Nu kan du sluta kasta massa pengar i toaletten

När du inser hur mycket pengar du kastar bort i toaletten varje år kommer du hylla det här testet!

Foto: Fotolia

1 av 4: När du inser hur mycket pengar du kastar bort i toaletten varje år kommer du hylla det här testet!

Prisskillnaderna på toapapper är stora och det är lätt att bli ”lurad” eller köpa ”fel” sorts papper på grund av smart marknadsföring och otydliga prislappar samt information.

Foto: Fotolia

2 av 4: Prisskillnaderna på toapapper är stora och det är lätt att bli ”lurad” eller köpa ”fel” sorts papper på grund av smart marknadsföring och otydliga prislappar samt information.

Toalettpapper är en produkt som ingen slipper undan... Men visste du att de gamla romarna använde rännor med rinnande vatten och tvättsvampar, medan vikingarna i Norden sägs ha nyttjat trasor, djurben och ostronskal?!

Foto: Fotolia

3 av 4: Toalettpapper är en produkt som ingen slipper undan... Men visste du att de gamla romarna använde rännor med rinnande vatten och tvättsvampar, medan vikingarna i Norden sägs ha nyttjat trasor, djurben och ostronskal?!

I testet har man kontrollerat vikt och papperslängd per rulle och bedömt dem utifrån lenhet, riva av, hållfasthet samt design.

Foto: Fotolia

4 av 4: I testet har man kontrollerat vikt och papperslängd per rulle och bedömt dem utifrån lenhet, riva av, hållfasthet samt design.

Har du koll på hur mycket pengar du egentligen kastar i toalettstolen?

När det kommer till toalettpapper finns massor av pengar att spara.

Här bjuder vi på ett test som visar vilket märke som ger mest valuta.

Andra har också läst

Toalettpapper är en produkt som ingen slipper undan. Samtidigt är det ett ganska trist köp att ägna sig åt, i likhet med strumpor, disktrasor och tandkräm. Dessutom är det en utgift som är större än många av oss tänker på. Utslaget på ett helt år blir det många tusenlappar. 

Men det går faktiskt också att spara tusenlappar genom att välja ”rätt” sorts papper. Prisskillnaderna är stora och det är lätt att bli ”lurad” eller köpa ”fel” sorts papper på grund av smart marknadsföring och otydliga prislappar samt information. 

Foto: Fotolia

Vilket toapapper är då bäst? Och vilket blir billigast i längden? Testet jämför åtta olika toapappersmärken.

Stora skillnader på meterpris, tjocklek och vikt

För att ha riktig koll måste man titta på meterpriset, vikten, papprets tjocklek vilket kan vara lite krångligt. Och sedan vill man ju att det ska vara miljövänligt förstås. Men för att underlätta för er kan vi nu presentera ett test gjort av Testfakta där du får svar på alla dina frågor och kan välja det papper som passar dig bäst och ger mest valuta för pengarna. För varför kasta pengar i toaletten om man inte måste? 

LÄS MER: Nio knep för att spara pengar när du handlar 

Test av åtta toapappersmärken – bäst och sämst

Vilket toapapper är då bäst? Och vilket blir billigast i längden? Testet jämför åtta olika toapappersmärken som alla är miljömärkta med Svanen: Ica, Favorit, Lambi, Serla, Coop, Edet, Lidl och Budget. Allra bäst visar sig Ica:s eget märke Bad & Toalett vara. Enligt testet är det både mjukt, lagom starkt och dessutom så hårt rullat att det är lätt att riva av. Efter att ha utsatts för ett fuktprov klarar den också det utan att skikten i pappersarken går sönder eller slits isär.

Det papper som kommer på andra plats är märket Favorit som säljs på både Citygross. Mathem och Matöppet. Den klarar alla test lika bra som Icas men är något sämre på fuktprovet. Vad gäller populära märket Lambi är det absolut lenast men samtidigt så löst rullat att man lätt får med sig mer papper än vad som behövs, vilket är oekonomiskt. 

Vilket papper är allra bäst ur miljösynpunkt?

Sämst betyg får Budget, ett tvåskiktspapper som är både strävt, tunt och sladdrigt. Här är ett typexempel på hur man kan bli ”lurad” då den är billgast per meter (tillsammans med Serla) men är så tunt att man måste vika det flera gånger vid toalettbesöken. Och tittar man på kilopriset är Budget-papperet inte billigast.

