Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jul 2014 10:00

Mari Jungstedt lever drömlivet i Spanien

<strong>Terass med utsikt. </strong>Från takterassen ser Mari Jungstedt och Ruben Eliassen ända till grannbyarna Puerto Rico och Puerto de Mogán.

Terass med utsikt. Från takterassen ser Mari Jungstedt och Ruben Eliassen ända till grannbyarna Puerto Rico och Puerto de Mogán.

1/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Välkommen. </strong>Ruben har textat den fina enkla skylten som talar om vilka som bor här.

Välkommen. Ruben har textat den fina enkla skylten som talar om vilka som bor här.

2/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Välbesökt. </strong>Stranden i Arguineguín lockar både turister och lokalinvånare.<br>

Välbesökt. Stranden i Arguineguín lockar både turister och lokalinvånare.

3/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Personligt. </strong>Emaljtavlorna och köksbordet har Mari tagit från Sverige: &quot;Det känns personligare så&quot;.

Personligt. Emaljtavlorna och köksbordet har Mari tagit från Sverige: "Det känns personligare så".

4/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Biblioteket. </strong>Varje gång paret besöker Sverige tar de med sig en extra resväska. Nu har biblioteket blivit riktigt välfyllt.

Biblioteket. Varje gång paret besöker Sverige tar de med sig en extra resväska. Nu har biblioteket blivit riktigt välfyllt.

5/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Luftigt &amp; ljust. </strong>Med en mezzanine har de fått in mycket ljus. På väggen hänger en gigantisk tavla signerad Carolina Gynning: &quot;Skåpet - det var en utmaning att få in ska du veta&quot;, säger Mari.

Luftigt & ljust. Med en mezzanine har de fått in mycket ljus. På väggen hänger en gigantisk tavla signerad Carolina Gynning: "Skåpet - det var en utmaning att få in ska du veta", säger Mari.

6/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Bebis.</strong> Hunden Maya myser gärna i mattes famn.

Bebis. Hunden Maya myser gärna i mattes famn.

7/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Jämna matcher.</strong> Sedan Mari presenterade backgammon för Ruben spelar de minst två gånger om dagen. Det blir jämna matcher och det är högt i tak: &quot;Han har sån tur, den lilla grisen&quot;, säger Mari och brister ut i ett gapskratt.

Jämna matcher. Sedan Mari presenterade backgammon för Ruben spelar de minst två gånger om dagen. Det blir jämna matcher och det är högt i tak: "Han har sån tur, den lilla grisen", säger Mari och brister ut i ett gapskratt.

8/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Skriver ihop. </strong>Just nu jobbar Ruben och Mari på en serie kriminalromaner tillsammans som ska utspela sig på Gran Canaria: &quot;Vi berikar varandras skrivande&quot;.

Skriver ihop. Just nu jobbar Ruben och Mari på en serie kriminalromaner tillsammans som ska utspela sig på Gran Canaria: "Vi berikar varandras skrivande".

9/10

Foto: Christer Wahlgren

<strong>Väggkonst.</strong> I sovrummet har kuddarna fått pryda väggarna: &quot;Det var Rubens idé&quot;, säger Mari.

Väggkonst. I sovrummet har kuddarna fått pryda väggarna: "Det var Rubens idé", säger Mari.

10/10

Foto: Christer Wahlgren

Deckardrottningen Mari Jungstedt har hittat hem. I över två decennier hade hon burit på en dröm om att flytta till Spanien. Maris adress är numera den lilla fiskebyn Arguineguín på södra Gran Canaria.

- I Sverige så gestikulerar jag för mycket, pratar för snabbt och skrattar för högt. Men här är jag precis som alla andra - det är väldigt skönt.

Det är svårt att tro att vi ska hem till en svensk bästsäljande deckarförfattare när vi promenerar i de kanariska kvarteren ovanför hamnen i Arguineguín på Gran Canaria.

Några kanariska kvinnor sitter och pratar högljutt på ett par plaststolar i ett gathörn, den lokala baren håller precis på att öppna och på taken vajar nytvättade kläder för vinden.

Livet har sin stilla gång.

I ett av de anonyma trevåningshusen med dubbla takterrasser bor författaren Mari Jungstedt, 51, och hennes norska fästman Ruben Eliassen, 45. Innan de flyttade hit hyrde Mari ett hus bara ett stenkast bort.

- Jag har alltid drömt om att bo i Spanien eftersom jag pratar spanska så pass bra och känner mig så hemma här.

- Då tänkte jag att jag börjar med att hyra och letade samtidigt. Jag sökte efter ett ställe där det fanns lokalbefolkning, jag ville absolut inte bo vid en golfbana med Börje och Margareta som grannar - utan jag ville bo där folk bor.

Skickade en container

I förra veckans Extra berättade Mari och Ruben om förälskelsen, blixtförlovningen och bröllopet som är planerat till nästa sommar.

När de köpte huset tillsammans för ett år sedan var det bara halvrenoverat.

- Mycket var halvgjort så vi har fått hitta på mycket själv. Köket har vi gjort om helt. Mezzaninen, på tredje våningen har vi byggt till.

För att få ner alla möbler och prylar skickades en container från Stockholm. Däri rymdes bland annat flera möbler från huset på Gotland, som Mari flyttade ifrån i samband med sin skilsmässa för två år sedan.

- Jag tycker det var roligt att få hit personliga saker så det känns som hemma. Mina emaljskyltar till exempel och det här köksbordet från 1700-talet som har stått på Gotland.

Parets totalt fem barn kommer på besök från Stockholm respektive Oslo så fort det finns möjlighet. När Extra besöker dem är Maris dotter Rebecka och Rebeckas kusin Fredrik på besök.

- Barnen får komma precis när de vill. Men vi har ju väldigt mycket gäster, så det blir på ett speciellt sätt. Vi säger till dem att de gärna får komma, men att vi har vårt vanliga liv och att vi inte kan springa och serva dem, säger Mari och Ruben fyller i:

- Vi hämtar och lämnar på flygplatsen men sen får de sköta sig själva och det går jättebra.

Att inreda ett hus med många och små rum är inte helt lätt. Men med hjälp av ljusa färger och en inomhusbalkong, en så kallad mezzanin, invid trapphuset har de lyckas få in mycket ljus.

Solsäkert ställe

På takterrassen sker mycket av det dagliga umgänget. Här lagar Mari och Ruben middagar, arbetar och spelar sina dagliga partier med backgammon.

- Fördelen med att ha många rum är att man kan sprida ut sig. Speciellt när man är många här.

I den lilla fiskebyn med ett par tusen invånare har Mari Jungstedt hittat ett lugn som hon inte upplevt förut. Att södra Gran Canaria brukar räknas till ett av världens mest solsäkra ställen - gör inte saken sämre.

- Nästan alltid när man går av flyget i Las Palmas så tänker man "vilket trist väder". Men så åker man söderut också blir det finare och finare. Det kan hända att folk går och fryser i Las Palmas medan människor här ligger på stranden.

- Här i Arguineguín är det befriat från stress, du ser inte en enda jäktad människa och det är otroligt skönt. Sen uppskattar jag verkligen hur människorna ser på varandra, man sköter inte bara sitt utan ser verkligen varandra.