Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 feb 2015 10:23

Mjölbaggar – så blir du av med dem hemma

Mjölbaggarna angriper framför allt torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter, fågelfrön, kryddor och nötter. På bilden har mjölbaggarna hittat till havregrynen. Mjölbaggarna har en förmåga att ta sig igenom pappersförpackningar. Ett tips är därför att hälla över mjöl och gryn i lufttäta kärl av metall eller glas.

Mjölbaggarna angriper framför allt torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter, fågelfrön, kryddor och nötter. På bilden har mjölbaggarna hittat till havregrynen. Mjölbaggarna har en förmåga att ta sig igenom pappersförpackningar. Ett tips är därför att hälla över mjöl och gryn i lufttäta kärl av metall eller glas.

1/2

Foto: Lennart Falk

Mjölbaggar är känsliga för kyla och trivs i hög luftfuktighet.

Mjölbaggar är känsliga för kyla och trivs i hög luftfuktighet.

2/2

Foto: Lennart Falk

Mjölbaggar är skadedjur de flesta av oss kommit i kontakt med.

Men hur gör man för att bli av med de otäcka små rackarna?

Och varifrån kommer de? Här får du alla svar du behöver veta.

Mjölbaggar hör till samma familj som svartbaggar, när de är fullvuxna är de alla svarta eller kastanjefärgade och fyra-fem millimeter långa. De fyra vanligaste sorterna i Sverige heter stor mjölbagge, svartbrun mjölbagge, rismjölbagge och kastanjebrun mjölbagge.

Trivs i hög luftfuktighet

Mjölbaggarna blir vuxna på cirka två månader och lever upp till tre år, under gynnsamma förhållanden. Honan lägger 500-1000 ägg, totalt, under sitt liv. De är känsliga för kyla och gynnas av hög luftfuktighet. När de är vuxna kan de förflytta sig ganska långt och kan därför sprida sig lätt. Man märker tyvärr oftast problemet när de redan har förökat sig och orsakat skador på produkterna.

Baggarna har fyra steg i sin utvecklingscykel: ägg, larv, puppa och vuxen. Alla etapper kan förekomma på livsmedel, men äggen är så små att vi knappt kan se dem. Larverna är, i vissa fall, det mest destruktiva skedet, men samma gäller för de vuxna, då man upptäcker dem lättast.

 

Läs också: Silverfiskar – så blir du av med dem

Trivs i mjöl och pasta

Mjölbaggarna angriper framför allt torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter, fågelfrön, kryddor och nötter. De kan även förstöra papperspaket med hjälp av sina starka underkäkar. Att mjölet blivit angripet märker du på dess färg som blir gråaktig och har en tendens att mögla.

Baggen avsöndrar ett sekret med lysolaktig doft som kan sitta kvar i angripna varor. Därför kallas de också lysolbaggar.

 

Läs också: Här är prylarna du missar att rengöra

Kan finnas i nyköpt mjölpåse

Den vanligaste i våra hem är den svartbruna mjölbaggen som har funnits i Sverige sedan 1940-talet och sprids via spannmålshantering. Den är svårbekämpad och har du otur kan den till och med redan vara i mjölpåsen som du köper. I äldre hus är det inte ovanligt att mjölbaggarna redan finns på plats. Den klarar sig inte utomhus alls, och kan inte flyga.

Den stora mjölbaggen är inhemsk, och lever året runt i vår svenska natur. Den är en god flygare och kan ofta påträffas inomhus under den varma årstiden men den blir sällan ett problem inomhus nu för tiden.

Den kastanjebruna mjölbaggen och rismjölbaggen är båda ett globalt fenomen och behöver högre temperaturer för att överleva. De påträffas främst i importledet av spannmålsprodukter och når sällan till våra hem.

 

Källa: Anticimex.se, Byggahus.se, Skadedjursfri.se

 

Läs också: