Mjölbaggar – så blir du av med dem hemma

Mjölbaggarna angriper framför allt torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter, fågelfrön, kryddor och nötter. På bilden har mjölbaggarna hittat till havregrynen. Mjölbaggarna har en förmåga att ta sig igenom pappersförpackningar. Ett tips är därför att hälla över mjöl och gryn i lufttäta kärl av metall eller glas.

Foto: Lennart Falk

1 av 2: Mjölbaggarna angriper framför allt torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter, fågelfrön, kryddor och nötter. På bilden har mjölbaggarna hittat till havregrynen. Mjölbaggarna har en förmåga att ta sig igenom pappersförpackningar. Ett tips är därför att hälla över mjöl och gryn i lufttäta kärl av metall eller glas.

Mjölbaggar är känsliga för kyla och trivs i hög luftfuktighet.

Foto: Lennart Falk

2 av 2: Mjölbaggar är känsliga för kyla och trivs i hög luftfuktighet.

Mjölbaggar är skadedjur de flesta av oss kommit i kontakt med.

Men hur gör man för att bli av med de otäcka små rackarna?

Och varifrån kommer de? Här får du alla svar du behöver veta.

Andra har också läst

Mjölbaggar hör till samma familj som svartbaggar, när de är fullvuxna är de alla svarta eller kastanjefärgade och fyra-fem millimeter långa. De fyra vanligaste sorterna i Sverige heter stor mjölbagge, svartbrun mjölbagge, rismjölbagge och kastanjebrun mjölbagge.

Trivs i hög luftfuktighet

Mjölbaggarna blir vuxna på cirka två månader och lever upp till tre år, under gynnsamma förhållanden. Honan lägger 500-1000 ägg, totalt, under sitt liv. De är känsliga för kyla och gynnas av hög luftfuktighet. När de är vuxna kan de förflytta sig ganska långt och kan därför sprida sig lätt. Man märker tyvärr oftast problemet när de redan har förökat sig och orsakat skador på produkterna.

Baggarna har fyra steg i sin utvecklingscykel: ägg, larv, puppa och vuxen. Alla etapper kan förekomma på livsmedel, men äggen är så små att vi knappt kan se dem. Larverna är, i vissa fall, det mest destruktiva skedet, men samma gäller för de vuxna, då man upptäcker dem lättast.

Trivs i mjöl och pasta

Mjölbaggarna angriper framför allt torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter, fågelfrön, kryddor och nötter. De kan även förstöra papperspaket med hjälp av sina starka underkäkar. Att mjölet blivit angripet märker du på dess färg som blir gråaktig och har en tendens att mögla.

Baggen avsöndrar ett sekret med lysolaktig doft som kan sitta kvar i angripna varor. Därför kallas de också lysolbaggar.

Kan finnas i nyköpt mjölpåse

Den vanligaste i våra hem är den svartbruna mjölbaggen som har funnits i Sverige sedan 1940-talet och sprids via spannmålshantering. Den är svårbekämpad och har du otur kan den till och med redan vara i mjölpåsen som du köper. I äldre hus är det inte ovanligt att mjölbaggarna redan finns på plats. Den klarar sig inte utomhus alls, och kan inte flyga.

Den stora mjölbaggen är inhemsk, och lever året runt i vår svenska natur. Den är en god flygare och kan ofta påträffas inomhus under den varma årstiden men den blir sällan ett problem inomhus nu för tiden.

Den kastanjebruna mjölbaggen och rismjölbaggen är båda ett globalt fenomen och behöver högre temperaturer för att överleva. De påträffas främst i importledet av spannmålsprodukter och når sällan till våra hem.

Så blir du av med mjölbaggarna

Eftersom larverna livnär sig på torrvaror är det viktigt att hålla ordning och rent i skafferiet. Det är även bra att undersöka nyköpt mjöl, havregryn och andra torrvaror genom att hälla över dem i glasburkar, så att du inte får med dig mjölbaggar hem från affären. Upptäcker du några kryp kan du frysa ner de angripna matvarorna, använda kiselpulver eller flytande bekämpningsmedel för att ta kål på dem. 

Källa: Anticimex.se, Byggahus.se, Skadedjursfri.se

LÄS MER: Slipp myror – med helt vanliga popcorn

LÄS MER: Kaffesump – 12 saker du kan göra med den

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande