EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Okända systrarna <br />som ärver miljarder

LUNDBERGSDÖTTRAR. Lillasyster Katarina Martinson och storasyster Louise Lindh är arvtagerskor till ett av Sveriges största företagsimperier.

Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM/NORRKÖPINGS TIDNINGAR

1 av 6

MÄKTIG FINANSMAN. Fredrik Lundberg tog över fastighetskoncernen Lundbergs efter sin pappa Lars Erik Lundberg.

Foto: Rolf Andersson, Bildbolaget

2 av 6

STORASYSTER. Maten på Johan och Louise Lindh bröllopsfest på Grand Hôtel kostade 750 000 kronor, enligt servitriserna.

Foto: Ylwa Yngvesson

3 av 6

LILLASYSTER. Carl och Katarina Martinson ville inte vara sämre än storasyster när de höll sin bröllopsfest i skidorten Zürs i Österrike.

Foto: Ylwa Yngvesson

4 av 6

VÄNNER MED KUNGAFAMILJEN. Louise Lindh lärde känna kronprinsessan Victoria när de gick på Enskilda gymnasiet i Stockholm. Victoria, Madeleine och Carl-Philp har varit gäster på systrarnas bröllop. Kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i Lundbergs.

Foto: Suvad Mrkonjic

5 av 6

Advokat Thomas Martinson.

Foto: Roger Vikström

6 av 6

De umgås med kungabarnen, har vuxit upp i Sveriges lyxigaste villa - och är arvtagare till ett miljardimperium.

Ändå är Louise Lindh, 34, och Katarina Martinson, 32, okända för de flesta svenskar.

I Veckans affärers senaste ranking av Sveriges mäktigaste familjer kom Fredrik Lundberg och hans döttrar på femte plats. Efter Wallenberg, Persson, Kamprad och Stenbeck - men före Ax:son Johnson, Bonnier och Rausing.

Det här är berättelsen om systrarna som beskrivits som "Börsens Garbo".

Andra har också läst

- Ärade styrelse, aktieägare. Jag heter Louise Lindh och är 30 år gammal. Jag är civilekonom och jag har jobbat med revision i några år. Sedan år 2005 är jag vice vd i Fastighets AB LE Lundberg och jag sitter också med i Hufvudstadens styrelse. Som ni nyss hörde sitter jag sedan i mars i Holmens styrelse. Om jag blir vald i dag ser jag mycket fram emot detta uppdrag.

Så presenterade sig Louise Lindh, miljardären Fredrik Lundbergs äldsta dotter.

Året var 2010 och platsen Grand Hôtel i Stockholm. Tillsammans med sin två år yngre syster, Katarina Martinson, skulle Louise Lindh väljas in i Lundbergföretagens styrelse.

Louise Lindh och Katarina Martinson är arvtagerskor till ett av Sveriges största företagsimperier. De är samtidigt representanter för en familj som tillhör de mer anonyma i det svenska näringslivets toppskikt. När tidningen Affärsvärlden porträtterade systrarna häromåret löd rubriken: "Börsens Garbo".

När Louise i en sällsynt intervju i tidningen Fastighetsvärden fick frågan vilka likheter som finns mellan henne och Katarina blev svaret:

- Svårt att svara på det. Vi är uppväxta ihop och är nog ganska präglade av vår uppväxt. Men klart att vi är olika, både olika och lika - på ett positivt sätt. Om man är för lika är väl inte det heller bra.

---

Louise och Katarina föddes i Norrköping, staden där deras farfar som 24-åring, 1944, startade en byggnadsrörelse. Lars Erik Lundberg ville bygga bostäder från grunden, kontrollera processen från mark till färdig produkt. Rörelsen växte snabbt.

Under 50- och 60-talet började företaget även bygga kontors- och affärshus. I slutet av 70-talet kastade sig L E Lundberg in i andra branscher. Man köpte finansbolag, mindre industribolag, aktieposter i börsnoterade företag. 1981 tog Lars Erik Lundbergs son Fredrik Lundberg över som vd.

Två år senare börsnoterades L E Lundberg AB. Därmed inleddes ett nytt kapitel i berättelsen om familjen Lundberg, som snart skulle låta tala om sig utanför Östergötland.

Under 80-talets första år tillbringade familjen Lundberg så mycket tid som möjligt på lantstället vid Arkösund, en bit utanför Norrköping. Mamma Ann-Marie var hemmafru. Men den unge vd:n Fredrik Lundberg kände oro för framtiden.

