Överlevnadstips – 10 smarta saker att veta
När man minst anar det kan man behöva ”överlevnadstips”.
Men har du koll på hur man får rent vatten eller ordnar lyse?
Här får du 10 enkla knep – att använda såväl till vardags som i en riktig nödsituation.
1. Lyse
Om du behöver ljus och stearinljus inte är tillräckligt, använd då en läskburk och klipp en lucka i sidan som du viker ut och stoppa in ett ljus. Då kommer ljuset att reflekteras i metallen och hjälpa dig att se bättre i mörkret. Eller så fyller du halva läskburken med olivolja. Därefter tar du en bit tyg eller pappersservett som du rullar till ett band och sticker ned i öppningen. Låt en bit sticka upp som du tänder på. Nu har du har ett ljus som varar i timmar!
2. Rent vatten
Om du behöver rent vatten, ta fram en bit tyg, och två behållare. Häll det smutsiga vattnet i ena behållaren, snurra tygstycket till en remsa och stoppa var sin ände i båda burkarna. Nu kommer vattnet att förflytta sig till den tomma burken och vara filtrerat från smuts. Kom ihåg att koka vattnet innan du dricker! En gammal tumregel för hur länge kroppen kan fungera oberoende av sin omgivning är: 3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat.
3. Eld
Om du behöver en brasa för att kunna värma maten eller dig, ta en äggkartong och placera småbitar av träkol i hålen. Tänd på i ett hörn av kartongen och sedan sköter det sig själv. Helt utan större ansträngning! Du kan också kissa i en petflaska och använda som värmare.
4. Mygg och andra flygfän
Om du har myggproblem, se till att ha basilika och rosmarin och placera dem sedan på kolen i din brinnande äggkartong. All mygg och knott och andra flygfän kommer att sticka direkt!
5. Varm mat
Ta en mindre papperskartong (till exempel flingpaket) och skär upp som ett lock på den stora sidan. Klä hela insidan med foliepapper och lägg maten där. Låt locket stå upp så solens strålar reflekteras ned i lådan. Placera i solen. Snart kommer du att ha varm mat!
6. Kompass
Om du någon gång går vilse, och inte hittar hem, ta en nål eller annan metallbit och gnugga mot dina kläder flera gånger. Ta sedan ett löv och lägg i en skål med vatten. Placera nålen på lövet och den kommer att peka åt norr! Annars kan det vara bra att veta att på norra halvklotet står solen i söder kl 12.00 och skuggorna pekar åt norr. Solen står i öster kl 06.00 och i väster kl 18.00. På natten kan man använda sig av polstjärnan, om man befinner sig på norra halvklotet.
7. Bebyggelse
En generell regel om man gått vilse är att följa rinnande vatten. Bäckar, åar och floder leder i princip alltid till bebyggelse.
8. Batterier
Förvara alla batteridrivna saker såsom mobil, GPS och annat närmast kroppen. Kyla gör att batterierna snabbt laddar ur.
9. Koja
Ska du bygga en koja, gör det runt trädet så håller du värmen längre. Det blir också en bra stomme som skapar stadga. Fläta in med ris, helst från gran. Om du vill knyta fast mindre slanor och ris fungerar även rötter från blåbärsris och ljung ganska bra. Andra material som är bra att täta med ytterligare är björknäver, mossor och lavar, samt naturligtvis snö vintertid.
10. Sjukvård
För huvudvärk, feber och mindre smärta kan man använda ung bark av sälg, vide eller hela växten av älgört. Koka upp 0,5 liter vatten som hälls över 3- 4 dl växtmaterial och låt dra i 30 minuter. Drick, motsvarar en halv magnecyl. För sårtvätt, koka upp 0,5 liter vatten som hälls över 0,5 liter växtmaterial. Låt dra i 30 min. Båda används omgående.
Se filmen ovan på några av tipsen.
Källa: Sun-gazing.com, Sverigesradio.se, Wikipedia.org, Svt.se, Överlevnad.se, Strannevik.se
Läs också:
10 smarta saker du kan göra med diskmedel
11 snuskigaste platserna i ditt hem
Möbler för trångobdda – se den supersmarta idén