1 av 8: Maninna Råland, 49, bor halva året i en grotta på Gotland. Det är där hon kurerar sina krämpor och stärker sig inför vinterlivet i storstaden. Foto: Anna Rut Fridholm
2 av 8: Duschen är ett naturligt vattenfall. Skönt och friskt men lite kyligt. Maninna är noga med att sköta hygienen trots att möjligheterna är primitiva. Och duschar hon inte i vattenfallet så har hon hela havet att bada i. Foto: Anna Rut Fridholm
3 av 8: Maninna är noga med hur hon ser ut, speciellt när det ska fotograferas. "Jag är ju fortfarande kvinna", säger hon. Så sminket har hon med sig i grottan. Foto: Anna Rut Fridholm
4 av 8: I alla år har Maninna skrivit om sitt liv. Hon har flera fulltecknade böcker, kanske tillräckligt för en bok? Foto: Anna Rut Fridholm
5 av 8: Maninna sover helst i hängmattan och då och då plockar hon fram gitarren för att skriva en låt. Det är ensamt, men det är just det hon söker med sitt grottliv. Foto: Anna Rut Fridholm
6 av 8: En foderhink fungerar som kylskåp. Foto: Anna Rut Fridholm
7 av 8 Foto: Anna Rut Fridholm
8 av 8 Foto: Anna Rut Fridholm

Maninna Råland bor i en grotta på Gotland

Maninna är inte som andra. Hon bor lite speciellt. I en grotta. Duschen är ett vattenfall, sängen en hängmatta och kylskåpet en gammal foderhink.
- Jag älskar det här, säger hon. Här hittar jag mitt lugn.

Maninna Råland säger på skoj att hon är 23 år och hon gillar inte det faktum att hon faktiskt hunnit bli 49.
Halva året bor hon på sin lantgård i Bro, väster om Stockholm. Där har hon just köpt en shetlandsponny och några får och där förvandlar hon lera till vackra ting, tallrikar, muggar och andra bruksföremål i organisk stil.
En syssla hon tar med sig till grottan på Gotland, men i höst väntar en utställning i det hon kallar sitt andra hem, på gården i Bro.
Det som Maninna betraktar som sitt riktigaste hem är grottan på Gotland. Eller som hon skriver i sin dagbok när hon just anlänt:
"Snart dags att tända brasan. Den första i år, känns lite högtidligt. GUD, vad jag älskar det här stället! När jag vaknar i morgon är jag grottkvinna, fylld av den mest storslagna av känslor, FRIHET. I morgon är jag Grottkvinnan!".
Vi har parkerat bilen ute vid vägen och bestämt att träffas på en ödslig hed någonstans på Gotland. Vi går runt lite och ser oss omkring, in mot den lågbevuxna skogen, ner mot branterna vid havet.
Och plötsligt står hon bara där, grottkvinnan. Kommen från ingenstans, åtminstone känns det så.
- Hej, säger hon. Det är jag som är Maninna. Nu ska ni få se mitt paradis.
Vi går mot havet och hon frågar om vi ska ta den närmaste men svåraste vägen eller den lite längre, lite lättare.
- Den närmaste, säger jag utan att tveka.
Hon förklarar att det är ganska brant, men kan hon så kan väl jag. Så tänker jag ända tills vi står vid stupet där hon säger att vi ska klättra mellan stenarna som vi knappt ser, tio meter ner mot de vassa klipporna.
- Vi tar den lättare vägen, säger jag.
Maninna ler lätt.
Den enkla vägen är inte heller helt enkel. Stenarna rullar under fötterna och det är ganska brant och det går mest neråt och det är svårt med balansen och någon promenad är det verkligen inte. Snarare som en bergsbestigning åt fel hål.
Men så, mitt i ett steg, säger Maninna stopp och vi har inte märkt att vi är framme, men hon pekar på en ganska väl dold öppning i berget och där är grottan, Maninnas bostad, hennes trygga hem.
- För det mesta sover jag under bar himmel, säger hon och visar oss runt klippan och där vid ett träd har hon bundit upp en hängmatta.

"Jag gillar ensamheten"

