Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Mäklarnas 12 värsta skräckhistorier

Tänker du på mäklaryrket som glamouröst och lyxigt? Verkligheten ser ofta annorlunda ut. De får uppleva och tvingas hantera situationer och människor du aldrig kunnat drömma om.

– Efter alla år som mäklare skulle jag kunna jobba som terapeut, säger en mäklare till LEVA&BO.

Här bjuder Sveriges fastighetsmäklare på sina 12 värsta och konstigaste historier från yrket.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

1. Låg bakis i sängen på visningen

 

"På en av mina allra första visningar, för typ 20 år sedan, så sålde jag en lägenhet åt en familj som hade hyrt ut sitt boende till några amerikanska studenter. Amerikanarna hade haft fest kvällen innan och missat att det var öppen visning på söndagen. Jag lyckades få ut två av dem ur lägenheten men en var så bakis och låg kvar i sängen med täcket över huvudet hela visningen. Allt medan spekulanterna tittade runt i rummet. Hela visningen fick jag le urskuldande och rycka på axlarna och dra små skämt till alla spekulanter. På den tiden var det kö på visningarna så det var massor av spekulanter också. Men den såldes med riktigt bra budgivning ändå, rekord i föreningen faktiskt, kanske för att det stack ut. Det blev som en kul grej och jag fick flera nya kunder som ville sälja med mig efteråt, de kanske trodde att det var en ny stylingteknik, eller så tyckte de synd om mig, haha."

Bläddra vidare för att läsa om greven som låg i skrubben och andra galna historier!

LÄS MER: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen
LÄS MER: 10 knasiga trick som mäklarna försökt sig på

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Greven som låg i skrubben

"Det här var en äldre man som pendlade mellan hem och sjukhus mycket och inte var i så bra form. Barnen tyckte att pappan skulle in på vårdhem och ville sälja hans hem så fort som möjligt, och kontaktade därför mig. Våningen var av det finare slaget på Östermalm och mannen var greve så barnen skulle få loss en hel del pengar.

Visningen blev av och det kom massor av folk. Det var så mycket saker så man knappt kunde röra sig, gamla, typiska Östermalmsmöbler och prylar hos någon som aldrig slängt en pryl. Allt gick bra under visningen till dess att vi alla började höra konstiga ljud, något slags prasslande och en kedja som dunkade och lät. Därefter ett väsande ljud från någon människa. Folk blev nervösa och lite rädda.

Jag gick runt i den stora våningen och lokaliserade ljudet till en stängd skrubb och hörde då en mansröst där inne som väste så högt han förmådde: "Har ni några frågor kan ni komma till mig". När jag öppnade dörren låg greven där inne i egen hög person, inskyfflad i en sjuksäng med kedja på. Barnen hade kört in pappan där för att gömma honom, och sedan gett honom order om att vara tyst.

Eftersom han aldrig slutade låta började folk skruva på sig och jag var tvungen att förklara att säljaren låg där inne. Det blev en ganska konstig stämning men vad skulle jag göra? Någon gick in där av ren artighet men de flesta undvek rummet."

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Kom med miljoner i resväska

 

"För typ tio år sedan när jag skulle sälja en lägenhet på Essingen i Stockholm hörde en grek som bodde i Aten av sig till mig. Han ägde flera hotell där och hade gott om pengar. Tydligen hade han bott på Essingen en gång i tiden och ville nu ha ett boende där att åka till då han gillade Sverige och Stockholm mycket. Grejen var bara den att han vägrade gå via banken – han ville betala allting i kontanter! Och eftersom han vann budgivningen fick vi bara lösa det helt enkelt. Jag kontaktade en svensk bankkontakt och greken kom med en resväska full med sedlar för 1,7 miljoner kronor. Efter det var han så tacksam hur jag löst allt och ville bjuda ned mig till något av alla hans hotell, men jag tackade nej för jag kände att han ville nog lite mer än bara säga tack."

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Skamligt förslag mitt i natten

 

"Jag var hemma på möte hos en familj inför eventuell försäljning. Vi kom överens och bestämde att jag skulle vara deras mäklare. När vi pratade råkade jag nämna att jag bodde i närheten, och en vecka senare ringde det på min telefon klockan halv tolv på natten. Det var den kvinnliga säljaren som sa att hon hade bråkat med sin sambo och inte visste var hon ska sova... Allt tydde på att hon ville bli uppbjuden att sova hos mig, men jag hade sambo vilket hon förmodligen inte visste. Jag föreslog hotell, låtsades sedan som att det regnade när vi sågs igen, och sålde lägenheten fyra veckor senare."

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Kunden visade sig naken

"En säljare som anlitade mig hade konst i form av nakenporträtt uppsatta i hela lägenheten. En potentiell köpare blev väldigt nyfiken och intresserad av fotografierna/konsten och frågade mig under visningen vem personen är. Jag hade inte tittat så noga på konsten tidigare men när jag studerade fotona lite närmare såg jag att det var lägenhetens säljare som dessutom gick omkring i lägenheten."

