Minns du alla originella hem i ”Vem bor här?”

”Vem bor här?” har bjudit oss på många personliga och originella hem.

Guldpalats, spöken, stympade dockor, en borg och hemmet som var ”dött”.

Vilka kommer du ihåg? Här har vi valt ut tio udda favoriter att minnas!

Foto: Skärmdump SVT

1. Kroppsdelar, djurhuvuden, maskeradkläder och träd

En lägenhet som Annabelles, 42, hade vi aldrig sett tidigare. Hon själv sa att hon tillåtit sig att ”gå bananas”, låtit fantasin flöda och skapat ett spektakulärt och högst personligt hem. Vi hittar neonskyltar, synthar som pimpats, barnklossar, kroppsdelar av gamla dockor, djurhuvuden och maskeradkläder i en salig blandning. 

Sovrummet "tapetserade" hon med en prickig vaxduk och pyntade med en tall. Inte en möbel är den andra lik, i varken modell, tyg eller färg. 

Allt började med att Anabelle, som till vardags jobbar som audionom, var trött på att bo i ett "traditionellt Ikea-hem": "Jag kände när jag fick tag i den här fyrarummaren att nu får jag inreda precis som jag själv vill, inga begränsningar".

Här kan du kolla in fler bilder och läsa mer! 

 

Foto: Skärmdump SVT

2. Juristen om sin udda läggning och besatthet

Ett till mycket originellt och annorlunda boende var juristens hus. Vem kunde tro att han bodde där? Carl-Johan Eberstein, 70, som framställde sig själv som en ”torr jurist” och ”Östermalmsgubbe” och gick omkring i kostym och slips samt ett svart anteckningsblock och antecknade ”ledtrådar". 

"Normalt sett har jag bara slips en gång om året, går omkring i hood-tröjor, jeans och har långt hår", berättade han efteråt för Leva & Bo. Men kapellet visade sig vara hans; udda prylar överallt, uppstoppade djur, otäcka ansiktsmasker, ett hästhuvud med ögonbindel, och massor av vildsvinsdelar. Och mitt i alltihop ett träd som växer rakt upp genom golvet. Till och med dopgraven finns kvar och den har han gjort om till fontän.

Här kan du kolla in fler bilder och läsa om hans besatthet och anorlunda läggning. 

 

Foto: Thomas Engström

3. Robinson-deltagaren dök plötsligt upp 

När detta avsnitt sändes var det många som kliade sig i huvudet för att en av männen kändes så bekant. Men i programmet får man bara veta att han heter Patric och jobbar som säljare. Leva & Bo kunde sedan berätta att det var Patric Sjöström, 49, som var med i tv-programmet ”Robinson” 2002 och där var en av profilerna, tillsammans med frisören Mirre Dehlin och Anna (då Stenlund), 40, som han i dag är gift med. 

Lägenhetshuset ser inte mycket ut för omvärlden utifrån och får därför deltagarna att höja på ögonbrynen när de kliver in i något som påminner mer om ett lyxhotell. Vi hittar både hemmabio och spa med massagebänk, jacuzzi och bastu i källaren – som bara den är på 123 kvadratmeter. "Dessförinnan hade vi bott i fyra olika vindsvåningar så jag var lite skeptisk att flytta hit, på bottenplan dessutom, men jag har aldrig trivts så bra någonstans", berättade Patric för Leva & Bo efteråt. Han sa även att stället var ett kontor när de köpte det: "Källaren såg ut som ett skyddsrum – otroligt sunkigt alltihop".

Se fler bilder från Patrics hem här! 

 

Foto: Skärmdump Instagram

4. Magiska sagotorpet visade sig ha varit ett ruckel

Alla som kommer till sagotorpet, som det kallas, blir förälskade. Det magiska huset är som taget direkt ut ”Hobbit” eller annan sagovärld. Allt är specialbyggt, bara naturmaterial, finsnickeri och genomtänkt in i minsta detalj. 

Även trädgården och dammen utanför med alla stenar och växter är något utöver det vanliga. Det som inte framgår i programmet är att när Paula Kuszka, 32, personalchef, och hennes dåvarande sambo David köpte torpet 2013 hade det stått övergivet i 15-20 år, och var i så dåligt skick att det var fullkomligt obeboeligt. "Det var helt övergivet, bara fyra väggar när vi började renovera", berättade Paula för Leva & Bo efteråt. Ett riktigt ruckel!

Här kan du se alla bilder från programmet samt bilder på hur det såg ut när det var ett ruckel men som inte visades i tv. 

 

Foto: Skärmdump SVT

5. Paret som byggde en medeltida borg

Det här huset stack ut alldeles extra då det är något så ovanligt som en medeltida borg. Där bor Anne-Marie Axelsson, 62, och hennes make Jan Erik sedan tre år tillbaka och har ”återskapat Locks rike”. Som sig bör har man en egen flagga med vapensköld som återkommer i den medeltida inredningen lite var stans. 

Som om inte det räckte med att ha fått ett tidsenligt boende och egen vapensköld har man också tagit fram en egen nationalsång. Riddarsalen som är husets hjärta är enormt, med hela 12 meter upp till taknock, och balkonger runtomkring. Och som sig bör finns så klart även ett tornrum, med sovrum på ena våningen och ett kyrkorum med altare på den andra. 

