Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen
Budgivningar går ofta snabbt. Dessutom säljs många bostäder redan innan visningen.
Därför kan det vara bra att vara förberedd för att kunna vinna och köpa drömbostaden.
Här avslöjar vi mäklarens 7 bästa strategier när det är dags för budgivning.
1. Hur fungerar en budgivning?
Köpa bostad och vara med i en budgivning kan vara stressande och nervöst. Därför är det viktigt att ha koll på hur budgivningen går till och vilka strategier man kan använda.
– Är du förberedd ökar det chansen att du gör ett bra köp, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Många som lägger bud är inte vana att köpa bostäder – något som ökar risken för att missa en bostad du vill ha.
Att slarva med förberedelser är också det största felet som spekulanter gör. Erik Olssons tips är att lägga upp en plan som du sedan följer. Då kan du också agera snabbt när det är läge att lägga ett bud.
– Strategin som leder till flest faktiska köp jämfört med hur ofta den används är att man agerar snabbt och lägger motbud strax över motståndarna, säger Erik Olsson.
LÄS OCKSÅ: En liten lektion i mäklarspråket
2. Tips innan budgivningen
Se till att vara tillgänglig, så att mäklaren förstår om du vill lägga bud eller inte. Är du för avvaktande är risken stor att du missar hela affären om säljaren har bråttom att skriva kontrakt.
* Var ärlig och ge ett bra intryck när du är i kontakt med mäklaren. Det skulle nämligen kunna hjälpa dig att vinna bostaden, eftersom ingen vill ha en krånglig spekulant.
* Att avslöja hur mycket du är villig att betala är ungefär som att visa korten när du spelar poker. Låt bli det, alltså.
* Däremot är det viktigt att du är tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, så att mäklaren och säljaren ser sig som en seriös spekulant.
LÄS OCKSÅ: 5 tips på hur du får bra lånevillkor
3. Bjud före den publika visningen
Om du vill använda den här strategin gäller det att du är insatt i prisnivån för den typ av bostad som du letar efter. Då kan du agera snabbt.
Budet du lägger måste också vara tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig, i stället för att gå vidare med publika visningar.
För säljaren är det skönt med ett snabbt avslut, och du slipper konkurrera med lika många andra spekulanter som kan driva upp budnivåerna.
LÄS OCKSÅ: Så höjer du värdet på din bostad
4. Chockbud
Att chocka de andra spekulanterna genom att bjuda så mycket du kan från början är ett sätt att skrämma bort andra.
En fördel är också att du inte spräcker din budget om du sätter ett tydligt tak och stannar där.
Nackdelen är att du kanske bjuder mer än du behöver om du inte lärt dig marknaden och vet ungefär vad bostaden är värd.
LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen om du vill höja värdet på din bostad
5. Höj snabbt – med små belopp
Här är ett smart knep om du vill trötta ut motståndarna. Om du höjer ditt bud så fort mäklaren meddelar att det kommer ett nytt är risken liten att du blir överspelad. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt, eftersom du ökar så lite hela tiden.
Det här gör att motståndarna inte orkar längre, utan hoppar av.
Exempel: Om någon höjer med 100 000 kronor, så höjer du omedelbart – men bara med 10 000 kronor. Håll på så till motståndarna hoppar av budgivningen.
LÄS OCKSÅ: Så här homestylar du bäst
6. Höj i stora steg
Den här strategin visar dina motståndare att du minsann har bestämt dig. Du ska köpa och du tänker buda tills bostaden är din. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas.
Men se upp, för samtidigt kan det här knepet leda till att du bjuder lite onödigt på slutet när de andra ändå var nära att ge upp. Å andra sidan kan det ha varit din strategi som fick dem att ge upp... (Det kan vara bra att se till att du ändå har ett maxtak innan du höjer alldeles för mycket.)
LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa tips om du vill köpa bostad utomlands
7. Höj över psykologiska gränser
En psykologisk gräns är ofta ett jämnt belopp, till exempel 2 miljoner. Om du är nära en psykologisk gräns är det smart att vara den budgivare som passerar gränsen – då är chansen nämligen stor att flera spekulanter hoppar av.
Egentligen finns det två olika typer av psykologiska prisgränser. Den ena gäller det totala priset – och där är hela miljoner de största gränserna, men halva och fjärdedels miljoner är inte ovanliga. Den andra gränsen är kvadratmeterpris. Fokusera på psykologiska gränser för det totala priset, eftersom det styr din kommande boendekostnad.
Kan du vara den som passerar båda gränserna har du ett försprång.
LÄS OCKSÅ: Checklista du behöver när du ska köpa hus
8. Sätt ett villkor med budet
Den här strategin kan överraska andra budgivare så att de inte hinner komma med motbud.
Det ställer också säljaren i en svår valsituation om du lagt ett bud som är tillräckligt högt för att säljaren ska vara intresserad av det. Den här strategin kräver att du har finansieringen helt klar.
LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt mäklare
9. Tillmötesgå säljarens önskemål
Du har en bra utgångspunkt om du är flexibel med tillträde. Berätta det för mäklaren när du lägger dina bud.
Om du har möjlighet att tillmötesgå säljarens önskemål kan du få försprång gentemot andra budgivare. Ofta gör säljaren och mäklaren avstämningar där de inte bara går igenom hur mycket varje budgivare bjuder, utan även andra villkor som kan påverka affären.
LÄS OCKSÅ: 11 saker du ska tänka på när du köper bostadsrätt
10. Om du har begränsad budget
Förbered dig väl så du kan agera snabbt. Undvik bostäder med egenskaper som andra betalar extra för som du själv inte uppskattar så mycket.
Försök hitta bostäder som är rabatterade för att de har egenskaper som andra inte gillar – men som du inte lider av. Det ger dig en bostad som är bättre på andra sätt, som är viktigare för dig, för samma pris inom din budget.
Om "felet" dessutom handlar om att planlösningen är ineffektiv eller någonting annat som du själv kan avhjälpa ökar chanserna att du kan göra en riktigt bra bostadsaffär. Då kan nya kundgrupper lockas av bostaden när det är dags för dig att sälja.
LÄS OCKSÅ: Hur fungerar amorteringskrav egentligen?