Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om du vill vara säker på att din tvättmaskin och torktumlare får ett långt och effektivt liv – sköt dem rätt.Om du vill vara säker på att din tvättmaskin och torktumlare får ett långt och effektivt liv – sköt dem rätt.Om du vill vara säker på att din tvättmaskin och torktumlare får ett långt och effektivt liv – sköt dem rätt.
1 AV 2
Helt naturligt utan kemikalier
2 AV 2
Om du vill vara säker på att din tvättmaskin och torktumlare får ett långt och effektivt liv – sköt dem rätt.
Foto: Istock

Misstagen du gör som kan skada tvättmaskinen

Hur väl tar du hand om din tvättmaskin och torktumlare? Även en liten felbehandling kan orsaka skador, förstöra den eller i värsta fall orsaka brand.

Här är sakerna du absolut inte ska göra om du vill ha en effektiv och fungerande maskin under lång tid.

Att tvätta kläder och annat i tvättmaskin kan tyckas vara en av de enklare grejerna att göra i ett hushåll. Det är också en av de saker som de flesta av oss lär oss ganska tidigt i livet. Ändå är det så lätt att göra fel.

Faktum är att det finns flera små saker som kan orsaka stora skador, både på tvättmaskin och på torktumlare. Det gäller att tänka till innan man kastar in tvätten. Om du vill vara säker på att din tvättmaskin och torktumlare får ett långt och effektivt liv, samt bygga för säkerheten i ditt hem, ska du därför undvika nedanstående misstag:

Ställa många maskiner på litet utrymme

Att placera alla värmeproducerande maskiner och elektriska apparater på ett och samma, lilla ställe kan inte bara skada på dem, det kan även orsaka överhettning vilket kan leda till bränder – speciellt om de är kopplade till samma eluttag. Undvik också att lägga saker, så som skötbäddar och en massa tvätt på torktumlaren när de används då maskinen kan bli väldigt varm. 

Gör så här: Ha endast en stor maskin kopplad till ett och samma uttag för att minska brandrisken. Och kom ihåg, alltid direkt i ett vägguttag, inte med en förlängningssladd eller grenuttag. Ge maskinerna tillräckligt med utrymme.

Överfylla maskinerna med tvätt

Man vill ju vara effektiv, eller hur? Då är det lätt att fylla tvättmaskinen till det inte går in ett enda plagg till. Men att regelbundet proppa sin maskin överfull med kläder gör inte bara att de inte blir helt rena (vattnet behöver kunna gå runt och genom alla kläder), det kan också förstöra maskinen. Att överbelasta maskinen genom att överfylla den gör att viktiga delar slits snabbare.

Att överbelasta torktumlaren är inte heller en bra idé, det kan överanstränga motorn och skada sensorer. Trots det är överfulla maskiner väldigt vanligt och ett av de problem som teknikerna stöter på mest som orsak till skadade maskiner i dag.

Gör så här: Dubbelkolla din tvättmaskins och torktumlares kapacitet. Är du osäker, dela upp kläderna i olika omgångar. Ett smart knep för att veta att maskinen inte är för full är att se om du får in handen högst upp i trumman och kan rotera runt tvätten med handen – då finns det tillräckligt med plats för tvätten.

Töm fickor, stäng dragkedjor och ”bädda in” hårda detaljer på plagg innan du lägger dem i maskinen.Töm fickor, stäng dragkedjor och ”bädda in” hårda detaljer på plagg innan du lägger dem i maskinen.Töm fickor, stäng dragkedjor och ”bädda in” hårda detaljer på plagg innan du lägger dem i maskinen.
Töm fickor, stäng dragkedjor och ”bädda in” hårda detaljer på plagg innan du lägger dem i maskinen. Foto: Shutterstock

Missa att kolla igenom fickorna

Saker som mynt, nycklar, hårspännen och andra hårda föremål kan orsaka stor skada på din tvättmaskin och torktumlare. Prylarna kan fastna och blockera ventiler och avloppsrör, samt förstöra själva trumman. Har du riktig otur kan de faktiskt krossa glasfönstret. Man kan tro att så små prylar inte kan göra så stor skada men med kombinationen hastigheten och kraften i maskinen, är det mycket som kan gå fel.

