Foto: Istockphoto

Ny forskning: bra att ha det stökigt hemma

Har du dåligt samvete för att du inte hinner städa?

Ha inte det! Enligt forskare blir man mer kreativ.

Så släpp ångesten, ut i solen, och få nya idéer!

Nu kan du och alla andra som har dåligt samvete för att ni inte tvättat fönstren eller hunnit städa och plocka hemma med gott samvete gå ut och göra roligare saker i stället. Umgås och njut av sommaren! Forskning visar nämligen att ett rörigt hem har massor av fördelar, till skillnad mot för allt för välstädade hem.

Studien som har genomförts av psykologiforskaren Kathleen Vohs, och hennes kolleger vid University of Minnesota, har publicerats i Psychological Science, en tidning utgiven av Association for Psychological Science, så det hela är mycket seriöst.

- Tidigare arbete har visat att en städad miljö får människor att göra bra saker, som att inte engagera sig i brott, inte skräpa ned, och visa mer generositet, säger Vohs. Men vår studie visar att du kan uppnå mycket värdefulla och framgångsrika resultat genom att vara i en rörigare miljö.

 

LÄS OCKSÅ: Kolla in i Sveriges minsta hus vid vattnet

Experiment på kontor

I det första av flera experiment ombads deltagarna att svara på ett formulär inne i ett kontor. Några satt i ett välstädat kontor, medan andra var i ett rörigt kontor där både papper och kontorsprylar låg utspridda överallt. Efteråt erbjöds deltagarna att dels donera pengar till välgörenhet och dels att välja på ett äpple eller choklad innan de gick ut. Enligt Vohs verkade det välstädade rummet uppmuntra folk att göra vad som förväntas av dem, det vill säga, de donerade mer av sina pengar och var mer benägna att välja äpplet i stället för chokladkakan.

Men forskarna antog att rörighet också kan ha sina fördelar, och i ett annat experiment ombads deltagarna därför att komma på nya användningsområden med pingisbollar. Resultatet blev mycket intressant. Båda grupperna kom med lika stort antal idéer, men det visade sig att de som satt i det stökiga rummet hade mycket mer intressanta och kreativa förslag när de sedan utvärderades av objektiva, utomstående domare som inte visste vilka idéer som kom varifrån.

- Att vara i ett stökigt rum ledde till något som både företag, industrier och samhällen vill ha mer av i dag, nämligen kreativitet, säger Vohs.

 

LÄS OCKSÅ: Bo i unik Skåneidyll för bara 2 miljoner

En organiserad miljö främjar inte

Forskarna kom också fram till att när deltagarna fick välja mellan en ny och en etablerad produkt så var de från röriga rummet mycket mer benägna att välja den nya medan de i det städade rummet valde den redan etablerade produkten. Det visar på att en inte så organiserad miljö stimulerar och uppmuntrar till förändring, att våga släppa det konventionella och säkra, bryta på traditioner och tänja gränser. Något som i sin tur kan skapa nya insikter och nya idéer. Medan en väldigt organiserad miljö får människor att bara gör det som förväntas av dem.

Det som gör den här undersökningen så intressant är just hur starkt olika miljöer påverkar oss, kontoret, hemmet, bilen, till och med internet. Och det är ju långt ifrån alla miljöer vi kan kontrollera själva. Dock kan du det i ditt hem, så när du har panik för att det är stökigt nästa gång, släpp det och tänk på all kreativitet och nya idéer som kommer att frodas i stället!

 

LÄS OCKSÅ: Köp bedårande villa för under en miljon 

 

 

Källa: Psychologicalscience.org