Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En drömsk skog. Mikael Bertmars speciella teknik i mörkrummet ger den disiga känslan i bilden.
En drömsk skog. Mikael Bertmars speciella teknik i mörkrummet ger den disiga känslan i bilden.
En drömsk skog. Mikael Bertmars speciella teknik i mörkrummet ger den disiga känslan i bilden.
1 AV 2
En drömsk skog. Mikael Bertmars speciella teknik i mörkrummet ger den disiga känslan i bilden.
Foto: Foto: Karl Andersson, styling Maria Nordin.
2 AV 2
Foto: Copyright © Mikael Bertmar

Mikael Bertmar skapar poetiska naturmotiv

Bra konst som är tillgänglig för alla. NOA Gallery är ett galleri som säljer unik konst online. Här säljs alla motiv i begränsad upplaga – alltid signerade av konstnären. Mikael Bertmar är fotograf och arbetar med naturens olika skepnader.

–  Jag har arbetat mycket med att romantisera naturen, säger Mikael Bertmar till LEVA&BO.

På NOA, Nordic art Gallery, hittar du konst som lyfter ditt hem och som kommer att finnas med dig länge. NOA samarbetar med konstnärer som alla har sin egen, unika stil. Det är en blandning av etablerade och nya konstnärer och det finns original, grafik, fotokonst och skulpturer, allt i begränsade och signerade upplagor.  

Att inreda med konst är en av nycklarna till att skapa ett personligt och ombonat hem. På LEVA&BO hittar du massor av inspiration till ditt hem och i vår konstshop NOA Gallery gör vi bra konst tillgänglig för alla. Ramarna är utvalda och anpassade efter de olika motiven och du väljer själv om du vill köpa inramade verk med glas av hög kvalitet eller om du bara vill köpa motivet. På NOA Gallery är motiven unika, de flesta verk skapas exklusivt för NOA. Konstverken kan också bli personliga presenter som känns speciella att ge och unika att få.

Veckans konstnär: Mikael Bertmars romantiska naturbilder

– Min konst handlar mycket om naturen som ju kan se ut på väldigt många olika sätt, säger Mikael Bertmar. 

För honom handlar det inte nödvändigtvis om att avbilda naturen realistiskt, men naturen erbjuder igenkännbara motiv som lätt ger en viss känsla.

– Man kan nog säga att jag har arbetat mycket med att romantisera naturen. 

I motivet “Frigia” simmar en svan i ett vintrigt, isigt havslandskap. Tittar man på svanen ser det ut som om den har is i näbben, men i själva verket är det en bit sjögräs. Bilden ger ett nästan overkligt intryck, men här är det naturen själv som står för den upphöjda känslan i fotografiet. Bilden är tagen med en analog kamera med bara tolv exponeringar och den är i stort sett bara framkallad och inte bearbetad alls.

Ett isigt vinterlandskap. Bilden visar en annan sida av sommarparadiset Torekov.

– Ibland räcker det att befinna sig på rätt plats och bara ställa sig och vänta för att kunna fånga någonting i naturen, säger Mikael Bertmar.

Ett mått av tur och tajming gjorde att bilden med svanen kom till. Andra gånger kan det handla om en mer undflyende natur, existentiella tolkningar från vandringar genom olika årstider och landskap.

– Jag ser det som en slags läkande process att ta med mig en kamera och ge mig ut i naturen. Det är både en form av njutning och terapi, säger han.

KÖP HÄR: Köp Mikael Bertmars tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)  

Mikael Bertmar använder olika tekniker och anpassar dem efter vad han vill få fram i motivet. I bilden “The Forest” har han också använt en analog kamera, en Hasselblad, för att sedan bearbeta bilden med klassiskt mörkrumsarbete. För att få fram den drömska, dimmiga känslan i bilden har han belyst baksidan av fotopappret, genom pappret. En av de tekniker han experimenterade med förr, men som nu kan göras helt digitalt - något som inte ger den riktigt rätta känslan enligt Mikael.

– Det går inte riktigt att återskapa digitalt, det är lätt att det blir som ett raster som lägger sig ovanpå bilden i stället för att tränga in i bilden.

Mixar tekniker och gör kollage

Han började fotografera professionellt på 80-talet och har gått igenom flera olika faser i sitt bildskapande, från dokumentärt till ett mer fritt uttryck, från svartvitt till färg. När den digitala tekniken slog igenom hade han under en period problem att hitta rätt känsla i bilderna även om det var bättre för hälsan att släppa allt mörkrumsarbete med olika kemiska vätskor. Idag anpassar han tekniken efter vad han vill få fram.

– Jag har ett stort analogt bildarkiv som jag ofta använder och mixar med digitala bilder när jag skapar fotokollage till exempel. Jag har anpassat mig till den digitala tekniken och lyckas få fram den analoga känslan, det handlar också bland annat om vilket papper man trycker bilderna på, säger han.

I bilden "The Forest" kommer den speciella, drömska känslan av ett speciellt mörkrumsarbete där pappret belyses underifrån.

KÖP HÄR: Köp Mikael Bertmars tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)

Han kommer från Stockholm men bor sedan flera år på Bjärehalvön, dit han flyttade när han träffade sin före detta fru. Nu har hans föräldrar precis flyttat ner från Stockholm till Båstad. Här tar naturen stor plats och det är i de här trakterna han hittar han de flesta av sina motiv. Det var en serie med bilder från Hallands Väderö utanför Torekov, där han använde samma teknik med att belysa pappret som i “The Forest”, som blev hans konstnärliga genombrott. De motiv som han skapat för NOA Gallery är så kallade pigment prints, ett högkvalitativt och färgbeständigt digitalt grafiskt tryck.