Gör så här: Ta som regel att alltid kolla igenom alla fickor, både när du klär av dig och innan du stoppar in kläderna i maskinen. Försök att ”bädda in” hårda kedjor och detaljer på exempelvis ytterkläder innan du lägger dem i tvättmaskinen.

Använda för mycket tvättmedel

Tillhör du de som tror att det bästa sättet att få kläderna rena på är att överdosera tvättmedel? Det låter ju rimligt, men det fungerar inte. Kläderna behöver endast den rekommenderade dosen som står på förpackningen. Att använda för mycket tvättmedel är varken bra för maskinen, kläderna eller för din hud. Ett normalt tvättprogram kommer inte kunna skölja ur tvättmedlet ur kläderna helt, vilket kan leda till hudirritationer (om du inte använder ett väldigt snällt tvättmedel) och skador på tyget. Upprepade överdoseringar av tvättmedel kan göra att tvättmedelsrester lagras i maskinen, vilket i sin tur kan leda till blockeringar som tvingar vattnet till ställen där det inte är tänkt att gå, och så småningom förstöra maskinen helt.

Gör så här: Följ alltid rekommenderade anvisningar på tvättmedel och kläder och gör ren maskinen regelbundet.

Gör rent maskinerna regelbundet för att undvika mögel i maskinen och sur lukt i rentvätten.Gör rent maskinerna regelbundet för att undvika mögel i maskinen och sur lukt i rentvätten.Gör rent maskinerna regelbundet för att undvika mögel i maskinen och sur lukt i rentvätten.
Gör rent maskinerna regelbundet för att undvika mögel i maskinen och sur lukt i rentvätten. Foto: Istock

Inte rengöra maskinerna ordentligt...

Att hålla sin tvättmaskin och torktumlare rena är viktigt för att vara säker på att de håller längre och fortsätter vara effektiva, men också för att slippa otrevlig lukt i tvätten. Dessutom, att göra rent sina maskiner regelbundet ger dig en chans att tidigt upptäcka förändringar eller skador som kan leda till ännu större problem. Tvättmaskinen rengör inte sig själv som många tror – du måste göra det själv (även om trumman glänser och den inte ser smutsig ut).

Gör så här: Gör ren maskinerna en gång i månaden. Läs instruktionerna, kolla på tillverkarens hemsida eller kontakta leverantören för att få reda på exakt hur du ska göra på rätt sätt. Så här kan du rengöra din tvättmaskin!

...och glömma göra rent luddfiltret 

Det är ett måste att tömma vattenbehållaren och luddfiltret i sin torktumlare efter varje användning. Hoppar du över det kommer din tumlare att fungera mindre effektivt eftersom ett fullt luddfilter minskar luftflödet och kan göra så att ludd byggs upp i ventilen och rören. Det är inte bara dåligt för din tumlare utan också farligt att inte rensa bort luddet då det blir en brandrisk.

Gör så här: Hitta ett sätt att påminna dig själv om att alltid rengöra filtret innan du kör i gång torktumlaren. En enkel post it-lapp på tumlaren kan fungera.

Glöm inte att rengöra luddfiltret i torktumlaren – efter varje användning.Glöm inte att rengöra luddfiltret i torktumlaren – efter varje användning.Glöm inte att rengöra luddfiltret i torktumlaren – efter varje användning.
Glöm inte att rengöra luddfiltret i torktumlaren – efter varje användning. Foto: Shutterstock

Låta maskinerna stå ojämnt

Hoppar eller rör sig tvättmaskinen när den används? Det kan vara ett tecken på att den inte står helt plant. Dessa maskinrörelser kan orsaka skador på både golv och väggar men faktiskt också mekanismen i maskinen själv.

Gör så här: Använd ett vattenpass för att kontrollera om maskinen står rakt på golvet. Om den inte gör det, justera benen på den så att den står stadigt.

Se även: