1 av 9: Rustik känsla<br>Ett av Ninas nästa stora projekt är att måla det stora vitrinskåpet från Lauritz svart. Brädorna i matsalsbordet kommer från ett kasserat trädäck. Foto: Caroline Tengen
2 av 9: Mönstrat kakel<br>Nina har alltid velat ha ett svart kök. Köket är från Ikea. Bänkskivorna i betong har paret gjutit själva. Kaklet är marockanskt och köpt hos The souk machine. Myranstolarna runt matbordet är från Ninas föräldrahem. Foto: Caroline Tengen
3 av 9: Med känsla för färg och form. Krukor från Kismis green i Höllviken, ljusstake från Nordal. Foto: Caroline Tengen
4 av 9: Hall<br>Familjens labrador Nikita ligger gärna i hallen för att ha koll på vem som kommer och går. Det kinesiska skåpet är köpt på Lauritz. Antik golvljusstake från en blomsteraffär. Foto: Caroline Tengen
5 av 9: Vardagsrum<br>De bruna Duxsofforna har Nina tagit över efter sina föräldrar. Soffbordet PK61 i svart skiffer designat av Poul Kjærholm är köpt hos möbelaffären Silverbergs i Malmö. Härligt sliten fåtölj i läder, design Børge Mogensen,­ kommer från Fredriks föräldrahem. Foto: Caroline Tengen
6 av 9: Klassiker<br>Nina är uppvuxen med danska möbelklassiker. De svarta skinnfåtöljerna Wassily är vintage och designade av Marcel Breuer. De har hängt med sedan Nina pluggade i Lund. Foto: Caroline Tengen
7 av 9: Vilsamt<br>Sängen pryds av färgglada kuddar från Afroart. Jetson­fåtölj från Ninas föräldrahem. Foto: Caroline Tengen
8 av 9: Barnrum<br>Lucia valde en färgglad stil till sitt rum och en solgul fondvägg. Foto: Caroline Tengen
9 av 9: Mysig brasa<br>Nina med dottern Lucia. Favoritplatsen kalla höst­kvällar är fåtöljen framför brasan. Foto: Caroline Tengen

Mysig mix av nordisk och orientalisk stil

Möbelklassiker varvade med inspiration från fjärran länder. I den traditionella svenska villan från 1993 är den avskalade vita linjen ett minne blott. Möbelklassiker i vackra träslag med skinndetaljer har flyttat in tillsammans med influenser från både Nordafrika och Asien.

Att det blev just den här villan när familjen­ flyttade hem från Madrid var en ren tillfällighet. De hade bråttom till Sverige­ och behövde ett hus snabbt. Nina och Fredrik­ skickade sina föräldrar att titta, så att huset var i gott skick. Boendet uppfyllde deras viktigaste kriterier,­ nära havet och en insynsskyddad tomt. De flyttade in 2008 och tänkte att de snabbt skulle hitta något som passade­ dem bättre. Men så kom tredje barnet och de började i stället bo in sig.

Nina som är både inredningskonsult, konstnär och projektledare i olika reklamprojekt skapade ganska snabbt ett trivsamt hem av det 180 kvadratmeter stora huset i Ljunghusen.

- Jag hade till exempel tröttnat på den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum och byggde i stället­ in köket medan de flesta mina grannar rev väggar och öppnade upp mellan vardagsrum och kök, säger Nina.

Nina har en stark passion för konst och målar själv, vilket syns i hemmet. Överallt hänger tavlor, några är Ninas­ egna alster och en del är målade av släktingar som har haft samma konstnärliga ådra som Nina. Favoriten är den stora oljemålningen över soffan vid spisen. Kvinnan i målningen är hennes gammelmormor och det är Ninas gammelfarfar som målade den i slutet av 1800-talet.

- Att måla ger mig inspiration. Jag hade mycket tid till det när vi bodde i Spanien. De flesta tavlor jag gjorde då har jag sålt eller gett bort. Nu har jag inrett en ny ateljé i tillbyggnaden på tomten och hoppas på att komma i gång snart igen.