- Till min generation är arvsskiftet genomfört, men även om jag bara är 33 år så kan jag få en tegelsten i huvudet eller råka ut för en trafikolycka. Och då uppstår en Sally Kistner-effekt i aldrig tidigare skådad skala i svenskt näringsliv, sade Fredrik Lundberg till Veckans Affärer 1985.

Fredrik Lundberg syftade på Sally Kistner, som var änka till en av Astras grundare. Vid sin död 1984 efterlämnade hon Astraaktier till ett värde av drygt 300 miljoner kronor - men den tidens skatteregler ledde till att dödsboet efter många turer gick i konkurs.

Med Sally Kistner-affären i färskt minne flyttade familjen Lundberg av skatteskäl till Zürich, Schweiz 1985. Systrarna Louise och Katarina sattes i schweizisk kindergarten och lärde sig snabbt tala tyska flytande.

---

I samband med att den svenska regeringen sänkte arvs- och förmögenhetsskatten bestämde sig Fredrik Lundberg för att flytta hem till Sverige. Men nu är det inte i Norrköping familjen slår sig ner, utan på Strandvägen i Djursholm utanför Stockholm.

Fredrik Lundberg har hittat tomten med det perfekta läget. Det finns bara ett problem: det står redan ett hus där.

- Tyvärr det är inte till salu, sade ägaren.

- Nä, nä. Jag bjuder 20 miljoner, ska Fredrik Lundberg då ha sagt.

När köpet var avklarat och nycklarna skulle räckas över ska han, enligt sägnen, ha förklarat att det inte var nödvändigt. Sedan lät han jämna huset med marken och uppförde ett nytt, 1 600 kvadratmeter stort hus. Kostnad: 50 miljoner.

I huset finns pälskyl och hunddusch. Trädgårdssalong, stöveltvättrum, hiss, pool, relaxrum och marmorgolv. Också duschkabinen i ett av badrummet är i marmor. Louises och Katarinas sovrum är utrustade med kassaskåp.

Familjen flyttar in i december 1993. Det året hade Sverige fått tre nya börsmiljardärer. I topp var Fredrik Lundberg med en vinst på 3,2 miljarder kronor tack vare aktieinnehavet i Lundbergs, Modo, Siab och Östgöta.

Två år senare skrevs Louise in på Enskilda gymnasiet i Stockholm.

- Det var en duktig flicka, säger hennes gamla klassföreståndare Jonas Sigrell.

En av eleverna på skolan som Louise lärde känna är Kronprinsessan Victoria. Två år senare gick även Katarina i privatskolan vid Tegnérlunden, en årskurs över prinsessan Madeleine.

Varje vinter reste familjen Lundberg till den exklusiva österrikiska skidorten Zürs, där de är stamgäster på Zürsehof. Lyxhotellets billigaste rum kostar i dag 6 000 kronor per natt.

Man reser gärna i privatjet. Ett av familjens många bolag bär namnet L E Lundberg Aviation AB, vars verksamhet är att " äga och förvalta luftfartyg, skepp, och annan lös egendom" .

---

Efter gymnasiet valde både Louise och Katarina Handelshögskolan, elituniversitetet som huserar i en palatsliknande byggnad på Sveavägen i Stockholm.

Enligt tidningen Affärsvärlden räckte inte Louises betyg till för antagning den vanliga vägen. I stället kom hon in på den så kallade rektorskvoten, som är avsedd för elever med snittbetyg över 4,0 och med särskilda meriter, exempelvis en idrottskarriär på världsnivå. Till saken hör möjligen att pappa Fredrik Lundberg tidigare suttit i Handelshögskolans styrelse. Han är en av skolans största donatorer och har till och med fått ett eget rum uppkallat efter sig.

- Louise var ingen person som på något sätt märktes. Hon var tystlåten och anonym, gjorde inte mycket väsen av sig. Man behövde vara rätt insatt för att förstå att hon var den arvtagerska hon är, säger en person som gick på Handelshögskolan samtidigt.

- Jag minns att jag var på hennes opponering, på hennes examensuppsats. Hon skrev om värdering av fastigheter, vilket på något sätt var relevant för henne. Men det var inget som stack ut där, varken dåligt eller bra.

Efter examen började hon arbeta på KPMG, revisorsföretaget som har företagen i familjen Lundbergs imperium bland sina största kunder. Efter två år började Louise arbeta som vd-assistent på Fastighets AB L E Lundberg.

