1 av 3: Sofia Jansson driver bloggen "Mokkasin", där hon bland annat visar vacker inredning. För Leva & Bo avslöjar hon bland annat att två vita soffor är hennes livs sämsta inredningsköp. Foto: blog.mokkasin.com
2 av 3: "Jag kan inte sluta titta på det", skriver Sofia Jansson om det nya tyget hon köpt. Vad tyget ska användas till? Ett sängprojekt. Foto: blog.mokkasin.com
3 av 3: Dotterns rum. Foto: blog.mokkasin.com

Mokkasin: Vita soffor var mitt sämsta köp

Inredningsbloggen "Mokkasin" drivs av Sofia Jansson, som älskar att blanda hejvilt.

Både minimalistiskt och ”totalt maxat”, dyrare design med loppis.

Inredning är en livsstil och mest inspirerad blir hon av möten med människor.

Vad har du för stil hemma?

– Jag kan inte kategorisera min stil, det är en salig blandning av sådant vi tycker om och är ganska så brokig. Det är vitaste vitt plus färg och mönster, och det är dyrare design och loppisfynd. Det är minimalistiskt i vissa hörn och totalt maxat i ett annat hörn. Ett estetiskt sinne har jag nog alltid ägt, så det kanske därför det funkar att blanda hejvilt och utan direkt någon plan.

Vad blir du inspirerad av?

– Det där kan vara mycket olika. För att vara aktiv i sociala medier där jag delar min inspiration så hämtar jag faktiskt väldigt lite inspiration just på nätet. Det som inspirerar mig allra mest inspirerar är möten med människor och samtal som uppstår. Och speciellt människor som vågar vara sig själva rakt igenom.

Var hittar du dina saker?

– Numera är det allra mesta vintage som kommer in i vårt hem.

Ditt senaste köp till hemmet?

– Ett i mina ögon helt fantastiskt skåp från början av 1900-talet. Ett sådant som brukade finnas i butiker på den tiden.

Ditt sämsta köp någonsin?

– Vårt absolut sämsta var två (!) vita soffor. Samma sekund då de kom hem insåg jag att de var så fel. De såldes billigt på Blocket en vecka senare.

Ditt bästa köp?

– Kan man skriva vårt hus? Hela beslutet var förhastat, ogenomtänkt och kändes bara så fel, jag hade ju inte ens sett huset i verkligenheten, eftersom jag var jättegravid med tvillingar då 2007. Jag grinade hela vägen från Stockholm och under flera år kände jag att det var ett av våra mest misslyckade impulsköp. Men nu, sju år senare, är jag så glad att vi bor just här i Katrineholm. Det har berikat mig som människa och format mig till den jag är i dag.

Vad är viktigast i ett hem?

– Det där är upp till människorna som lever där. Ett hem ska spegla dem som bor där, det är det som är själva grejen med ett hem. Om man inreder sitt hem utifrån de personligheter man är tror jag det blir bäst.

Din värsta inredningstabbe?

– Att vi tog bort två kattvindar när vi flyttade till huset vi bor i. Jag insåg ganska snart att kattvindar är det mysigaste stället att hänga på om man är liten. Och kanske om man är stor med. Trots att man har jättemånga kvadratmeter i övrigt. Som tur var hade vi två kvar som nu är tömda på kläder och bråte och fungerar som barnens magiska gömställen.

Om man vill göra en förändring i hemmet som inte är alltför avancerad, tips på enkla medel?

– Byt plats på saker, möblera om helt enkelt. Helt gratis och kan göra underverk, även om det bara är en liten lampa som byter plats.

Mokkasin – Sofia Vusir Jansson

Namn: Sofia Vusir Jansson

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Kristo, 44, barnen, Liv, 11, Viggo, 10, Nomi och Charlie, 7.

Bor: Katrineholm.

Gör: Driver webshopen Mokkasin.com, frilansar som fotograf och stylist.

Inredningsbakgrund: Jag har alltid haft ett kreativt intresse, det är bara olika hur det gett sig uttryck. Men de senaste åren jag har jobbat aktivt med det, jag skulle kanske mer kalla det livsstil - det är så mycket mer än bara inredning i livet och mina jobb.

Blogg: Blog.mokkasin.com.

Instagram: @sofiaatmokkasin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!