Mixade stilar i den charmiga 20-talsvillan<br />

<strong>Stilmix. </strong>"Jag tycker om att blanda industri med det mjuka. Det blir ett mer personligt hem" säger Ninni.

Foto: Albin Bogren

1 av 14: <strong>Stilmix. </strong>"Jag tycker om att blanda industri med det mjuka. Det blir ett mer personligt hem" säger Ninni.

<strong>20-talsvilla</strong><br>Huset är byggt 1927 och har blivit rejält uppiffat sedan dess. Nu funderar Ninni på att måla det vitt.

Foto: Albin Bogren

2 av 14: <strong>20-talsvilla</strong><br>Huset är byggt 1927 och har blivit rejält uppiffat sedan dess. Nu funderar Ninni på att måla det vitt.

<strong>Rymligt kök</strong><br>Köksön installerades i vintras.

Foto: Albin Bogren

3 av 14: <strong>Rymligt kök</strong><br>Köksön installerades i vintras.

<strong>Fin ljuslykta</strong><br>Lecablocket från lekstugan fick bli en ljuslykta i köket.

Foto: Albin Bogren

4 av 14: <strong>Fin ljuslykta</strong><br>Lecablocket från lekstugan fick bli en ljuslykta i köket.

<strong>Huggkubb. </strong>I köket står en gammal huggkubb som har använts att stycka kött på. Skafferiet har Krister byggt.

Foto: Albin Bogren

5 av 14: <strong>Huggkubb. </strong>I köket står en gammal huggkubb som har använts att stycka kött på. Skafferiet har Krister byggt.

<strong>Fint tvättfat</strong><br>Ett gammalt tvättfat med parfymflaskor står intill sängen. På hyllan ovanför har Ninni ställt en verktygslåda som hon hittat i garaget.

Foto: Albin Bogren

6 av 14: <strong>Fint tvättfat</strong><br>Ett gammalt tvättfat med parfymflaskor står intill sängen. På hyllan ovanför har Ninni ställt en verktygslåda som hon hittat i garaget.

<strong>Stilleben</strong><br>Vackra prydnader.

Foto: Albin Bogren

7 av 14: <strong>Stilleben</strong><br>Vackra prydnader.

<strong>Helt i vitt</strong><br>&nbsp;Rummet på övervåningen är helt vitmålat. Soffan är från en antikaffär och var från början avlutad, men Ninni målade den vit igen. Brudkistan är arvegods från Kristers farmor.

Foto: Albin Bogren

8 av 14: <strong>Helt i vitt</strong><br>&nbsp;Rummet på övervåningen är helt vitmålat. Soffan är från en antikaffär och var från början avlutad, men Ninni målade den vit igen. Brudkistan är arvegods från Kristers farmor.

<strong>Djuriskt</strong><br>Kristers jaktintresse har lett till flera troféer som pryder väggarna.

Foto: Albin Bogren

9 av 14: <strong>Djuriskt</strong><br>Kristers jaktintresse har lett till flera troféer som pryder väggarna.

<strong>Vackra tvålar</strong><br>När tiden räcker till ­tillverkar Ninni gärna egna föremål, här tvålar av eteriska oljor.

Foto: Albin Bogren

10 av 14: <strong>Vackra tvålar</strong><br>När tiden räcker till ­tillverkar Ninni gärna egna föremål, här tvålar av eteriska oljor.

<strong>Egen butik på gården</strong><br>Den egna gårdsbutiken har Ninni inrett i gammaldags stil med inslag av industri- och fransk lantstil.

Foto: Albin Bogren

11 av 14: <strong>Egen butik på gården</strong><br>Den egna gårdsbutiken har Ninni inrett i gammaldags stil med inslag av industri- och fransk lantstil.

<strong>Uterum.</strong> Växthuset har Krister nyligen byggt.

Foto: Albin Bogren

12 av 14: <strong>Uterum.</strong> Växthuset har Krister nyligen byggt.

<strong>Stor altan</strong><br>När Ninni och Krister köpte huset fanns ingen altan. Den har de byggt själva.

Foto: Albin Bogren

13 av 14: <strong>Stor altan</strong><br>När Ninni och Krister köpte huset fanns ingen altan. Den har de byggt själva.

<strong>Patina</strong><br>En vacker gungstol på altanen.

Foto: Albin Bogren

14 av 14: <strong>Patina</strong><br>En vacker gungstol på altanen.