Lillasyster Katarina kom in på Handelshögskolan den vanliga vägen, på sina betyg. Efter att ha avlagt examen bodde hon i New York i två år.

- Det var väldigt viktigt för mig att göra något annat först. Efter studierna och arbete hos Storåkers McCann flyttade jag till New York och arbetade med makroekonomisk research och var även med och startade ett företag. Samtidigt var det både självklart och naturligt att jag så småningom ville jobba i familjeföretaget, sa hon till Norrköpings tidningar.

---

En regnig dag i november 2006 gifte sig Louise Lundberg med advokatsonen Johan Lindh, då 29 år gammal och tidigare skolkamrat med kronprinsessan Victoria i Enskilda gymnasiet.

Louise Lundberg blir därmed Louise Lindh. Vid den tiden var hon god för 1,9 miljarder kronor. Ett äktenskapsförord skrevs redan tre månader innan bröllopet.

Vigseln ägde rum i Hedvig Eleonora kyrka. På plats fanns kronprinsessan Victoria i sällskap med Daniel Westling och prins Carl Philip med dåvarande flickvännen Emma Pernald.

Bröllopsfesten hölls på Grand Hôtel. Där dansade gästerna till bland annat Ebba Gröns "800 grader" och E-Types "This is the way". Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling lämnade festen vid tretiden på natten.

Enbart maten, berättar en av servitriserna för Expressen, kostade 750 000 kronor.

I dag är Johan och Louise Lindh bosatta i en våning på Östermalm i Stockholm. De har två barn.

Inte heller när Katarina gifte sig sparades det på lyxen. Bröllopet med Carl Martinson, i mars 2009, blev en fest i dagarna tre. Den hölls i skidorten Zürs, där familjen Lundberg spenderat så mycket tid genom åren.

Både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip fanns bland gästerna.

De starka banden till kungabarnen märks även genom att såväl Victoria som Carl Philip och Madeleine har betydande aktieinnehav i Lundbergföretagen. Kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera.

Precis som storasyster Louise gifte sig Katarina med sonen till en advokat.

I och med giftermålet blev familjen Lundberg släkt med Thomas Martinson, en av Sveriges mest kontroversiella advokater. Det väckte stor uppmärksamhet när han var gäst på den utpekade gangsterledaren Milan Sevos bröllop och han har även anlitats av Hells Angels som advokat. I början av 2000-talet fanns Thomas Martinsons namnteckning på det kravbrev som var riktat till Berth Milton Jr, när porrkungen hotades av Hells Angels.

Carl Martinson och Katarina har två barn: Axel född 2010, Caroline född 2012. Familjen bor i en våning på Östermalm.

---

Katarina, som kallas "K" av sina vänner, beskrivs som mer spontan än sin två år äldre syster Louise. Hon ska vara lik mamma Anne-Marie som är glad och utåtriktad. Louise uppges vara mer lik sin far, mer reserverad.

En person som känner Katarina säger:

- Hon skrattar mycket och har jäkligt bra humor. En annan egenskap är att hon är bra på att ta beslut. Hon vet vad hon vill. Hon är bestämd.

Trots sin stora förmögenhet beskrivs Katarina som "osnobbig".

- Hon är mycket smart, seriös och har inte något intresse av att synas.

Katarina Martinson sitter i styrelsen för en rad företag. Många av dem knutna till Lundbergföretagens aktieinnehav. För tre år sedan startade hon kapitalförvaltningsbolaget Fidelio Capital, tillsammans med Gabriel Fitzgerald.

Två större investeringar har gjorts. I hårvårdskedjan Bellbox och i Djursjukhusgruppen. Under 2011 omsatte Djursjukhusen 350 miljoner kronor.

Louise Lindh blev vice vd på Fastighets AB L E Lundberg 2007. Även hon är ledamot i en mängd styrelser.

I april 2010, när båda systrarna tog plats i Lundbergföretagens styrelse, var det ytterligare ett tecken på det alla bedömare tror: att någon av dem så småningom tar över vd-posten för familjeimperiet. En bild Fredrik Lundbergs äldsta dotter inte har några invändningar emot. När Louise Lindh av tidningen Corren fick frågan om hur hon bemöttes i sitt arbete på Lundbergs fastighetsbolag blev svaret:

- Jag blir bemött som tredje generationen Lundberg som en dag ska ta över och det har jag inget problem med.