LÄS MER: Sakerna dina gäster stör sig på hemma hos dig

 

 

Foto: GETTY IMAGES

6. ”Äldre damer vill ha mig som kaffepojke”

 

"Jag har flera kvinnliga kunder som följer mig på sociala medier. De skickar allt för ofta kommentarer och meddelanden till mig, både när jag lägger ut privata och jobbrelaterade händelser. Några är rakt på och bjuder in till dejt, ett glas vin och liknande. Jag har även flera gånger fått skamliga förslag från äldre damer som vill ha en ”kaffepojke”. En gång var jag hemma hos ett par som skulle separera och två veckor senare sprang jag på henne ute på en nattklubb, hon bjöd ut sig själv och tyckte vi skulle gå hem ihop. I alla sådana här situationer gäller det att vara diplomatisk och artig så att ingen blir stött eller affären går snett. Tre veckor senare möttes vi hemma hos dem igen, jag fotograferade lägenheten och sålde den inom två månader. Vi nämnde aldrig det som hänt."

LÄS MER: Kvinnor är snuskigare än män i sängen – men inte som du tror

 

Foto: Shutterstock

7. Hembränningspapparat i garaget

 

"Jag hade en visning på ett hus med en potentiell kund som var polis. När vi gått igenom huset kom vi till garaget och jag tryckte upp garageporten. Där stod då en enorm hembränningsapparat rakt framför våra ögon och puttrade. Konstigt nog frågade polisen vad det var, eller så låtsades han bara. Jag svarade bara att jag inte hade en aning och småskrattade lite och tyckte raskt vi skulle gå vidare och titta på trädgården."

 

Foto: GETTY IMAGES

8. Hade sex på terrassen

 

"Jag hade en överenskommen visning av säljarnas villa, kom dit och satte upp visningsskylten utanför huset och låste därefter upp entrédörren och klev in. När jag hade gått runt och tänt upp belysningen i huset upptäckte jag plötsligt att dörren ut till terrassen och trädgården stod öppen. Självklart gick jag dit för att se att allt var i sin ordning och inget inbrott eller liknande eftersom säljarna inte skulle vara hemma. När jag kom ut på terrassen låg säljarparet där och hade vilt sex och jag klev rakt in i det. Oerhört genant och stressande, massor av intresserade köpare var dessutom på intågande. Jag kände hur kinderna blossade, vände på klacken direkt och fick så bråttom in i huset att jag snubblade och föll raklång och skadade knäet. Strax därefter ringde det på dörren och de första spekulanterna anlände. Jag smög försiktigt till fönstren och gluttade med bultande hjärta ut på baksidan, men då var säljarparet borta, tack och lov, och jag kunde andas ut. Däremot fick jag halta mig igenom hela visningen."

 

Foto: JOEL NILSSON

9. Gick hem med två högerskor

 

"På en visning kom över 100 personer, det var ett väldigt populärt objekt. När sista paret skulle gå sa vi "hej då" men mannen kom snabbt tillbaka från hallen och sa irriterat till mig att det enda par skor som fanns kvar var två högerskor. Det var alltså någon som hade gått därifrån i två vänsterkor, helt otroligt! Så den här mannen var inte så glad, men vad skulle jag göra? Han fick gå hem i två högerskor, tror till och med han gick utan skor för att han inte kunde ha högerskon på vänsterfoten. Det konstigaste var att den som hade tagit fel sko inte hörde av sig efteråt heller. Han som tvingades gå hem med en felsko köpte inte lägenheten i alla fall..."

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Säljaren var berusad

 

"Jag hade ett objekt med ett par som skulle skiljas men där maken inte ville varken skiljas eller sälja. Nu blev det så i alla fall men han var en stor motståndare och jag hade fått uppdraget. När jag kom dit för visning var mannen kvar i lägenheten, vilket man inte ska vara vid en försäljning. Inte nog med det, han var dessutom full och satt och drack öl efter öl i köket, och vägrade helt sonika att lämna lägenheten. Till slut lyckades jag efter mycket övertalning få ut honom på balkongen där jag lovade att servera honom mer öl om han i sin tur lovade hålla sig där. Han höll löftet tills mot slutet av visningen då han kom in och skulle prata med spekulanterna. Oerhört pinsamt, eftersom han vid det laget var rejält berusad, och alla undrade förstås vem han var. Lägenheten blev i alla fall såld så småningom."

 

Foto: GETTY IMAGES

11. Hela lägenheten skakade

 

"Jag fick ta över en lägenhet som flera andra mäklare hade försökt med och inte lyckats sälja. Den var "osäljbar" sa alla som försökte. När jag kom dit förstod jag varför. Lägenheten låg precis bredvid tunnelbanan vid St Eriksplan i Stockholm, tågen dånade förbi under bron, precis utanför lägenheten och rummen skakade och skramlade. När kunderna kom ramlade de nästan omkull på visningen, och folk bara stirrade på varandra. Då bestämde jag mig för att formulera om annonsen, jag skrev att det var "New York-känsla", spelade på det och helt plötsligt så tyckte folk som kom att tågen och det där ruffiga var lite coolt. Vilket det ju är, om man gillar sånt. Därefter har jag faktiskt sålt den lägenheten flera gånger, man måste vara kreativ och trycka på rätt saker. Hill Street Blues på riktigt."

 

Foto: GETTY IMAGES

12. Kontaktad av regeringen

 

"Ett ombud från en regering i arabvärlden kontaktade mig för att de vill hitta en ståtlig villa i Djursholm för att ha som sin ambassad. De bad mig att knacka dörr till de pampigaste husen och erbjuda de som bor där det dubbla marknadspriset. Det är ett projekt som pågår fortfarande..."

LÄS MER: Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla