Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Under påsken äter vi dubbelt så mycket ägg som under en normal vecka.
Foto: Istock
2 AV 2
Ta tillfället i akt och påskpyssla tillsammans med nära och kära.
Foto: Istock

Därför firar vi påsk – och så går det populära firandet till

Påsken är en populär högtid då vi äter påskägg, pyntar med påskris och går utklädda till påskkärringar. 

Men varför firar vi egentligen påsk? Och när infaller påsken? Och vilken dag är det man ska gå påskkärring egentligen?

Här är allt du behöver veta! 

LEVA&BO Redaktionen

Varför firar vi påsk?

Inom kristendomen är påsken den största högtiden och den firas till minne av att Jesus, enligt Bibeln, korsfästes, dog och återuppstod. Numera ser många påsken som ett tillfälle att umgås med sin familj, och som en högtid förknippad med vårens start. Ordet påsk kommer från hebreiskans "pesach", som betyder passera eller skona. Det beror på att påsken från första början är en judisk tradition som firas till minne av uttåget ut Egypten.

Själva påskveckan sträcker sig från palmsöndagen till annandag påsk och helgdagarna är långfredagen, påskdagen och annandag påsk.

När är det påsk 2022?

Påsken firas på olika datum varje år, men infaller alltid någon gång mellan den 22:a mars och 25:e april. Påsken 2022 startar med skärtorsdagen den 14 april och avslutas med annandag påsk den 18 april. Däremellan är det långfredag, påskafton och påskdagen. Skolor som har påsklov har antingen lov veckan före eller efter påsk beroende på vilken kommun man bor i.

När vi firar på beror på en regel som fastställdes på ett kyrkomöte år 325 – påskdagen ska vara den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen. 

Gå påskkärring är en vanlig och rolig aktivitet för barn på skärtorsdagen. Foto: Shutterstock

När går man påskkärring?

Skärtorsdagen är den vanligaste dagen att gå påskkärring, men det beror lite på var i Sverige du bor. I västra Sverige, och kanske även i vissa södra delar av landet, går man i stället påskkärring på påskafton.

Även om påskkärringen har en ganska mörk historia är det i dag nästan enbart kopplat till barn med huckle, fräknar och rosiga kinder som knackar dörr, önskar glad påsk och får godis.

Den som ska klä ut sig till en traditionellt lekfull påskkärring kan tänka färgglatt, mönstrat och bylsigt. Kjol, förkläde och huckle är ett måste för påskkärringen. Gärna också en kaffepanna, men exempelvis en korg fungerar lika bra.

När ger man påskägg?

Påskägg hör verkligen till påsken och är något många barn längtar efter. Men vilken dag på påsken är det egentligen man ska få påskägget? Jo: på påskafton!

Många har äggjakt i trädgården, eller på annat sätt får leta efter påskägget. En del tror att det är påskharen som har kommit och gömt ägg.

Varför påskhare? Vad har påskharen med påsken att göra?

Varför det kommer en hare på påsken är ju ändå en rimlig fråga. Första gången påskharen dök upp var i Heidelberg i Tyskland i slutet på 1600-talet, men på 1850-talet fick den störst genomslag då det egentligen var godis- och leksakdsindustrin som snappade upp det. I Sverige syns påskharen mest som godis, men i vissa familjen säger man att det är påskharen som kommit med godis.

Men varför just en hare? Haren förknippas med påsken där man firar livets återkomst – harens speciella fortplantningsförmåga gör den till en symbol för överflöd och fruktsamhet.

Foto: Istock

Påskmat – och varför vi äter ägg 

För många går påsk och mat hand i hand. Faktum är att påsken är den näst största mathelgen efter julen. De vanligaste maträtterna är ägg, lax, sill och lammstek. 

Under påsken äter vi dubbelt så mycket ägg som under en normal vecka. Äggen används också till att måla på och dekorera med. Att ägg blivit starkt förknippad påsken hänger samman med att det under den kristna påskfastan var förbjudet att äta ägg. Samtidigt som ingen åt ägg började hönorna värpa – och när fastan var över fanns det mängder av ägg att frossa i. 

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Så mycket påskgodis äter vi 

Att fylla tomma påskägg med godis, choklad och annat sött är mycket populärt, och under påskdagen får många barn leta efter påskägg i trädgården. Cirka 6 000 ton godis säljs under påskvecka och det är därmed den helg då det säljs mest godis i Sverige. 

Vi har ätit godis på påsken ända sedan 1200-talet. Då var socker dyrt och sötsaker sågs som något väldigt festligt. Trots att godis inte är speciellt dyrt längre har traditionen att äta sötsaker på påsken hållit i sig.

Pynta med påskris 

Att använda påskris under påsken är en gammal tradition som lever kvar – om än i annan form. Ursprungligen nyttjades riset till att piska med, och det gjorde man för att påminna om Jesu lidande. Numera fungerar riset som dekoration och ofta pyntas det med vackra krukor, färgglada fjädrar och prydnadsägg.

LÄS MER: Bästa påskpysslet! Enkelt och roligt med toarullar

LÄS MER: Så färgar du finaste äggen – med helt naturliga ingredienser 

LÄS MER: Så håller du påskliljorna fina så länge som möjligt

Se även: