1 av 3: Säljs bara i dag
2 av 3: Vid midnatt släpptes den så åtråvärda och unika Muminmuggen med namnet ”Mumindagen”... Foto: Arabia
3 av 3: Den första muminmuggen från 50-talet som producerades i samarbete med Tove Jansson. Foto: Moomin Characters

Mumindagen – i dag släpps den åtråvärda och unika muggen

Vid midnatt släpptes den så åtråvärda Muminmuggen.

Den säljs under begränsad upplaga i endast 24 timmar.

Butikerna har invaderats och i Finland har den redan sålt slut!

Det var vid midnatt, i dag den 9 augusti på Mumindagen, som den nya Muminmuggen släpptes i begränsad upplaga under ett dygn. Mumindagen är även författaren Tove Janssons födelsedag och intresset har varit enormt. 

I Stockholm anade man det stora intresset och hade förberett med en särskild pop up-butik på Odenplan som endast har öppet i dag. Utöver det säljs den på Iittala Outlets samtliga butiker i Sverige, Moomin.com samt på Arabiastore.fi och Arabiastore.eu (och utvalda butiker i Finland).

LÄS OCKSÅ: Här är Mumin-muggarna som kan göra dig rik 

Köat sedan midnatt : sålde slut till lunch – men ny leverans på väg

Vid lunchtid var det redan en kö på flera hundra personer, några har stått hela natten, utanför pop up-butiken i Stockholm. Två missade jobbet och flera var de som hoppades på att tjäna en slant på det åtråvärda objektet. Redan efter trekvart fick de köande veta att Muminmuggarna sålt slut, men att en lastbil är på väg med ny leverans.

I Finland sålde muggen slut redan före lunch men går fortfarande att beställa på nätet. Exakt hur många som har sålts i nuläget vill Arabia inte berätta eftersom det är ”sekretessbelagt” och man aldrig kommenterar försäljningssiffror.

https://www.instagram.com/p/BmQU7fDgmo6/?taken-by=levengood.mark

LÄS OCKSÅ: Mumin-muggarna har gjort Daniel till miljonär 

Unik illustration – Mumintrollet och Muminmamman kramar varandra

Den dyraste Muminmuggen som någonsin har sålts gick för 85 000 kronor på auktion förra året så samlarvärdet är högt när det gäller de muggar som finns i begränsad upplaga.

Illustrationen på denna mugg som går under namnet ”Mumindagen” är från 1955 och ritades av Tove Jansson, och illustrationen är på flera sätt speciell. Detta eftersom man sällan ser Mumintrollet och Muminmamman krama varandra på Tove Janssons teckningar. Den ritades på beställning av en engelsk dagstidning. 

Ska vittna om Toves egen betydelsefulla relation till sin egen mamma

”På teckningen har Mumintrollet och Muminmamman klättrat upp på ett högt berg på en närbelägen ö för att beundra solnedgången. Mumintrollet kryper upp i Muminmammans famn och trycker nosen mot mammans silkeslena nos. Det är tyst och de är på tu man hand – så är det härligt att vara. På berget får de bara vara en stund, i lugn och ro, borta från stöket och de andra familjemedlemmarnas längtan efter uppmärksamhet”, skriver man på Arabia.

Mamma och sonens ömma stund ska tydligen vittna om Toves egen och betydelsefulla relation till sin egen mamma. Och ön som avbildats ligger nära Tove och brodern Lars Janssons sommarställe. Toves kärlek till havet och skärgården återkommer på många muminillustrationer. Stilmässigt påminner muggen Mumindagen om muggen ”Kvällsseglats” som utkom år 2010.

LÄS OCKSÅ: Därför köpte Ellen Marie den dyraste Mumin-muggen någonsin 

Tove Jansson blev 86 år (9 augusti 1914-27 juni 2001). Foto: Wikipedia.org

”Jag tror inte att Tove någonsin kunde ha föreställt sig...”

Författaren och illustratören Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914 och nu firas Mumindagen för 15:e gången. Det är inte bara i Skandinavien som Muminmuggarna är stora, den enskilt största marknaden i världen för Mumin är faktiskt Japan där man har ett flertal muminbutiker och mumincaféer. Under 2019 öppnas även den första Mumintemaparken norr om Tokyo. Och under 2020 släpps den nya internationella animerade tv-serien ”Mumindalen”, med flera kända Hollywoodstjärnor i huvudrollerna.

- Jag tror inte att Tove någonsin kunde ha föreställt sig hur framgångsrika Muminmuggarna skulle bli, men jag vet att hon skulle vara glad att hennes konst och berättelser fortsätter sprida budskapet om kärlek, vänskap, acceptans och samhörighet, vare sig det är över en kopp kaffe på morgonen, eller en kopp varm choklad sent på kvällen. Att Muminmuggarna samlas och uppskattas i så många hem värmer våra hjärtan, säger Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson och kreativ chef för Moomin Characters.

Muggarna som tillverkas i begränsad upplaga säljs så länge lagret räcker fram till 24.00. För den som inte lyckats få tag i ett exemplar kan vi berätta att den redan finns på Blocket och garanterat kommer upp på Tradera inom kort. 

Foto: Arabia

Här säljs den unika Muminmuggen fysiskt i Sverige i dag:

Iittala Outlet, Borås.

Iittala Outlet, Hede Fashion outlet.

Iittala Outlet, Gustavsberg.

Iittala Outlet, Haparanda.

Iittala Outlet, Höganäs.

 Iittala Outlet, Insjön.

Iittala Outlet, Kosta.

Iittala Outlet, Lidköping.

Iittala Outlet, Nyköping.

Iittala pop-up, Odenplan, Stockholm.

Iittala Outlet, Skultuna.

Iittala Outlet, Strömstad.

Iittala Outlet, Sundsvall.

Iittala Outlet, Vingåker.

Iittala Outlet, Visby.

Iittala Outlet, Älmhult.

Iittala Outlet, Örsundsbro.