Midsommar 2023! Därför firar vi – och då är det midsommar
Dans kring stången, buffé med sill och nubbe och fest med lekar.
Det är dags för midsommarfirande 2023 – mångas älskade högtid.
Här får du reda på allt du behöver veta om midsommar.
När är midsommarafton? Vilken vecka är midsommar 2023?
Midsommar infaller alltid i anslutning till sommarsolståndet, då natten är som kortast. Midsommarafton är alltid en fredag någon gång mellan 19 och 25 juni, och på lördagen är det midsommardagen.
Midsommar 2023 är vecka 25. Midsommarafton är den 23 juni, och midsommardagen (som är allmän flaggdag) den 24 juni. Sommarsolståndet 2023 är den 21 juni.
Vad är midsommar och varför firar vi det?
Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet, och en av Sveriges viktigaste högtider, så pass viktig att många har tyckt att nationaldagen borde firas på midsommar. För många är midsommar starten på semestern.
Traditionen att fira midsommar går väldigt långt tillbaka i tiden och från början handlade det om att kyrkan firade den heliga Johannes döparens dag den 24 juni. Anledningen var att han var född sex månader före Jesus, som ju enligt den kristna tron föddes på jul. I det gamla bondesamhället ansågs den korta och ljusa midsommarnatten vara magisk och full av övernaturliga väsen. En gammal tradition som lever sig kvar är att plocka sju sorters blommor och lägga dem under huvudkudden – då sägs det att du kommer drömma om den du ska gifta dig med. Man kunde även skaffa sig god hälsa genom att rulla sig naken i midsommardaggen. En annan sak som skulle göra en frisk och stark under kommande år var att spara midsommarkransen och lägga den i julbadet.
Numera är midsommar framför allt förknippat med ljusa nätter, och är startskottet på sommaren.
Vad gör man på midsommar?
Midsommar brukar för många vara en dag då man umgås med vänner och kanske familj. På midsommarafton äter man midsommarbuffé, kanske gör en midsommarkrans, dansar kring midsommarstången, leker midsommarlekar och kanske grillar på kvällen.
Den klassiska midsommarmenyn består av sill (framför allt matjesill), gräddfil, gräslök, ost, smör, knäckebröd, färskpotatis, öl och nubbe och färska jordgubbar. Även rostbiff, ägg, gravad lax, skaldjur i olika former och någon somrig sallad är vanliga inslag på midsommarbordet. Till ätandet och drickandet är det vanligt med snapsvisor, "Helan går" är kanske den mest kända. En midsommartårta med färska jordgubbar hör också till midsommarfirandet.
LÄS MER: Tips på 10 roliga midsommarlekar för både barn och vuxna
Midsommarstång (majstång) en stark symbol för midsommar
Midsommarstången är midsommarens främsta symbol. Den består av en lövad och blomprydd stång (eller påle) i form av ett kors. Seden med midsommarstång har förmodligen spritts till Sverige från Tyskland under medeltiden på 1300- och 1400-talet.
Man brukar säga att midsommarstången (eller majstången) är en forntida fallossymbol – men beläggen för att det är sant finns egentligen inte. Folk har i mer än 100 år sagt att stången är en fallossymbol, men det är mer troligt att det är en symbol för ett kristet kors.
Dansen kring stången är en djupt förankrad midsommartradition. Barn och vuxna dansar ringdans och sjunger lekvisor som "Små grodorna" och "Räven raskar över isen".
Midsommarkrans i håret på midsommar
Att ha blomsterkrans i håret är populärt under midsommar, framför allt bland barn och ungdomar. Kransen binds med björkris eller ståltråd som bas. Sedan tillfogas blad och blommor. Och de ska naturligtvis helst vara nyplockade från naturen, som står i blom denna tid. I gamla tider sparades kransen och lades i julbadet. Genom det hoppades bäraren få vara frisk under resten av vintern.
LÄS MER: Binda egen midsommarkrans! Tips och knep till årets finaste krans
Hur blir midsommarvädret 2023?
Vädret är ett väldigt vanligt samtalsämne inför och vid midsommar. Sveriges meteorologer får särskilt många frågor om vädret dagarna före midsommar, eftersom många planerar att fira utomhus. En allmän uppfattning är att vädret ofta skiftar på midsommarafton, med kyla, kanske lite sol, men ofta regn – särskilt när det är dags att äta. Det finns faktiskt statistik som bekräftar detta. Det finns en förklaring och det är ett det kring midsommar är vanligt att det kommer in ett lågtryck i Sveriges som gör att väderomslagen kan vara drastiska. 2020 var ett undantag då det var varmt och soligt i många delar av landet.
Hur midsommarvädret blir 2023 är som alltid svårt att sia om, men troligtvis kan alla midsommarfirare vänta sig ett typiskt midsommarväder med lite sol som varvas med moln och inslag av regnskurar.
LÄS MER: Tips på 10 roliga midsommarlekar för både barn och vuxna
LÄS MER: Tips på bröllopspresent – det här vill brudparet ha
LÄS MER: Stor guide: Årets bästa grillar – hitta rätt modell