1 AV 2
Helt naturligt utan kemikalier
2 AV 2
Om du vill vara säker på att din tvättmaskin och torktumlare får ett långt och effektivt liv – sköt dem rätt.
Foto: Istock

Misstagen du gör som skadar tvättmaskinen

Hur väl tar du hand om din tvättmaskin och torktumlare? Även minsta felbehandling kan orsaka stora skador, förstöra den eller i värsta fall orsaka brand.

Här är sju saker du absolut inte ska göra om du vill ha en effektiv och fungerande maskin.

Att tvätta kläder och annat i tvättmaskin kan tyckas vara en av de enklare grejerna att göra i ett hushåll. Det är också en av de saker som de flesta av oss lär oss ganska tidigt i livet. Ändå är det så många som sköter maskinerna och tvättar på fel sätt.

Faktum är att det finns flera små saker som kan orsaka stora skador, både på tvättmaskin och på torktumlare, i själva tvättprocessen. Som att till exempel inte rengöra luddfiltret eller kolla igenom fickor innan – då kan man få både en trasig maskin eller i värsta fall starta en brand.

Så det gäller alltså att tänka efter när man kastar in tvätten. Om du vill vara säker på att din tvättmaskin och torktumlare får ett långt och effektivt liv, samt bygga för säkerheten i ditt hem, ska du därför undvika nedanstående misstag:

Undvik att lägga saker på maskinerna och låt dem stå luftigt. Foto: Istock

1. Ställa många maskiner på litet utrymme

Att sätta alla värmeproducerande maskiner och elektriska apparater på ett och samma, lilla ställe kan inte bara skada på dem, det kan även orsaka överhettning vilket kan leda till bränder – speciellt om de är kopplade till samma eluttag. Undvik också att lägga saker, så som skötbäddar och en massa tvätt på torktumlaren när de används då maskinen blir väldigt varm. 

Gör så här: Ha endast en stor maskin kopplad till ett och samma uttag för att undvika eldsvåda. Och kom ihåg, alltid direkt i ett vägguttag, inte med en förlängningssladd eller grenuttag. Ge maskinerna tillräckligt med utrymme.

 

2. Överfylla maskinerna med tvätt

Att proppa sin maskin överfull med kläder gör inte bara att de inte blir helt rena (vattnet behöver kunna gå runt och genom alla kläder), det kan också förstöra maskinen. Att överbelasta maskinen genom att överfylla den kan skada viktiga komponenter och påverka motorn som i sin tur i värsta fall kan explodera.

Att överbelasta torktumlaren är inte heller en bra idé, det kan överanstränga motorn och skada sensorer. Trots det är överfulla maskiner väldigt vanligt och ett av de problem som teknikerna stöter på mest som orsak till skadade maskiner i dag.

Gör så här: Dubbelkolla din tvättmaskins och torktumlares kapacitet. Är du osäker, dela upp kläderna i olika omgångar. Vill du vara extra noga så väg din tvättpåse. 

Töm fickor, stäng dragkedjor och ”bädda in” hårda detaljer på plagg innan du lägger dem i maskinen. Foto: Istock

3. Missa att kolla igenom fickorna

Saker som mynt, nycklar, hårspännen och andra hårda föremål kan orsaka stor skada på din tvättmaskin och torktumlare. Prylarna kan fastna och blockera ventiler och avloppsrör, samt förstöra själva trumman. Har du riktig otur kan de faktiskt krossa glasfönstret. Man kan tro att så små prylar inte kan göra så stor skada men med kombinationen hastigheten och kraften i maskinen, är det mycket som kan gå fel.

Gör så här: Ta som regel att alltid kolla igenom alla fickor, både när du klär av dig och innan du stoppar in kläderna i maskinen. Försök att ”bädda in” hårda kedjor och detaljer på exempelvis ytterkläder innan du lägger dem i tvättmaskinen.

4. Använda för mycket tvättmedel

Tillhör du dem som tror att det bästa sättet att få kläderna rena på är att överdosera tvättmedel? Det fungerar inte. Kläderna behöver endast den rekommenderade dosen som står på förpackningen, och att ha i mer kan faktiskt förstöra både tvättmaskinen och kläderna, samt orsaka eksem. Upprepade överdoseringar av tvättmedel kan också göra att tvättmedelsrester lagras i maskinen, vilket i sin tur kan leda till blockeringar som tvingar vattnet till ställen där det inte är tänkt att gå, och så småningom förstöra maskinen helt.

Gör så här: Följ alltid rekommenderade anvisningar på tvättmedel och kläder och gör ren maskinen regelbundet.

Gör rent maskinerna regelbundet för att undvika mögel i maskinen och sur lukt i rentvätten. Foto: Istock

5. Inte rengöra maskinerna ordentligt...

Att hålla sin tvättmaskin och torktumlare rena är viktigt för att vara säker på att de håller längre och fortsätter vara effektiva, men också för att slippa otrevlig lukt i tvätten. Dessutom, att göra rent sina maskiner regelbundet ger dig en chans att tidigt upptäcka förändringar eller skador som kan leda till ännu större problem.

Gör så här: Gör ren maskinerna en gång i månaden. Läs instruktionerna, kolla på tillverkarens hemsida eller kontakta leverantören för att få reda på exakt hur du ska göra på rätt sätt. 

6. ... och glömma göra rent luddfiltret 

Det är ett måste att tömma vattenbehållaren och luddfiltret i sin torktumlare efter varje användning. Hoppar du över det kommer din tumlare att fungera mindre effektivt eftersom ett fullt luddfilter minskar luftflödet och kan göra så att ludd byggs upp i ventilen och rören. Det är inte bara dåligt för din tumlare utan också farligt att inte rensa bort luddet då det kan orsaka brand.

Gör så här: Hitta ett sätt att påminna dig själv om att alltid rengöra filtret innan du kör i gång torktumlaren. En enkel post it-lapp på tumlaren kan fungera.

Glöm inte att rengöra luddfiltret i torktumlaren – efter varje användning. Foto: Istock

7. Låta maskinerna stå ojämnt

Hoppar eller rör sig tvättmaskinen när den används? Det kan vara ett tecken på att den inte står helt plant. Dessa maskinrörelser kan orsaka skador på både golv och väggar men faktiskt också mekanismen i maskinen själv.

Gör så här: Använd ett vattenpass för att kontrollera om maskinen står rakt på golvet. Om den inte gör det, justera benen på den så att den står stadigt.

Se även: