Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 jun 2018 16:15

Nu lanseras kattkörkort: "Fler måste ta ansvar"

I dag finns det omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige.

I dag finns det omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige.

1/3

Foto: Getty Images

Men med initiativet "Kattkörkortet" hoppas man kunna minska antalet hemlösa katter.

Men med initiativet "Kattkörkortet" hoppas man kunna minska antalet hemlösa katter.

2/3

Foto: Getty Images

3/3

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Det är många som förälskar sig i en liten kattunge och tar med sig den hem.

Men inte lika många gillar de vuxna katterna, och i dag finns det 100 000 hemlösa.

För att få människor att ta mer ansvar, lanseras nu kattkörkortet. 

Katten har kommit att bli både älskad och hatad av människor världen över. I Sverige finns det ungefär 1,5 miljoner katter, och det är vårt mest populära husdjur. Men samtidigt visar beräkningar att vi har omkring 100 000 hemlösa katter i landet. För att höja kattens värde i samhället, har kattmatstillverkaren Mjau, tillsammans med organisationen Djurskyddet, lanserat ett kattkörkort. 

– Vårt mål med kattkörkortet är att utrota katthemlösheten, och att påminna de som funderar på att bli med katt att det innebär ett enormt ansvar. Vår övertygelse är att ju fler de kunniga kattägarna blir – desto färre blir de hemlösa katterna! Genom initiativet "Kattkörkortet" hoppas vi att fler verkligen tar ansvar, dels när de redan har en katt, men också innan de väljer att köpa en, säger Kristina Hård Forser, marknadschef på Doggy AB, i ett pressmeddelande. 

LÄS OCKSÅ: Nu blir det förbjudet att överge husdjur 

Foto: Getty Images

Många katter saknar trygga hem

Kattkörkortet är ett test som görs på nätet, med frågor om till exempel registrering, ID-märkning och kastrering. Förra året var det omkring 40 000 svenskar som tog kattkörkortet. För varje genomfört test skänker Mjau kattmat till hemlösa katter. Förra året resulterade det i 15 552 portioner mat. 

Enligt Djurskyddet Sverige ska man tänka igenom noga innan man köper en katt. Har man tid, råd och engagemang för ett sällskapsdjur många år framöver? De uppmanar även att adoptera en katt från ett katthem, då det finns för många katter som saknar trygga hem.