1 AV 4
iEtt hem – nte är en självklarhet för många familjer.
Foto: SOS Barnbyar
2 AV 4
"450 kronor har alla som funderar på en lyxvåning råd att avvara för att ge ett barn ett tryggt hem i jul."
Foto: SOS Barnbyar
3 AV 4
Foto: SOS Barnbyar
4 AV 4
Foto: SOS Barnbyar

Lyxmäklaren säljer lägenhet för 450 kr

Lägenhet med elektricitet, värme och glasrutor.

Lyxmäklaren säljer ”ett tryggt hem” i Ukraina för 450 kronor.

Men alla pengar går till hemlösa barn.

Korolenka Street 8, Ukraina, är adressen på det som ser ut att var en riktig bostadsannons. Det är bara det att den ligger på mäklarbyrån Eklund Stockholm New Yorks hemsida, en byrå som specialiserat sig på lyxbostäder. Där sticker denna ”annons” kraftigt ut. Husets skabbiga utsida och interiörbilderna som ser ut att vara minst 50 år gamla, och visar på fattigdom, passar inte direkt in i deras forum. Och det är hela poängen. Att få folk att reagera.

 

"Viktigaste bostaden i år"

Det är ett samarbete mellan mäklarbyrån och SOS barnbyar för att samla in pengar till föräldralösa och övergivna barn runtom i världen. Målet är att ge dem ”ett tryggt hem”. ”Lägenheten har alla de bekvämligheter som de flesta tar för givet, men som inte är en självklarhet för många familjer", står det på byråns hemsida.

- Vi gör det eftersom jag tycker det är en så viktig sak att visa medmänsklighet i dessa tider i världen, säger Niklas Berntzon, vd till Expressen. Trots att jag slagit alla möjliga rekord i mäklar-Sverige så är detta ändå den absolut viktigaste bostaden jag säljer i år.

 

Donerar ett hem per anställd

Niklas vill påpeka att all kredd ska gå till SOS barnbyar som var de som kom med idén.

– De gör ett fantastiskt arbete, jag är mer ett verktyg att lyfta fram frågan så öppet som möjligt. Och jag älskar att kunna hjälpa till på detta sätt.

Annonsen har nu även lagts ut på deras sajter i Oslo och New York där intresset också varit stort. Byrån själv kommer att donera ett hem per anställd från alla kontor i Sverige, Norge och New York, förutom det som mäklarna själva köper.

– 450 kronor har alla som funderar på en lyxvåning råd att avvara för att ge ett barn ett tryggt hem i jul, avslutar Niklas.

Mäklarfirman Eklund Stockholm New York är gundad av tv-mäklaren och svensken Fredrik Eklund, bror till författaren Sigge Eklund.

 

Om du också vill ”köpa” lägenheten i Ukraina för 450 kronor och hjälpa hemlösa barn till ett hem, gå in här.