1 av 2: Annika Winsth är chefsekonom på Nordea förklarar att en minusränta innebär att bankerna måste betala för att ha pengarna i Riksbanken. Tanken är att det ska få bankerna att låna ut sina pengar i stället, för att få fart på ekonomin.
2 av 2: Det finns ett problem just nu – när det gäller hushållen så ökar skulderna snabbare än inkomsterna, något som inte är hållbart i längden.

Minusränta – vad är det egentligen?

Minusränta – ett nytt begrepp som alla med bolån måste känna till. Riksbanken har sänkt reporäntan till -0,10 procent.

Vad innebär det för dina bolån?

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, har svaret.

Riksbanken har sänkt reporäntan till -0,10 procent.  Vad innebär det? Och vad innebär det för boräntan?

– Jag kan förstå att många trodde att 0-ränta var golvet, och kanske inte tänkte på att det kan bli minusränta, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips på hur du får bra bolånevillkor

"Inte hållbart i längden"

En minusränta innebär att bankerna måste betala för att ha pengarna i Riksbanken. Tanken är att det ska få bankerna att låna ut sina pengar i stället, för att få fart på ekonomin. Men det finns ett problem, enligt Annika Winsth.

– När det gäller hushållen så ökar skulderna snabbare än inkomsterna. Det är ju inte hållbart i längden, och det är därför som det har tillkommit krav på att amortera på bolån. När det gäller företag så skulle bankerna gärna öka utlåningen, men där är problemet att det inte finns någon efterfrågan från företagen.

Boräntan redan historiskt låg

Med en negativ reporänta fortsätter bolåneräntorna att vara fortsatt låga och kronan kommer att försvagas. Det kommer förmodligen inte att ge effekt på boräntan direkt, eftersom den är historiskt låg. Bankerna kommer att behöva lite tid för att justera sina egna räntor, tror Annika Winsth.

– Reporäntan är bara en faktor som styr bolåneräntan, och boräntan är redan historiskt låg och vi har sänkt den två gånger nyligen. Samtidigt så kommer vi följa utvecklingen noga. Kommer räntefallet att bestå? Vi får se var det landar så småningom.

Fågan är om man som privatperson eller företagare ska bli glad eller oroad av beskedet om minusränta.

– Det är frågan om en krisränta och jag kan tänka mig att många företagare snarare bli oroade. Många saknar förtroende för Riksbankens inflationsmål, och jag tror att det är viktigt att återställa det förtroendet.

 

LÄS OCKSÅ: Amorteringskrav – hur fungerar det egentligen?