1 AV 4
Inredan Mija Kinning har varit med och byggt ett helt hus från grunden i tv-programmet "Roomservice".
Foto: Magnus Selander
2 AV 4
Omslaget till Mijas bok "Hus helt enkelt" där hon visar resultatet från skiss till färdigt hus.
3 AV 4
Bild ur boken "Hus helt enkelt".
Foto: Anders Roos
4 AV 4
Bild ur boken "Hus helt enkelt".
Foto: Anders Roos

Mija Kinning: "Jag bor i en gammal skola"

Mija Kinning, inredaren, var med och byggde ett hus från grunden i tv-serien Roomservice.

I boken "Hus helt enkelt", visar hon resultatet ända från skissbordet till det färdiginredda huset vid havet utanför Båstad.

Susanne Ellingsworth

Mija Kinning

Ålder: 47.

Bor: I Lomma utanför Malmö.

Gör: Är inredare, scenograf och programledare. Känd bland annat från tv-programmen Det knackar, Bygglov, och Roomservice.

Aktuell med: Släpper boken "Hus helt enkelt" (Roos & Tegnér förlag).

Varför har ni byggt ett helt hus?

– Vi på Roomservice hade i år som projekt att bygga ett hus. Och jag fick i uppdrag att rita huset med hjälp av Västkustvillans konstruktörer. Det är roligt att rita hus när man inte är arkitekt för man tänker nog lite annorlunda. Att få bygga ett helt hus är ju fantastiskt så jag tänkte att det också vore kul att dokumentera allas insatser i en bok.

 

Var det svårt att bygga hus?

– Nej, jag har tyckt att det har varit vansinnigt roligt, hela vägen. Men det är galet mycket att tänka på och många val att göra. Man ska välja allt från golvlister och fönsterfoder till inredningsdetaljer.

 

Beskriv huset?

– Det är lite funkisstuk på huset. Det beror på att det finns redan några hus med det formspråket i området. Huset ligger precis vid vattnet så det blev i två plan för att komma åt utsikten.

 

Hur tänkte du kring planlösningen?

– Det här är första gången som det jag gör inte är adresserat till någon. Så jag har utgått mycket från mig själv och mina drömmar. Övervåningen har ett stort sovrum, stort badrum och två stora terrasser. Jag har försökt skapa lyxig hotellkänsla. Här finns skjutdörrar ända upp i tak så att man kan öppna upp eller stänga om man vill vara mer privat. Nederplanet är gjort för stort umgänge med stort vardagsrum. Här finns ett stort lågt fönster som skapar kontakt med sanden utanför. Sedan har jag försökt göra ett parallellkök à la 2015 med ett hål i väggen i stället för att ha en köksö. Här kan grytorna puttra, fläkten låta och disken få stå utan att gästerna behöver se och höra.

 

Vad är du mest nöjd med?

– Att allt hänger ihop!  Det är nybyggt men personligt. Det är en känsla, ett nybygge med själ.

 

Bästa starttips till de som ska bygga nytt?

– Att sätta sig ner och tänka ut vad man har för behov. Vad behöver vi? Vilken fas i livet är vi i? Att tänka till ändå ner på materialnivå. En barnfamilj behöver tåligare material som även klarar lite renovering. De bör också tänka på att ljud studsar och kanske inte välja stengolv överallt.

 

Blir det fler husbyggen framöver?

– Det hoppas jag verkligen! Framförallt att få rita fler hus vore spännande för jag har lärt mig massor och provar gärna igen.

 

Hur bor du själv?

– I en gammal skola från 1800-talet, i ett fint handslaget tegelhus. Det finns sex lägenheter i det, men det är mer som ett parhus i två våningar med egen trädgård. Det ligger vid havet och jag tittar rakt över till Köpenhamn.