För Leva & Bo berättade de efteråt: "Knekten Andreas Persson Lock var min mans farfars far och bodde på de här ägorna som har gått i släkten. Vi bodde i ett "vanligt" hus på en annan del av marken förut men så hade Jan Erik den här idén som han ville förverkliga".

Här kan du läsa var idén kom ifrån, varför döden var en stor anledning samt se fler bilder!

 

Foto: Skärmdump SVT

6. Den bakåtsträvande bibliotekarien som lurade alla

Vem kunde tro att den lite försynta biblioteksassistenten Jan Östman, 64, bodde i det pampiga 1700-talshuset med eleganta antikviteter och möbler ända tillbaka från 1600-talet? Ingen – han lurade alla. Hela villan är som att göra en tidsresa tillbaka till 1700-talet – och allt är i original, byster, konst, kakelugnar, möbler och takmålningar. 

Själv kallar han hela huset för "världens största självmordsprojekt" – det kostade också en skilsmässa. Dessutom har han gjort allt från grunden själv: "Det har varit en mycket komplicerad process. Det funkar ju inte så att man bestämmer sig för att man vill ha den här stilen och så fixar man det. Att hitta originalsaker från så långt tillbaka tar ju åratal. Jag har haft turen som fått tag i rätt personer och rätt saker, men så har jag också samlat i många år."

 "Han är en sådan bakåtsträvare", säger frun Lea om Jan som inte ens har en mobil.

Här finns fler bilder från det uppmärksammade hemmet! 

 

Foto: Skärmdump SVT

7. Byggde om sitt hem till ett palats i guld

När man står utanför huset med en fasad i svagt gul sten kombinerat med tegel har man ingen aning om vad som väntar där innanför. Sevina lät nämligen bygga om sitt hus till något som liknar ett palats mer än något annat. 

Guld, glitter och kristaller, det är nästan som att förflytta sig till ett lyxhotell i Dubai. "Jag har nog varit lite guld- och lyxfixerad" berättade Sevina Buyukbalik, 52, frisör och egenföretagare för Leva & Bo efteråt. Högt i tak, stora fönster, enorma möbler, maffiga trappor, och allt går i brunt och guld. Pelare, kristaller och guld, guld, guld... Allt som allt på 300 kvadratmeter och åtta rum. Möblerna som är av format jättestora är specialbeställda från USA och Sevina har målat om flera i guld då hon tyckte de hade så "tråkig färg".

Vill du kolla in fler bilder på det palatsliknande huset och läsa mer? Klicka här! 

 

Foto: Skärmdump SVT

8. Hatar färg, gulliga saker och levande växter

Irene Kraft Åhgren, 54, hatar färg, ”gulliga” saker och nästan allt som lever. Hennes hem går helt i grått, svart och brunt, och inte en levande växt så långt ögat kan nå. När hon tidigare bodde i hus ryckte hon bort alla levande blommor för att hon inte klarade av det. 

Numera syns uppspikade dockor, döda uppstoppade djur och till och med en gammal voodoo-docka i hennes hem. Vindsvåningen i Nyköping chockerade deltagarna som när de klev in tyckte det var "läskigt" och "makabert". Här finns inte en färgklick någonstans, inte ens i garderoben. 

"Jag klarar inte ens av en färgglad tandborste", berättade Irene efteråt för Leva & Bo. "Jag hade en gråblå matta men det blev så fel, jag var tvungen att göra mig av med den. Och när mina barn bodde hemma fick de inte ha blåjeans". Hon säger sig ha varit så sedan barnsben då hon drömde om ett helbrunt rum.

Här kan du se fler bilder och läsa mer. 

 

Foto: Boningen mäklarfirma

9. Väderkvarnen som spökar

Precis som så många andra hade den här familjen en dröm om att någon gång bo i en väderkvarn. Men när denna tio år tidigare var till salu missade de visning och allt. Lyckligvis dök chansen upp på nytt och då köpte de den redan dagen efter att annonsen kommit ut.

Kvarnen från 1887 är topprenoverad och består av fem våningar om 194 kvadratmeter, två terrasser, gästhus, uterum och en stor och välskött trädgård. Men så såg det inte ut när de flyttade in: "Det var beboeligt, det var det, men inte mycket mer. Allt var i gammalt furu, bruna och blå väggar och väldigt nedgånget". 

Dock flyttade familjen senare och om det beror på spökena, som sägs finnas där,  eller ej, i den 120 år gamla kvarnen, ska vi låta vara osagt. De sa att den krävde för mycket arbete och flyttade till en lägenhet.

Vad tror du? Här kan du spana i kvarnen och läsa mer! 

 

Foto: Skärmdump SVT

10. Monchichitapeter, saloondörrar och korkmattor

Att mikrobiologen Jim Werngren som också var med i ”Vem bor här?” älskar 70-talet är knappast något som går att ta miste på. Nyponsoppa, brunt och beige blandas med monchichitapeter, saloondörrar, smurfar och korkmattor. 

Här finns inte en modern pryl eller möbel, inte ens tapeterna är nya, allt är 100 procent 70-tal. Allt är äkta vara och kommer från många års samlande, till och med kakel, vitvaror och porslin. "Många har varit oförstående och försökt hitta olika orsaker, som att det vore något fel... Men min fru har slutat fälla tårar nu", berättade Jim för Leva & Bo. Han lät riva ut all modern inredning; såväl bubbelbadkar, rostfria vitvaror, som kakel, klinker och golvvärme har hivats.

Vill du se bilderna från Jims "70-talsmuseum"? Klicka här!