1 av 3: Åh nej! Har du också alltid använt dina maskiner på fel sätt? Foto: Getty Images
2 av 3: Att proppa sin maskin överfull med kläder gör inte bara att de inte blir helt rena, det kan också förstöra maskinen. Foto: Fotolia
3 av 3: Att överdosera tvättmedel gör inte kläderna renare, och det är inte heller bra för maskinen. Foto: Fotolia

Misstagen du gör som skadar tvättmaskinen

Åh nej, har du också alltid använt dina tvättmaskiner där hemma på fel sätt?!

Även minsta felbehandlingen kan orsaka stora skador, eller förstöra den helt.

Här är 7 saker du absolut INTE ska göra om du vill ha en effektiv och hel maskin.

Att tvätta kläder och annat i tvättmaskin kan tyckas vara en av de enklare grejerna att göra i ett hushåll. Det är också en av de saker som de flesta av oss lär oss ganska tidigt i livet. Ändå är det så många som gör det på fel sätt.

Faktum är att det finns flera små saker som kan orsaka stora skador, både på tvättmaskin och torktumlare, i själva tvättprocessen, så det gäller att vara försiktig när man kastar in tvätten. Som att till exempel rengöra luddfiltret eller kolla igenom fickor innan –  annars kan man få både trasig maskin och bränder i hemmet. 

Om du vill vara säker på att din maskin och tumlare får ett långt och effektivt liv, samt bygga för säkerheten i ditt hem, ska du därför undvika nedanstående misstag:

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre sexliv med hjälp av städning 

1. Många maskiner på litet utrymme

Att sätta alla maskiner och elektriska apparater på ett och samma (litet) ställe kan inte bara skada på dem (tänk att de alla producerar värme för att kunna fungera, och att ha dem nära varandra kan skapa överhettning), det kan även orsaka husbränder – speciellt om de är kopplade till samma eluttag.

Gör så här: Ha endast en stor maskin kopplad till ett och samma uttag för att undvika eldsvåda. Och kom ihåg, alltid direkt i ett vägguttag, inte med en förlängningssladd eller grenuttag. Ge maskinerna tillräckligt med utrymme.

2. Överfyller med tvätt

Foto: Fotolia

Att proppa sin maskin överfull med kläder gör inte bara att de inte blir helt rena (vattnet behöver kunna gå runt och genom alla kläder), det kan också förstöra maskinen. Att överbelasta maskinen genom att överfylla den kan skada viktiga komponenter och påverka mortorn som i sin tur kan explodera.

Att överbelasta torktumlaren är inte heller en bra idé, det kan överanstränga motorn och skada sensorer. Trots det är överfulla maskiner väldigt vanligt och ett av de problem som teknikerna stöter på mest som orsak till skadade maskiner i dag.

Gör så här: Dubbelkolla din tvättmaskins och torktumlares kapacitet, väg din tvättpåse för att jämföra. Är du osäker, dela upp kläderna i olika omgångar.

3. Gör inte ren dem ordentligt

Att hålla sin tvättmaskin och torktumlare rena är viktigt för att vara säker på att de håller längre och fortsätter vara effektiva (men också för att slippa konstiga lukter). Dessutom, att göra rent sina maskiner regelbundet ger dig en chans att tidigt upptäcka förändringar eller skador som kan leda till ännu större problem.

Gör så här: Gör ren maskinerna en gång i månaden. Läs instruktionerna/rekommendationerna, kolla på deras hemsida eller kontakta tillverkaren för att få reda på exakt hur du ska göra på rätt sätt. 

LÄS OCKSÅ: Gör rent tvättmaskinen med superenkla tricket 

4. Maskinerna står ojämnt

Hoppar, ”går” eller rör sig din tvättmaskin på annat sätt när den används? Det kan vara ett tecken på att den inte står helt rakt. Dessa maskinrörelser kan orsaka skador på både golv och väggar men faktiskt också mekanismen i maskinen själv.

Gör så här:  Använd ett vattenpass för att kontrollera om maskinen står rakt på golvet. Om den inte gör det, justera benen på den eller hitta annan lösning.

5. Glömmer göra rent luddfiltret 

Foto: Fotolia

Det är ett måste att tömma luddfiltret i sin torktumlare efter varje användning. Hoppar du över det kommer din tumlare att fungera mindre effektivt eftersom ett fullt luddfilter minskar luftflödet och kan göra så att luddet byggs upp i ventilen och rören. Det är inte bara dåligt för din tumlare utan också farligt att inte rensa bort luddet då det kan orsaka brand.

Gör så här: Hitta ett sätt att påminna dig själv om att alltid rengöra filtret innan du kör i gång torktumlaren. En enkel post it-lapp på tumlaren kan fungera.

6. För mycket tvättmedel

Tillhör du dem som tror att det bästa sättet att få ren kläderna på är att överdosera tvättmedel? Det fungerar nämligen inte. Kläderna behöver endast den rekommenderade dosen som står på paketet, och att ha i mer kan faktiskt förstöra tvättmaskinen (och kläderna, samt orsaka eksem). Upprepade överdoseringar av tvättmedel kan också göra att rester lagras i maskinen, vilket i sin tur kan leda till blockeringar som tvingar vattnet till ställen där det inte är tänkt att gå, och så småningom bryta ner maskinen helt.

Gör så här: Följ alltid rekommenderade anvisningar på tvättmedel och kläder och gör ren maskinen regelbundet.

LÄS OCKSÅ: Tvättråd – 11 tips du inte kan vara utan

7. Kollar inte igenom fickorna

Saker som mynt, nycklar och andra hårda objekt kan orsaka stor skada på din tvättmaskin och torktumlare. Prylarna kan fastna och blockera ventiler och avloppsrör, samt förstöra själva trumman, och har du en maskin med luckan på framsidan kan det faktiskt krossa glaset på fönstret också. Man kan tro att så små prylar inte kan göra så stor skada men med kombinationen farten/kraften i maskinen är det mycket som kan gå fel.

Gör så här: Ta som regel att alltid kolla igenom alla fickor, både när du klär av dig och innan du stoppar in kläderna i maskinen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande