Därför bör du skippa påskfjädrarna i år

Slutpyntat med fjädrar till påsk? "Det är en industri med stora djurskyddsproblem", säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens rätt.

Foto: Colourbox

1 av 3: Slutpyntat med fjädrar till påsk? "Det är en industri med stora djurskyddsproblem", säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens rätt.

<p>Ett alternativ till fjädrar från fåglar kan vara fjädrar av papper. </p>

Foto: Susanne Ellingsworth

2 av 3: <p>Ett alternativ till fjädrar från fåglar kan vara fjädrar av papper. </p>

<p>Pynt av papper med plisserade "solfjädrar". <br></p>

Foto: Susanne Ellingsworth

3 av 3: <p>Pynt av papper med plisserade "solfjädrar". <br></p>

Enligt djurskyddsorganisation Djurens Rätt bör man skippa fjädrar i påskriset. Luleå, Lund och Helsingborgs stad har valt att inte smycka med fjädrar i år.

– Vi vill att folk ska få upp ögonen för var fjädrar kommer ifrån och skapa en större medvetenhet om det, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt.

Andra har också läst

Påskriset pyntas traditionellt med färgglada fjädrar, fjädrar som har visat sig komma från kalkonindustrin i länder som Kina och USA.

– Vi vill att folk ska få upp ögonen för var fjädrar kommer ifrån och skapa en större medvetenhet om det, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt till Lantbrukets affärstidning.

 

LÄS OCKSÅ: Trendigt och rätt i tiden – gör egna påskfjädrar i papper

Plockas från levande djur

Djurens rätt har frågar runt, men har inte hos någon grossist eller butikskedja kunnat hitta syntetiska fjädrar. Deras bedömning är att samtliga fjädrar kommer från fåglar, vanligtvis kalkoner.

– Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktas utomlands som i USA eller i Kina. Oftast kommer de från kalkonindustrin i länder som vi i Sverige inte har någon inblick i. Med tanke på det tycker jag att det är självklart att välja andra djurfria alternativ att pynta med. Det finns ingen anledning att djur ska plågas för att vi ska få ett fint påskris, säger hon vidare.
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har tidigare haft kampanj för att även svenska städer ska pynta djurvänligt, säger Moa Richter Hagert.

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du fina ljus av äggskal i påsk


Foto: Colourbox

Lund, Luleå och Helsingborg skippar fjädrar

I år har Lund, Luleå och Helsingborg valt att inte smycka städerna med fjädrar. Bland annat för att man inte visste hur djurskyddet sett ut för de fåglar som fjädrarna kommer ifrån.

– Vi fick frågan redan förra året om vi verkligen skulle ha fjädrar i påskrisen, säger Sara Svensson på park och evenemang på Luleå kommun, till tidningen Norrbottens-Kuriren.

– Orsaken till att vi avstår är dels djurskyddsskäl, men så är det också så att det krävs mycket fjädrar för att det ska göra sig i offentlig miljö, kommenterar Sara Svensson vidare.

 

Gör annat fint påskpynt till dittpåskris:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande