Madeleines och Chris drömhus en skuldfälla

Prinsessan Madeleine har tillbringat mycket tid med maken Chris O'Neill i familjen O'Neills sommarhus i Florida. Expressen kan nu berätta om de företag som på grund av utebliven betalning efter renoveringar krävt Chris O'Neill på stora summor pengar.

Foto: Pascal Le Segretain

1 av 3: Prinsessan Madeleine har tillbringat mycket tid med maken Chris O'Neill i familjen O'Neills sommarhus i Florida. Expressen kan nu berätta om de företag som på grund av utebliven betalning efter renoveringar krävt Chris O'Neill på stora summor pengar.

En elfirma, en elgrossist, ett poolföretag och en leverantör av gipsskivor har alla krävt pengar av Chris O'Neill och hans bolag som stått som ägare till sommarhuset i Florida.

Foto: Linda Forsell

2 av 3: En elfirma, en elgrossist, ett poolföretag och en leverantör av gipsskivor har alla krävt pengar av Chris O'Neill och hans bolag som stått som ägare till sommarhuset i Florida.

Inför prinsessan Leonores dop publicerade kungahuset den här familjebilden som tagits i trädgården i Florida.

Foto: Kungahuset.se

3 av 3: Inför prinsessan Leonores dop publicerade kungahuset den här familjebilden som tagits i trädgården i Florida.

NEW YORK. Chris O'Neill har haft flera okända bråk med hantverkare i USA.

Efter att ha köpt drömhuset i Florida vägrade prinsessan Madeleines make att först betala för den omfattande renoveringen.

Det gick så långt att byggbolagen som hjälpt honom med allt från elektricitet, gipsskivor och poolen var tvungna att kräva och hota med kvarstad på huset för att få ut pengarna på 389 000 kronor som hans bolag Bahama Beach Holdings var skyldig.

– Det slutade med att elfirman fick betala ur egen ficka för att vi skulle få våra pengar, säger Irene Helm, ekonomichef på ett av bolagen som inte fick betalt.

Andra har också läst

Chris O'Neill var i början av året i blåsväder efter att det avslöjades att prinsessans make hade en rad obetalda fastighetsskatter i USA. Expressen kunde kort efter berätta om det lån som Chris O'Neill tog på 11 miljoner kronor för att köpa familjens sommarhus i Palm Beach i Florida för 18 miljoner kronor. Chris O'Neill och hans familj ägde sommarhuset i Florida och Palm Beach redan när han träffade prinsessan Madeleine.

När prinsessan Leonore var nyfödd tillbringade familjen flera månader i Florida som mamma- och pappalediga. Flera officiella bilder har tagits på paret och dottern vid huset.

389 000 kronor obetalt

Redan 2008 köpte Chris O'Neill genom sitt bolag Bahama Beach Holdings huset och det påbörjades en stor renovering både invändigt och utvändigt. Direkt efter att huset i Palm Beach hade införskaffats ansökte Chris till Palm Beach County, stadens lokala kommunkontor, om att få göra större renoveringar på huset.

Två av kravbreven

Expressen kan i dag visa dokument på en rad olika krav mot Chris O'Neill och hans bolag Bahama Beach Holdings och begäran om kvarstad på huset. Orsaken är en rad obetalda fakturor för renoveringen av huset i Palm Beach. Sammanlagt rörde det sig om över 389 000 kronor i obetalda räkningar. Över 200 000 kronor för arbetskostnader på elen i huset.

Begärde att pantsätta huset

Det är flera företag som vid olika tidpunkter skickat räkningar och påminnelser till Chris O'Neill och hans bolag som formellt står som ägare av huset i Florida. När de inte har fått betalt har de gått vidare till Palm Beach County och begärt kvarstad på huset - en slags pant för att få ut sina pengar. Betalas inte pengarna då inom ett år blir huset utmätt.

De bolag som under 2009 lämnar in kraven om betalning är:

Elfirman Electrical Specialty Services Inc i Palm Beach.