Flera av möblerna är svenska eller danska klassiker­ som ärvts av föräldrarna. Andra möbler och prylar är inropade på Lauritz och mycket är köpt i olika länder runt om i världen, där familjen har bott. Samlingen av Kelimmattor och kuddar är Ninas stolthet.

- Till det här hemmet är inte en enda pinal nyköpt.­ Jag fick inte ens plats med min Kelimsamling. Många av mina mattor ligger nerpackade på vinden. Jag gillar att leva med saker som bär på minnen.

Nina är så långt ifrån minimalist man kan komma och vill få in så mycket saker som möjligt hemma. På frågan om varför kärleken för just kelim är så stor svarar Nina färgerna.

- Jag älskar den varma färgskalan som rött, saffransgult och olika nyanser av brunt. Att gå omkring i basarerna i Istanbul och bara botanisera är det bästa jag vet. Just där har jag gjort många av mina kelimfynd.

Med tanke på att familjen har vuxit till fem efter att de flyttade hit behövdes det byggas ett extra barnrum­ till minstingen. Övervåningens allrum blev barnrum och ett rum på bottenvåningen fick i stället fick bli lekrum.­ För övrigt gjordes inga större förändringar inomhus.

I trädgården ändrades planlösningen totalt. Stora delar­ av trädäcket togs bort och en pergola byggdes. En del av trädäcket­ återanvändes och blev till ett generöst matbord.­

I trädgården fanns även ett spa med bubbelpool redan­ byggt när de flyttade in. Nu planeras en utedusch.

- Inomhus fungerar det stora rummet intill­ matrummet­ som lekrum vilket innebär att vi alla kan vistas­ på samma våning.­ Vi kan sitta kvar vid middagsbordet­ och njuta en stund medan barnen leker i rummet intill. Extra­ praktiskt­ när man har andra barnfamiljer­ på middag, säger­ Nina.

Både Fredrik och Nina trivs i Sverige, men det var tungt att flytta hem. Även om Nina är uppvuxen här på Falsterbonäset är livet annorlunda än i Spanien.­ De saknar­ klimatet, det fantastiska utbudet­ av god mat och många av de bästa vännerna som fortfarande­ bor kvar. Men de har ofta övernattande gäster­ på besök. Nästa helg kommer närmsta vännerna från Madrid.

- Vi bodde större i Madrid. Familjen Beckham bodde faktiskt bara några kvarter bort. Men man behöver inte så stort hus och inte så fina saker. Ett hem behöver karaktär­ för att bli levande. Och det bästa med huset här i Ljunghusen är att vi använder varje kvadratmeter av det, till fullo.

Nina är den mest kreativa i familjen och resultaten hittar­ man lite varstans i huset. Att hon är uppvuxen i en familj med konstnärer och reklamare återspeglar sig i hennes intresse för design och form. En rolig mix av designklassiker­ sida vid sida med fynd från världens alla hörn. Och så är hon en samlare. Steltonprylar i massor och Nina avslöjar att det är något hon samlat på sig sedan hon var tonåring.

- Jag har alltid hållit stilen. Jag är helt enkelt ingen sådan­ som ändrar mig. Det kommer att se ungefär likadant­ ut i mitt hem om 20 år. Det enda som åkt ut är alla mina buddhastatyer. Jag tröttnade på dem när de blev så poppis hos alla andra.

 

Text Cecilia Grender Foto Caroline Tengen

Leva&bo orientalisk&nordiskt

Hemma hos Nina och Fredrik

"Vi har alltid haft samma stil"

Här bor: Nina och Fredrik­ med barnen Victor, 10, Bianca, 9, och Lucia, 5.

Var: I Ljunghusen, 2,5 mil söder om Malmö.

Huset: Trähus byggt 1993 på 180 kvadrat­meter i två plan plus ateljé och gästhus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande