Rensa som Marie Kondo – så fungerar KonMari-metoden
Nu kan du så enkelt rensa hela hemmet och förändra ditt liv.
Städa, organisera och bli lyckligare med Kon Mari-metoden.
Med dessa 7 enkla steg behöver du aldrig mer städa igen!
Har du problem med att rensa, slänga och förvara dina saker och kläder? Kon Mari-metoden är ett helt nytt sätt att rensa som gör att du aldrig behöver städa igen. Visst låter det för bra för att vara sant?! Men det är faktiskt sant, med omtalade Kon Mari-metoden rensar du ditt hem med bara 8 enkla steg.
Vem är Marie Kondo?
Metoden är skapad av Marie Kondo – ett japanskt organiseringsproffs. Hon har skrivit boken ”The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing”, som har sålts i över fyra miljoner exemplar och legat på bland andra New York Times Bestseller-lista.
Fråga dig själv hur glad prylen eller plagget gör dig
I och med den har hon vänt upp och ned på hela hemmafixandet, spridit sin kunskap världen över och även utsetts till en av de mest inflytelserika personerna av Time Magazine. Hon menar att våra hem och ägodelar har stor inverkan på vårt psykiska mående och att vi mår så mycket bättre när vi har det organiserat runtomkring oss.
Grunden är egentligen väldigt enkel – du ska inte fråga dig själv hur användbar en sak eller ett plagg är – utan enbart hur glad den gör dig. När du sedan är klar med rensningen är tanken att du aldrig mer ska behöva rensa eftersom du lärt dig en ny metod som du automatiskt använder dig av framöver. ”Det är inte själva förvaringsutrymmet som är problemet utan att förvaringsexperter är samlare”, som Marie Kondo själv har sagt.
Städa som Marie Kondo – 7 steg som kommer att förändra ditt liv:
1. Rensa efter kategorier
Det vanligaste när man rensar hemma är att ge sig på rum för rum, ett i taget. Men det är enligt Kondo helt fel. Man ska nämligen välja en kategori. Ska du rensa böcker så måste du ta alla böcker, oavsett rum, annars kommer det bara dyka upp nya hela tiden och plockandet tar aldrig slut. Ta saker i följande ordning: kläder, böcker, papper, allehanda osorterade föremål, smycken, tidningar, minnessaker och beta av kategori efter kategori och gå igenom dem samtidigt.
2. Börja med kläderna
Enligt Kondo är det som har minst emotionell laddning i ett hem kläderna. Det känner du om du tar ett plagg och sätter emot något minne som till exempel ett foto eller ett prydnadsföremål från gammelmormor. Därför är det lämpligt att börja med just kläder. Ta ut alla kläder du har och lägg i en hög, detta kommer att öva upp din sensitiva förmåga när du senare kommer till svårare föremål som papper och minnessaker.
3. Se upp för nostalgin
Det här är det som brukar sätta stopp för påbörjad rensning/städning. Man hittar fotografier, gamla brev och andra minnen och fastnar i det och kommer inte vidare. Allt du hittar som du vill titta närmare på, lägg det åt sidan tills vidare, fokusera och fortsätt sedan med rensningen.
4. Behåll glädjande saker
Enligt den här metoden ska man känna glädje när man tittar i sin garderob. Glöm alla andra saker som att rensa efter säsong, vad vi väger, minnen förknippade till plagget eller planer/tankar om när vi tror vi ska använda plagget. Du ska bara fråga dig själv en sak: ”blir du glad av klädesplagget?”. Om du inte blir det ska du sälja eller skänka bort det. Ta upp ett plagg i taget och titta och känn noga när du ställer dig själv frågan.
5. Häng inte – vik i stället
Enligt Kondo mår våra klädesplagg bäst av att vikas, inte hängas på en galge. När du viker dem kan du sätta dem med kanten upp i lådan så blir de synliga på ett enkelt sätt, i stället för att lägga dem på varandra. Eller så använder du skolådor/mindre askar som avdelare för mindre saker som halsdukar, underkläder och liknande. Vissa plagg måste kanske hängas ändå och då rekommenderas att man hänger det längsta plagget till vänster och sedan låter det slutta uppåt.
6. Lägg inte tillbaka för snabbt
När du sorterar, gör det då helt klart innan du lägger tillbaka något där det ska ligga. Hur lockande det än kan vara. Separera det som ska slängas, kastas och säljas i särskilda lådor, och det du ska behålla i en egen hög. När all sortering är klar kan du lägga tillbaka det du vill ha kvar på sin rätta plats.
7. Respektera ägodelarna
Trycker du in och ihop kläder och andra prylar i olika lådor? Eller hänger massor på samma galge? Trots att det finns alldeles för lite eller kanske inte plats alls. Enligt Kondo ska man nämligen fundera över hur kläderna mår. Om de verkligen mår bra när de har det för trångt och skrynklas och inte får andas. Ge dem den plats de förtjänar!
8. Var närvarande
Stäng av musiken och försök att finna ro i ditt rensande. Det handlar om att vara närvarande när man går igenom sitt hem för att kunna reflektera och fatta rätt beslut som man sen inte ångrar. Du blir dessutom mer effektiv så!
LÄS MER: Döstäda: 8 saker du kan rensa ut nu så andra slipper
LÄS MER: Ordning hela året: Så här rensar du smart hemma
LÄS MER: Städa med bikarbonat och ättika – smarta tips och städknep