Leverantören av gipsskivor Boynton Drywall i Lake Worth

Elgrossistfirman Peninsular Electric Distributors, Inc. i West Palm Beach

Poolföretaget Atlantic Pool Maintenance i Lantana.

Elfirman fick betala skulden

Irene Helm, ekonomichef på Peninsular Electric Distributors, bekräftar för Expressen att de var tvungna att lämna in ett krav mot bolaget Electrical Specialty Services Inc i Palm Beach som gjorde arbetet på Chris O'Neills bostad. Det företaget var i sin tur tvungna att kräva pengarna av Chris och hans företag i Florida:

– Vi fick in full betalning den 13 maj 2009 på 53 000 kronor. Det var elfirman som gjorde installationerna i huset som fick betala skulderna som husägaren hade ur egen ficka.

Vad handlade skulden om?

– Det var elmaterial. Vi fick inte in pengarna och var då tvungna att gå vidare för att få betalt. Men i dag finns inga obetalda fakturor på det huset i Palm Beach.

Efter att under lång tid inte fått betalt för sina utförda uppdrag på Chris O'Neills hus väljer han nu när företagen lämnar in om kvarstad att betala det han är skyldig. Hade Chris O'Neill valt att fortsätta nonchalera betalningskraven hade huset kunnat bli utmätt. I dag har alla företagen och hantverkarna fått sina pengar.

Struntade i fastighetsskatt

Trots bråken med hantverkarna hamnade Chris O'Neill i samma situation med huset i Florida bara ett par år senare. Efter att ha struntat i att betala fastighetsskatten för 2013 såldes skulden på hela 270 000 kronor vidare till ett bolag baserat i Houston, Texas.

Företaget Dana H Cook Family Partnership är specialiserade på att köpa upp förfallna skulder - en process som är vanlig i USA för obetalda skatter och som gör att myndigheterna får in pengar utan att behöva vänta. Det innebar att Chris O'Neill och bolaget Bahama Beach Holdings, tvingades betala ränta till certifikatsägaren. Den skulden är sedan en tid tillbaka betald.

Expressen har sökt hovet för en kommentar. Hovets informationschef Margareta Thorgren har tidigare sagt till Expressen:

– Vi på hovet kommenterar inte Chris O'Neills privata affärer.

Chris O'Neills skulder och affärer

PAPPANS MILJONARV

Expressen har under februari granskat Chris O'Neills privata affärer.

I ett officiellt testamente efter hans framlidna far Paul O'Neill framgick att Chris fick ärva 7 miljoner kronor.

Den stora förmögenheten visade sig dock inte finnas med i några officiella dokument.

Huset i Florida köpte Chris genom ett lån på 11 miljoner kronor. Dokumenten som Expressen har publicerat visade att prinsessan Madeleines make lånade närmare 11 miljoner kronor av Lydian Private Bank. Genom sitt bolag Bahama Beach Holdings som ägs av ett brevlådeföretag i skatteparadiset Belize valde Chris att den 3 juli 2008 låna upp 11 miljoner kronor.

 

HEMLIGA BOLAG

Expressen berättade i maj 2014 om Chris O'Neills hemliga bolag. Chris O'Neill uppger att han har fem aktiva bolag och ett par inaktiva.

Prinsessan Madeleine är medägare i tre av dem. O'Neill såg det som en "teknisk formalitet" och frågade aldrig kungen om hennes delaktighet.

O'Neill vägrar avslöja omfattningen av sina affärer.

 

SKATTESKULDER

Expressen har berättat om Chris O'Neills tidigare obetalda fastighetsskatter i USA. Det gäller dels skatten för parets gemensamma våning i New York och hans sommarhus i Palm Beach i Florida.

8 december 2014 utfärdade delstaten New York en dom mot Chris O'Neill för obetalda skatter.

Chris O'Neill betalade skulderna i januari. O'Neill uppger att skattedomen är ett resultat av en id-kapning, som polisanmälts.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande