Många kvar i dyra elavtal - i onödan

Mer än 43 000 hushåll bytte elavtal i november i fjol. Samtidigt har alltför många kvar de dyra tillsvidareavtalen.

FAKTA

Tillsvidareavtal
De elkunder som inte gjort ett aktivt val får ett så kallat tillsvidareavtal. De avtalen har normalt under långa perioder varit dyrare än andra avtal.
För ett år sedan konstaterade Energimarknadsinspektionen att hushåll med tillsvidareavtal under 2008 tillsammans förlorat omkring 1,2 miljarder kronor på sin passivitet. (TT)

Antalet elleverantörsbyten i november var två procent färre än samma månad ett år tidigare.

 Statistik över de byten som gjordes på elbytarsajten elskling.se i november visar att 78 procent då valde bundet elpris och populärast var att binda på 12 månader.

 Samtidigt har fortfarande alltför många, 24,3 procent, kvar de dyraste tillsvidareavtalen, konstaterar vd Faraz Azima vid elskling.se.

 - Den gruppen har varit passiva i över tio år och konstant betalat ett överpris för sin elförbrukning. Det viktigaste för dessa kunder är att snarast välja ett riktigt elavtal och komma ifrån tillsvidarepriset, säger han.

 Kylan som kom redan i november i fjol pressade samtidigt upp den svenska elproduktionen rejält. Under månaden sattes också nytt produktionsrekord för vindkraften.

 Elproduktionen inom landet ökade med 23 procent i november 2010 jämfört med samma månad 2009, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Samtidigt ökade den total elförbrukningen med 12 procent och Sverige tvingades nettoimportera el även i november.