Foto: Fotolia

I testet hittar vi både papper som är gjort återvunnet material och av nyfiber, och alla sorter är Svanen-märkta.

I testet hittar vi både papper som är gjort återvunnet material och av nyfiber, och alla sorter är Svanen-märkta vilket betyder att papperet har framställts med låg energiförbrukning och begränsad kemikalieanvändning. 

Men vilket är allra bäst ur miljösynpunkt, retur- eller nyfiberpapper?

– Den frågan har tyvärr inget enkelt svar, man kan säga att båda sorterna har sina miljömässiga för- och nackdelar, säger Ulla Sahlberg, pappersexpert på Svanen.

LÄS OCKSÅ: Det här gör svenskarna på toaletten – inte som du tror 

Så här ska du tänka som miljömedveten kund

Toalettpapper av returfiber görs av återvunnet tidnings- och kontorspapper.

– Men innan det kan bli toalettpapper måste det tvättas väldigt noga, och till det går det åt en hel del kemikalier och energi. Å andra sidan, om man använder nyfiber till toapapper får det materialet bara ett liv, det kan ju inte bli papper sen igen.

För att kunna jämföra miljöbelastningen krävs avancerade analyser där man bland annat väger in vilken energikälla som använts i de olika produktionsstegen – helt omöjligt att veta som kund, med andra ord. Så hur ska man tänka som miljömedveten konsument?

– Jag tycker att man ska välja ett papper man trivs med, och se till att det är miljömärkt, säger Ulla Sahlberg. 

Foto: Testfakta

Alla toalettpapperen i testet är Svanen-märkta.

Så här gick testet till:

Man har kontrollerat vikt och papperslängd per rulle och bedömt dem utifrån lenhet (hur mjukt och lent känns pappret), riva av (är det enkelt att riva av, fungerar perforeringen mellan arken), hållfasthet (hur hållfast är pappret när det är fuktigt) samt design (om produktdesignen/mönstret gynnar funktionen). 

Fuktprovet har gjorts genom att några droppar vatten stänks på toapapperet, och därefter har man med ett fingertryck testat om skikten håller ihop eller slits isär. Ett toalettpapper ska vara lagom starkt, eftersom det måste lösas upp när det spolas ned – annars blir det stopp i toaletten. 

Foto: Testfakta

Den skogsägare som vill bli FSC-certifierad ska anpassa skogsbruket till FSC:s regler och kontakta en FSC-godkänd certifierare för kontroll och godkännande.

LÄS OCKSÅ: Hjälp – så här hanterar du alla snuskiga toaletter 

Historien om toalettpappret

De gamla romarna använde rännor med rinnande vatten och tvättsvampar medan vikingarna i Norden sägs ha nyttjat trasor, djurben och ostronskal. När torrdassen kom använde man såväl löv, gräs som en speciell slags ”rövskrapa” av trä.

Tidningar och katalogers utrivna sidor blev senare ett alternativ på dassen och i de områden i USA där det fanns gott om bomull användes det.

Kineserna lär ha använt sig av papper för att torka sig därbak redan på 500-talet, men det dröjde ända till mitten av 1800-talet innan det första riktiga toapapperet uppfanns i västvärlden. Det skedde 1857 och amerikanen Joseph Coyette anses vara upphovsman. 1889 kom det första patenterade toapapperet – det var kräppat med en skrovlig och en slät yta. På 1940-talet började Edet tillverka toalettpapper i Sverige.

De gamla romarna använde rännor med rinnande vatten och tvättsvampar medan vikingarna i Norden sägs ha nyttjat trasor, djurben och ostronskal. När torrdassen kom använde man såväl löv, gräs som en speciell slags ”rövskrapa” av trä. Tidningar och katalogers utrivna sidor blev senare ett alternativ på dassen och i de områden i USA där det fanns gott om bomull användes det.

Kineserna lär ha använt sig av papper för att torka sig därbak redan på 500-talet, men det dröjde ända till mitten av 1800-talet innan det första riktiga toapapperet uppfanns i västvärlden. Det skedde 1857 och amerikanen Joseph Coyette anses vara upphovsman. 1889 kom det första patenterade toapapperet – det var kräppat med en skrovlig och en slät yta. På 1940-talet började Edet tillverka toalettpapper i Sverige.

Test av toalettpapper:

1. Ica Bad & Toalett

Foto: Testfakta

Ica.se

Inköpspris: 26,90 kronor.