Inredning är Ninnis främsta intresse och hon har gjort om 1920-talsvillan i Gävle flera gånger. Sedan en tid tillbaka går inredningen i en lantlig mix av industri-, fransk lantstil och lite shabby chic. De mest oväntade föremål har blivit vackra möbler och prydnader.

Andra har också läst

Ninni och Krister flyttade in i sin 1920-talsvilla utanför Gävle i januari 1990, bara några veckor innan yngsta sonen ­föddes. Huset är Kristers föräldrarhem som hans morfar var med att bygga och han har själv vuxit upp här.

- Därför skulle det kännas svårt att lämna det, säger Ninni.

Att de har lagt ner mycket tid och själ på huset märks väl. Inredningen är ljus och så enhetlig att man får lust att bara gå omkring och njuta av de vackra möblerna och föremålen. Huset har renoverats flera gånger, byggts ut och fått nya inredningar genom åren. Det bästa med att ha hus, enligt Ninni, är att man får ta ut svängarna som man vill. Dessutom kan man renovera.

- När vi köpte huset var det i mycket dåligt skick, det regnade bland annat in, minns hon.

Industri och mjuk

Flera renoveringar krävdes men eftersom Krister är otroligt händig har de kunnat göra nästan allt själva. Köket har rustats tre gånger totalt.

För Ninni är inredning en stor passion och hon har bytt stil ett flertal gånger. Ett tag var det mycket shabby chic med avlutade möbler som gällde, sekelskiftes- och gammalsvensk stil har också passerat för att sedan ge vika för industri- och fransk lantstil. Det har blivit en blandning av industri och romantik, av rått och mjukt.

- Jag tycker om att blanda industri med det mjuka, till exempel genom att ha kläder och spets i sovrummet, berättar Ninni.

Men att hon någon dag kommer bli helt färdig har hon svårt att tänka sig.

- Jag tror inte att jag någon gång kommer bli klar. Det skulle inte vara så roligt.

Färgmässigt säger hon sig föredra jordfärger eftersom det ger ett lugn. När det gäller material köper hon gärna återvunnet eftersom det tillför något unikt i inredningen.

- Samma företag kan ge ut flera återvunna lampor men den ena blir ändå inte den andra lik, förklarar hon.

Öppnade gårdsbutik

Någon Ikea-möbel går knappt att skymta så långt ögat når, däremot flera loppisfynd, arvegods, och föremål i industri- och fransk lantstil. Flera av möblerna har även Krister tillverkat. Inredning har alltid varit en ­passion och ett stort intresse för Ninni. Ett av de ­tidigaste ­inredningsminnena har hon från ett skolbesök på ­Stockholms slott redan under lågstadiet.

- Jag gick nog i tredje klass och minns att jag blev så imponerad av byggnaden.

Sedan några år tillbaka har hon en blogg där hon skriver om olika inredningsprojekt och allmänna tankar kring inredning. Bloggen har lett till nya kontakter och till och med nya vänner. Ett exempel är en kund som en dag kom in i butiken där Ninni jobbar.

- "Vilken fin blogg du har", sa hon. Hon hade själv börjat blogga så jag började läsa hennes. Vi började träffas och nu är vi goda vänner.

I våras var det även dags att ta inrednings­intresset ännu ett steg längre. En gammal dröm ­förverkligades och efter mycket arbete kunde Ninni öppna en ­gårdsbutik vid sidan av jobbet som frukt- och ­gröntansvarig på Coop. Föga förvånande består den främst av inredning, ­huvudsakligen i samma stil som Ninnis eget hem.

- Den största utmaningen var att våga starta men det har gått bra hittills. Det här är något jag alltid har drömt om, det ultimata vore att kunna leva på butiken.

Vissa av varorna har hon gjort själv, bland annat hemgjorda tvålar, men tiden för egen tillverkning vill inte riktigt räcka till. Att Ninni är en kreativ människa blir dock uppenbart ju mer man ser av hennes eget hem. Ett exempel är lecablocket i köket, från början gjort för att hålla uppe lekstugan men nu en dekorativ ljuslykta­. En gammal verktygslåda från garaget är numera en ­prydnad i sovrummet och skåpet i vardagsrummet har hon själv målat och pimpat med siffror - i industristil så klart.

Hemma hos Ninni

Gillar spets
Här bor: Ninni och maken Krister.
Familj: Två barn och tre barnbarn. Ett fjärde på väg.
Gör: Driver den egna gårdsbutiken Haga­gården och jobbar på Coop.
Huset: Cirka 180 kvadratmeter. Byggt 1927. Foto: Albin Bogren Foto: Albin Bogren
Blogg: hagagarden.blogspot.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande