Med känsla för skräck - se de unika fantasyinspirerade bilderna
Paul Quant är en av konstnärerna på NOA Gallery som skapar bilder med inspiration från fantasy och skräck.
– Jag vill att man ska reagera när man ser mina bilder, säger Paul Quant till LEVA&BO.
På NOA, Nordic art Gallery, hittar du unik konst som hjälper dig att skapa ett hem som känns personligt och genomtänkt. NOA samarbetar med konstnärer som alla har sin egen, unika stil. Det är en blandning av etablerade och nya konstnärer och det finns original, grafik, fotokonst och skulpturer, allt i begränsade och signerade upplagor.
Veckans konstnär: Paul Quant
KÖP HÄR: Köp Paul Quants tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)
Paul Quant är inte den som analyserar sönder sina bilder. Målet är att skapa en bild som är spännande, som betraktaren reagerar på.
– Ju mer du behöver prata om en bild desto sämre är den.
Paul Quant är född i Småland, men eftersom pappan gjorde karriär som vd för ett antal företag flyttade familjen ständigt under hela barndomen. Paul Quant och hans bror bytte skola sex gånger.
– Man blir något av en människokännare, snabb på att inrätta sig i olika grupperingar, säger Paul.
Fantasyinspirerat landskap
Idag känner han sig hemma både i Småland, Stockholm men kanske framför allt på Öland. Där bodde familjen på somrarna, där skaffade han ett eget sommarställe och där träffade han sin fru. Landskapet och naturen på Öland har inspirerat honom konstnärligt. De motiv som Paul Quant skapat för NOA Gallery kom till en iskall, klar och solig vinterdag på Ölands södra Alvar. Landskapet ser nästan overkligt, datoranimerat ut.
– Det är helt naturligt, jag har använt någon blixt men det var så det såg ut. Tanken var att fånga någon slags fantasykänsla i bilderna, säger Paul Quant.
Perfektionist som bildskapare
Som bildskapare beskriver han sig som perfektionist, det är alltid idén om bilden som styr och för att få det resultat han vill ha sätter han ofta upp ramar och begränsningar för sina konstnärliga projekt.
– Jag ser till att inte göra det lätt för mig.
Det kan till exempel resultera i att en serie med porträtt har tagit över tio år att skapa.
– Jag satte upp speciella kriterier och hade en väldigt starkt idé. Jag målar gärna in mig i ett hörn.
I Pauls fall har det också resulterat i utställningar som aldrig blivit klara. Som en serie bilder som han absolut ville ha i ett extra stort plexiglasformat.
– Det rusade i väg kostnadsmässigt och blev alldeles för dyrt.
KÖP HÄR: Köp Paul Quants tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)
Sov med sin kamera
Faktum är att det konstnärliga skapandet hela tiden har legat och puttrat vid sidan av Paul Quants karriär som reklamfotograf. Han har arbetat professionellt sedan han gick ut gymnasiet och drivit egen fotostudio under många år. Konstprojekten har han arbetat med när han varit ledig.
– Det är två helt olika sätt att tänka när jag jobbar för någon annan eller skapar själv.
Under åren har han då och då visat sina bilder för andra konstnärer men det var först för några år sedan som han började ställa ut på riktigt.
Bildskapandet har funnits med sedan han som liten satt och bläddrade i farföräldarnas bilderböcker. Som 10-åring iscensatte och fotograferade han brottsplatser med sina kompisar, komplett med ketchup som blod. Hans bildlärare såg hans talang, skickade honom på kurser och utbildningar och han fick vikariera när läraren var sjuk. Han sparade pengar och delade ut tidningar för att få ihop till sin första systemkamera, en Nikon.
– Jag sov med den kameran.
KÖP HÄR: Köp Paul Quants tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)
Brottsplatsfotograf under Palmeutredningen
Redan efter gymnasiet fick Paul Quant jobb som fotograf på Försvarets materielverk. Han blev omhuldad av old-school-fotograferna som jobbade där och lärde sig allt. Studiofoto, mörkrumsarbete, redaktionellt foto. Han stannade några år och blev sen anställd på polisens tekniska rotel.
– Det första halvåret var inte så kul. Jag fick se de mest groteska saker.
Det kunde vara ett avhugget finger från en kidnappad direktörshustru som skulle fotograferas ur alla vinklar. Offer för våldsbrott, misär och elände. Barndomens blodiga brottsplatser var plötsligt verkliga.
Samtidigt landade han så småningom rakt in i en av landets största mordutredningar - den på statsminister Olof Palme. Han fotograferade kläderna, och kulan som Palme sköts med. Med sina kunskaper från försvaret kunde Paul visa hur man kunde fotografera från luften med en speciell typ av kamera och 70 millimeters film, utvecklad för militära jaktplan.
– Det fanns en viss nervositet kring Palmeutredningen, en rädsla att göra fel men jag var ung och hade gott självförtroende och körde på.
Blev reklamfotograf
Det gällde att vara tekniskt säker, bevismaterialet skulle fotograferas ur alla vinklar. Paul Quant blev allt mer säker som fotograf men kände att det var dags att utvecklas. Han började arbeta med på en fotostudio som startades av tre DN-fotografer och så småningom startade han en egen studio på 90-talet. De senaste åren har han arbetat med porträtt, reklam och redaktionella uppdrag. Gradvis har de konstnärliga projekten tagit mer plats.
– Det var min dröm att bli reklamfotograf och nu har jag levt min dröm. Jag tänker att jag kommer att jobba tills jag dör, jag kommer inte att sluta. Därför känns det roligt att knyta ihop säcken och gå tillbaka till mitt eget intresse för bild. Jag har jobbat så mycket under åren att jag liksom inte fått tummen ur när det gäller mitt eget skapande och nu kan jag ändra lite på det.
KÖP HÄR: Köp Paul Quants tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)
Hitchcock och skräck
Det finns ofta en slags förhöjd verklighetskänsla i Paul Quants bilder. Starka färger, skarpa kontraster. De bildskapare han själv nämner som inspiration är filmarna Alfred Hitchcock och David Lynch. Precis som hos dem finns det också ibland drag av något obehagligt i bilderna, en kyla eller ett hot. Ett arv efter åren som brottsplatsfotograf?
Quant har en “gedigen” samling av skräckfilmer och beskriver uttrycket som en kontrast till sitt övriga jobb. Modellen i hans serie “Embrace” har artistamnet Adora Bratbat och är synthare och gothqueen med flera hundratusen följare i olika sociala medier. Hon har bland annat två rejäla huggtänder och en alternativ livsstil.
– Jag är mätt på alla glada, nöjda och välmående människor som man möter i reklamen hela tiden, säger han.
KÖP HÄR: Köp Paul Quants tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)