Rullar per förpackning: 6

Cirkapris per kilo: 40 kronor.

Cirkapris per rulle: 4,5 kronor.

Cirkapris per meter: 0,20 kronor.

Antal lager: 3

Längd: 22 meter.

Typ av fiber: Nyfiber+ returfiber.

Miljömärkning: Svanen.

Plus: Lagom mjukt och starkt papper som är lätt att riva av.

Minus: Inget.

2. Favorit Toalett

Foto: Testfakta

Konsumentkontakt: Bergendahls.se

Inköpspris: 29,90 kronor

Rullar per förpackning: 6

Cirkapris per kilo: 42

Cirkapris per rulle: 4,98 kronor.

Cirkapris per meter: 0,22 kronor.

Antal lager: 3

Längd: 23 meter.

Typ av fiber: Nyfiber.

Miljömärkning: Svanen.

Plus: Mjukt och lent papper. Okej styrka. 

Minus: Inget.

3. Lambi Decor

Foto: Testfakta

Konsumentkontakt: Lambi.com

Inköpspris: 36,90 kronor.

Rullar per förpackning: 6

Cirkapris per kilo: 56 kronor.

Cirkapris per rulle: 6,15 kronor.

Cirkapris per meter: 0,29 kronor.

Antal lager: 3 kronor.

Längd: 21 meter.

Typ av fiber: Nyfiber.

Miljömärkning: Svanen.

Plus: Mjukast och lenast.

Minus: Svårt att riva av och löst rullat. Dyrast.

4. Serla

Foto: Testfakta

Konsumentkontakt: Serla.com

Inköpspris: 29,90 kronor.

Rullar per förpackning: 6

Cirkapris per kilo: 30 kronor.

Cirkapris per rulle: 4,98 kronor.

Cirkapris per meter: 0,14 kronor. 

Antal lager: 3

Längd: 35 meter.

Typ av fiber: Returfiber. 

Miljömärkning: Svanen.

Plus: Bra styrka. Billigt per meter och kilo.

Minus: Strävt och svårt att riva av.

5. Coop Änglamark

Foto: Testfakta

Konsumentkontakt: Coop.se

Inköpspris: 49,90 kronor.

Rullar per förpackning: 8

Cirkapris per kilo: 39 kronor.

Cirkapris per rulle: 6,25 kronor.

Cirkapris per meter: 0,18 kronor. 

Antal lager: 3.

Längd: 34 meter.

Typ av fiber: Returfiber. 

Miljömärkning: Svanen.

Plus: Lätt att riva av.

Minus: Aningen strävt.

6. Edet Comfort Xtra Long

Foto: Testfakta

Konsumentkontakt: Edet.com

Inköpspris: 44,90 kronor.

Rullar per förpackning: 6

Cirkapris per kilo: 52 kronor.

Cirkapris per rulle: 7,5 kronor.

Cirkapris per meter: 0,26 kronor.

Antal lager: 3

Längd: 29 meter. 

Typ av fiber: Returfiber.

Miljömärkning: Svanen och FSC.

Plus: Lätt att riva av.

Minus: Aningen strävt papper med sämre hållfasthet.

7. Floralys Soft & Strong

Foto: Testfakta

Konsumentkontakt: Lidl.se

Inköpspris: 36,90 kronor

Rullar per förpackning: 10

Cirkapris per kilo: 28 kronor.

Cirkapris per rulle: 3,69 kronor.

Cirkapris per meter: 0,18 kronor.

Antal lager: 3

Längd: 20 meter.

Typ av fiber: Uppgift saknas.

Miljömärkning: Svanen.

Plus: Mjukt och lent. Billigast per kilo.

Minus: Sämre hållfasthet. Löst rullat på hylsan.

8. Budget toalettpapper

Foto: Testfakta

Konsumentkontakt: Bergendahls.se

Inköpspris: 22,90 kronor.

Rullar per förpackning: 8

Cirkapris per kilo: 35 kronor.

Cirkapris per rulle: 2,87 kronor.

Cirkapris per meter: 0,14 kronor.

Antal lager:

Längd: 21 meter.

Typ av fiber: Returfiber.

Miljömärkning: Svanen.

Plus: Billigt per meter.

Minus: Sämst hållfasthet (tunt och sladdrigt). Odrygt, det går åt mycket papper eftersom man måste vika flera varv.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer