Klassiska reklamen för tandkrämen Stomatol på Katarinahissen vid Slussen på Södermalm, Stockholms äldsta fungerande reklamskylt som sattes upp 1909. Här syns den bakifrån, seriegrafi av Maria Larkman.
1 av 3: Klassiska reklamen för tandkrämen Stomatol på Katarinahissen vid Slussen på Södermalm, Stockholms äldsta fungerande reklamskylt som sattes upp 1909. Här syns den bakifrån, seriegrafi av Maria Larkman.
"And she loved her shoes". Seriegrafi av Maria Larkman i 190 exemplar, signerade och numrerade.
2 av 3: "And she loved her shoes". Seriegrafi av Maria Larkman i 190 exemplar, signerade och numrerade.
Maria Larkman i sin studio med porträtt av idolen Håkan Hellström.
3 av 3: Maria Larkman i sin studio med porträtt av idolen Håkan Hellström. Foto: Cornelia Nordström

Maria Larkman skapar nya citymotiv

Bra konst som är tillgänglig för alla. NOA Gallery är ett galleri som säljer unik konst online. Här säljs alla motiv i begränsad upplaga – alltid signerade av konstnären. Konstnären Maria Larkman skapat helt nya citymotiv för NOA Gallery.

 – Inspirationen är staden Stockholm, pulsen och det ständigt pågående livet som finns i staden.

På NOA, Nordic art Gallery, hittar du konst som lyfter ditt hem och som kommer att finnas med dig länge. NOA samarbetar med konstnärer som alla har sin egen, unika stil. Det är en blandning av etablerade och nya konstnärer och det finns original, grafik, fotokonst och skulpturer, allt i begränsade och signerade upplagor.  

Att inreda med konst är en av nycklarna till att skapa ett personligt och ombonat hem. På LEVA&BO hittar du massor av inspiration till ditt hem och i vår konstshop NOA Gallery gör vi bra konst tillgänglig för alla. Ramarna är utvalda och anpassade efter de olika motiven och du väljer själv om du vill köpa inramade verk med glas av hög kvalitet eller om du bara vill köpa motivet. På NOA Gallery är motiven unika, de flesta verk skapas exklusivt för NOA. 

Nya citymotiv av Maria Larkman

Maria Larkman är känd för sin färgstarka konst och gör ofta avbildningar av ikoner. Hon har avbildat idoler och ikoner som Håkan Hellström, Michael Jackson, David Bowie och tennisikonen Björn Borg. Hon gör både original och grafiska tryck för NOA Gallery.

Hon arbetar med en teknik som heter Lacollage®, en blandteknik mellan foto, kollage, måleri och lack. Man ser direkt att det är en tavla av Maria Larkman.

Hennes nya motiv är klassiska stockholmsmiljöer i hennes karaktäristiska, starka färgskala. Stomatolskylten, Stureplan, Mariatorget. De fyra motiven heter "And she loved her shoes", "Everday an new adventure", "Dressed up" och "Stomatol behind". 

UPPTÄCK HÄR! Se Maria Larkmans nya, unika citymotiv! ( Extern länk)

 

"Dressed up". Statyn på Mariatorget på Södermalm har fått en klassisk tutu, balettkjol. Citymotiv av Maria Larkman.

Hur fick du inspirationen till de nya motiven?

– Inspirationen är staden Stockholm, pulsen och det ständigt pågående livet som finns i staden. Människorna, möten, stadsbilden och platserna där folk i decennier har skapat nya erfarenheter och upplevelser, säger Maria Larkman.

Hon började med att fotografera citymotiv när hon var på besök i andra städer.

– Jag började plåta i städer som Nice, Barcelona, Lissabon och tyckte att det var lättare att se motiven när jag kom till en ny stad. Det fascinerade mig med den arkitekturen och de gatubilder jag möttes av där. Sen var det som att jag hittade tillbaka till Stockholm och såg staden, började upptäcka den och finna den intressant. Jag går planlöst på promenader, sen är det som att vissa motiv kommer till mig, pockar på uppmärksamhet och vill bli plåtade.

Hur ser din relation till Stockholm ut?

– Jag har en väldigt kärleksfull relation till Stockholm. Har vuxit upp i Stockholm och följt stadens förändring, fått favoritplatser som jag återvänder till och beroende på årstid får de en viss energi. Som till exempel Mariatorget, en plats som alltid legat mig väldigt nära, med de vackra skulpturerna, fontänen och folklivet. Den klassiska mötesplatsen Svampen vid Stureplan, där jag har bestämt träff sedan tidigt 80-tal fram till nu för att möta vänner. Stomatolskylten är en klassiker som jag finner mer intressant bakifrån. Där ser man konstruktionen som håller skylten på plats, texten blir spegelvänd och färgerna helt annorlunda. Ibland är det mer intressant att se saker från en annan vinkel.

UPPTÄCK HÄR! Se Maria Larkmans nya, unika citymotiv! ( Extern länk)

De nya motiven är gjorda i tekniken seriegrafi, screentryck, en klassisk grafisk tryckteknik. Hur var det att jobba med seriegrafi?

– Det var verkligen spännande! Jag gick in i en helt ny process där allt var valt med stor omsorg, säger Maria Larkman. 

Hon beskriver det som ett fint hantverk som kombineras med moderna uttryck. Pappret är noga utvalt och inköpt från England för att återge motiven och färgerna till hundra  procent. 

– Magiskt att se screentryckets förhöjande effekter och hur ett färgfält fördjupas och ger helheten på motivet ytterligare ett djup. En fantastisk metod att konstnärligt uttrycka sig i och ta fram en begränsad numrerad och signerad edition.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!