Havet brusar konstant och Maninna säger att det är det bästa ljud man kan ha på natten, när man ska sova. Tyst och stilla, men med havets brus i bakgrunden.
Hon är vild och vacker, Maninna. Lång och blond som en amazon och inte den som man i första hand tänker sig skulle gömma sig undan i ensamheten i en ödslig grotta.
Men hon har sina skäl.
En trasig barndom utan kärlek, ingen att ty sig till, en längtan att fly undan allihop vilket hon också gjorde.
- Jag hade mina hemliga ställen i skogen. Jag rymde och sov borta och var omöjlig att stänga inne.
Hon drömde om att bli veterinär men hon blev rocksångerska och uppträdde med olika konstellationer på barer, klubbar och fester. En gång, i samband med en spelning på krogen Engelen i Gamla stan var hon bara någon millimeter från ett skivkontrakt, men det rann ut i sanden.
- Jag var nyskild då och bodde mest i skogen och hade ingen mobiltelefon.
Hon var 19 år när hon fick sitt första barn, Jasmine, två år senare föddes Alexander. Yngsta dottern, Rosanna, är 24 år och både hon och Alexander har hälsat på mamma i grottan och bott där en stund.
- Rosanna lånade grottan för en romantisk weekend med sin kille. Hon hann knappt komma hit innan hon ringde och var upprörd över att det var värre än Fear Factor med alla de stora spindlarna.
Maninna gillar inte heller spindlarna och när vi krupit in i grottan och satt oss där och hon är på väg att tända brasan så dyker en av dem upp. Den är faktiskt så där ovanligt, läskigt, stor som hon sagt.
- Kolla, säger Maninna, reser sig halvvägs upp och tar fram en sten.
Hon försöker få in en träff på spindeln som dock snabbt försvinner och så förklarar hon att hon älskar djur men inte spindlar som är i just hennes grotta. Speciellt inte på natten när hon sover där.
Maninna har varit gift och levt vad hon kallar societetsliv, flott med höga klackar och champagne. Hon har varit nattklubbssångerska på Finlandsbåtarna och på Gotland, hon har varit trädgårdstekniker i familjeföretaget och hon har skepparexamen och med den tidigare familjens stora båt har hon kört turister till de mer svåråtkomliga platserna utefter Gotlands kust.
Det var under en sådan resa hon hittade det där "speciella området". Och när hon senare, efter skilsmässan, ville dra sig undan letade hon upp platsen igen och fann då sin "egen" grotta.
Det var åtta år sedan och Maninna har tillbringat halva sitt liv sedan dess mellan de kalla och kala stenväggarna som hon fått till en gemytlig bostad med hjälp av värmeljus överallt på de utskjutande stenhällarna, med plädar och skinnfällar och den härliga brasan.
Jag frågar igen just det som alla undrar: Du som är ung, nåja, och vacker och ser frisk och kry ut, vältränad, varför bor du i en grotta?
- Det är egentligen ganska enkelt att svara på, säger Maninna. Titta bara så vackert det är här, känn vilket lugn som råder, och så gillar jag ensamheten och så finns det varken mygg eller knott.

"Naturen och skogen är min trygghet"

Men en grotta?

- Naturen och skogen och berget är min trygghet, det är den mamma och pappa jag aldrig hade som liten. Förstår du?
Hon berättar också om ett annat skäl, om att hon egentligen inte är riktigt så frisk och pigg som det ser ut. Om de ofta svåra smärtorna, att hon ibland är orörlig och oförmögen att leva ett normalt liv.
Hon äter mycket av vad naturen ger, bjuder oss på rucolasallad från den gotländska marken och hon har nötter och getost och ibland kanske hon grillar sig en köttbit eller fisk.
Kylen är en tunna med ett lock som står i ett hörn i grottan där det är en behagligt sval temperatur. Toaletten är ute någonstans. Inget papper, bara vatten.
Hon har en källa där det rinner friskt dricksvatten och det tar nästan en halv dag att gå dit och tillbaka, men det gör ingenting.
- Allt man ska göra här tar tid, det är ju det som är livet. Det ger mig ett speciellt lugn, det gör tankarna klara och det ger själen ro.
Hon badar i havet eller duschar i ett vattenfall och hon visar oss dit och hon klättrar upp i vad som verkar vara en farlig och svår väg och hon sätter sig under det rinnande vattnet.
- Åhh, Gud så skönt, ropar hon och det ekar mellan klipporna. Inte farligt kallt heller, faktiskt.
Hon tar sig ner från "duschen", byter om och vi går tillbaka mot grottan och jag frågar vad det är för vita märken hon har på armen, de ser ut som om hon tagit bort en tatuering.
- Det är brännmärken från olika händelser i livet, säger hon. Det här är när mamma dog.
Hon pekar och förklarar.
- Och det här är när en nära vän svek mig.
Maninna berättar om alla olyckor hon råkat ut för, om bilkrockar som gett henne whiplashskador, samma skada som hon fick när en försmådd kvinna drog omkull just henne efter ett uppträdande på Finlandsbåten.
Och problemen med bäckenet som gör att hon emellanåt haltar och har svårt att röra sig och så kortisonsprutorna som det blev något fel med och så allt det där som finns inom henne.

Saknar en riktig toalett

Hon är förtidspensionerad men ser trots det ut att må bra när hon sitter där i solskenet på den skrovliga stenhällen och jag säger det till henne, att hon ser pigg ut.
- Det är en ganska bra dag i dag, säger Maninna och ler. Och när jag är i grottan brukar det bli bättre både med de fysiska smärtorna och med det psykiska måendet.
Hon läser, skriver i sin dagbok och jobbar ibland med sin lera. Hon skriver låtar, klinkar på gitarren, eller bara sitter och vilar, tänker. Dagarna vid grottan går stilla, sakta, men de går.
Hon älskar det fria livet och återkommer hela tiden till ordet "frihet" i det hon säger och berättar. Som friheten att leva det liv vi är skapta för, att få bo ute i naturen om man vill det, att helt enkelt bestämma över sitt liv.
Hon kallar sig en 2000-talshippie, men är noga att förklara att hon aldrig använder några droger. Bara rent vatten.
- Droger och missbruk är bland det värsta jag vet.
När dagarna blir för korta, fram i oktober, packar hon ihop sina få ägodelar och tar färjan hem till huset.
- Det bästa med det är att få ett varmt bad och en riktig toalett. Det är väl det jag saknar mest här.
Vi dricker lite av det friska källvattnet ur en av Maninnas egna vackra keramikmuggar, äter några nötter och så blir det dags att ge sig i väg. Genom snårskogen, upp och ner för klipporna, och vi pustar ut när vi står där uppe på heden igen, lätt svettiga av klättringsturen.
Vi säger hej då och går mot vägen, mot bilen, mot civilisationen medan Maninna vinkar och försvinner nerför berget igen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!