1 av 3: Historiskt sett infaller mellandagsrean den 26 december och håller på till slutet av januari. Foto: Lev Dolgachov
2 av 3: <p>Även om det man fyndar blir ett nöje efteråt kan vägen dit vara både hård och fysisk tuff.</p> Foto: Colourbox
3 av 3: Ska du få tag i de bästa grejerna, så måste du ut första dagen, allra helst hänga på låset. Och då gäller det att ha förberett sig väl och ha rätt strategi. Foto: Robin Aron

Mellandagsrean – så förbereder du dig

Snart är mellandagsrean eller ”kriget” här.

Hur överlever man dessa tuffa dagar?

Här är alla tips du behöver för att lyckas!

Mellandagsrean är en traditionell årlig händelse som många inte vill missa. En lika mycket social happening som shoppingfest. Även folk som i vanliga fall helst handlar på nätet ser fram emot att gå i fysiska butiker dessa dagar. Men, även om det man fyndar blir ett nöje efteråt kan vägen dit vara både hård och fysisk tuff. Ett ”krig” med vassa armbågar, trängsel och hysteriska människor som blockerar.

Mellandagsrean startar 26 december

Historiskt sett infaller mellandagsrean den 26 december och håller på till slutet av januari. Ska du få tag i de bästa grejerna, så måste du ut första dagen, allra helst hänga på låset. Och då gäller det att ha förberett sig väl och ha rätt strategi.

Här får du våra bästa tips!

 

LÄS OCKSÅ: Shoppa i Stockholm – här finns de bästa galleriorna

1. Fysiken

Mellandagsrea kräver kondition, smidighet och styrka. Att vara i god fysisk form är en stor fördel dagar som dessa. Du behöver kunna springa till kläderna, ta dig förbi i rulltrappan, bära tunga shoppingkassar, och stå emot galna fashionistas som knuffas och vill tränga sig före. Gå på gymmet, träna genom att springa runt, runt i butikerna. Spana in ett plagg, spring, tag tid. Spring om folk i rulltrappan, och fyll påsar med böcker och spring gatan upp och ned.

2. Psyket

Dagar som dessa kan vara psykiskt mycket utmattande. Är du inte mentalt förberedd kan det bli oerhört stressigt och jobbigt. Tänk efter innan. Vad är du ute efter, och var finns det? Kan det finnas på fler ställen? När öppnar de? Gör research på nätet och i reklamblad. När du tagit reda på allt, kommer den stora utmaningen; hur ska få tag i det före alla andra? Måste du övernatta i ett tält utanför entrén?

3. Ekonomin

Det kan vara bra att innan gå igenom sin budget. Hur mycket har du råd att spendera? Finns det extrakapital att ta av, om något alldeles extra dyker upp? Risken är annars att du överskrider din budget. Man ska komma ihåg att shopping får många att hamna i trans och kan liknas vid att vara ”drogad”. Väl hemma när "ruset" släppt kan ångesten komma om man tokshoppat. Handla inte bara för att det är billigt!

 

LÄS OCKSÅ: 10 platser i Stockholm du måste besöka om du gillar inredning

4. Bluffarna

Se upp för mellandags-bluffarna! De största skurkarna är försäljarna av elektronikvaror. Där manipuleras med ordinariepriser och man använder sig av lockvaror på något som det kanske bara finns ett par exemplar av, var extra vaksam på tv-apparater och datorer. En jul ändrade två stora kedjor priset på en tv 20 gånger runt jultiden! En mer och mer utbredd teknik är att butiker köper in ett speciellt billigt sortiment som man sedan säljer ut under rean.

5. Planera

Vad är det du behöver? Om du inte har obegränsat med pengar kan det vara bra att satsa på sånt som du verkligen vill ha men aldrig annars skulle ta dig råd att köpa. Strunta i det som är relativt billigt ändå och du har råd med till ordinarie pris. Om du nu måste prioritera vill säga. Att tänka tidlöst och klassiskt är också bra. Kanske är det något att ha till sommaren? Vill jag ha den där neonrosa tröjan även nästa år- eller är det ”omodernt” då? Går det att kombinera med min övriga garderob?

6. Handla smart

Det kanske känns konstigt, men har du möjlighet så handla gärna julpapper och julklappar till nästa års jul. Även vinterkläder till kommande vinter, födelsedagspresenter, sommarkläder och annat som går att fynda bra men kanske inte behövs just nu. Där kan du spara tusentals kronor!

 

LÄS OCKSÅ: Guide till 19 outlets i Sverige

6. Baksmällan

Efter shoppingen kan för många den otäcka baksmällan komma. Om man inte tänkt efter före och planerat enligt ovanstående punkter. Men, det finns fortfarande en möjlighet. Ta ett djupt andetag och prova allt du köpt flera gånger. Under flera dagar. Naturligtvis har du sparat alla kvitton och inte rivit bort några prislappar. Bara att lämna tillbaka det som visade sig vara ”fel” eller onödiga köp.

7. Extratips

Har du inte hittat det du sökte på mellandagsrean? Eller vill du kanske inte ens ge dig ut på stan och trängas? Då är det bara att ta sig ut på nätet. Oftast har de dessutom bättre rea än de fysiska butikerna. Och, allra störst fynd kan du faktiskt göra på Blocket och Tradera. Där kan du hitta helt nya prylar och kläder till vrakpriser, av folk som är missnöjda med sina julklappar, fått dubbletter eller bara behöver pengar. Var inte rädd för att pruta!

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du en bra affär på Blocket

8. Sist men inte minst

Håll huvudet kallt, försök hålla dig till budgeten och undvik impulsköp. Är den där leopardfärgade jackan verkligen något du längtat efter i månader, och något du kommer använda nästa vinter också? Är du osäker, ta hem, fundera och återlämna, men se till att spara kvitton och låt prislapparna sitta kvar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande