken på gummibanden, och hur tätt de viras, för att få fram spännande effekter. Här är äggen blåfärgade med rödkål och blåbär. 

Mönster av spets på ägget

Fynda gammal spets på loppis och i second hand-butiker, det blir en vacker effekt på äggen. Foto: PERNILLA AHLSÈN

Rota runt i syskrinet och dra fram stuvbitar av gammal spets. Spetsbanden är perfekta för att skapa ett vackert mönster på påskäggen. Fäst bandet runt ägget med ett snöre eller en gummisnodd. Låt dra i färgbadet innan du tar av spetsen.

Marmorera ägg med ris och karamellfärg

Testa dig fram och använd gärna flera färger för olika effekter. Foto: PERNILLA AHLSÉN

Trolla fram spräckliga ägg med sånt du hittar i skafferiet, i detta fall ris och karamellfärg. Tekniken är superenkel! Det är bara att lägga riset i en påse eller en bunke, hälla i några droppar färg och röra eller skaka runt så att riset tar färg. Lägg därefter i det kokta ägget och rulla runt tills du är nöjd med mönstret. Låt torka. 

Så tömmer du ägg inför målning

För att tömma äggen på sitt innehåll ska du skaka ägget ordentligt och därefter picka hål i vardera ände. Gör ett hål lite större än det andra. Blås i det lilla hålet så att innehållet kommer ut genom det större hålet. Skölj ut insidan av ägget med vatten. Häng upp äggen i påskriset genom att bryta av en tändsticka och knyta en ögla av tråd runt tändstickan. Stoppa stickan i det stora hålet. När du drar försiktigt i tråden fixeras tändstickan.

Se även: