Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Lyxfällans expert: Så får du koll på ekonomin

"Lyxfällans" expert Patrick Grimlund ger sina bästa tips.

Foto: Cornelia Nordström

1 av 5

Hur mycket kostar ditt boende – med alla avgifter?

Foto: Vv Voennyy/Colourbox

2 av 5

Nöjen, frisörbesök, spel och tobak bör gå under "övrigt" när du gör din egen budgettavla.

Foto: Colourbox

3 av 5

Att buffertspara ger dig trygghet om du till exempel skulle bli sjuk.

Foto: Robyn Mackenzie

4 av 5

Två till tre månadslöner är Patricks rekommendation.

Foto: Colourbox

5 av 5

En ordnad ekonomi ger dig friheten att leva det liv du vill. Trots det har många dålig koll på vart pengarna tar vägen.

Lyxfällans expert Patrick Grimlund ger sina bästa tips på hur du kan bli ekonomiskt framgångsrik.

Andra har också läst

Fattigmånaden januari har varit tuff för många. Pengarna rinner i väg när julklappar, mat, nyårsfester och mellandagsrea lockar till konsumtion. Det är inte ovanligt att vi tar lån för att ha råd.

Patrick Grimlund, programledare i "Lyxfällan" och medförfattare till privatekonomiboken "Mer klirr i kassan" har stor erfarenhet av hur du skapar dig en sund ekonomi.

– Felet många gör är att de inte planerar sin ekonomi. Att december är en tuff ekonomisk månad kan knappast komma som en överraskning. Börja redan nu att planera inför nästa jul, till exempel genom att sätta av pengar varje månad, säger han.

Gör en buget

Genom åren har Patrick sett många fall där dålig pengakoll har lett till katastrof, inte minst under alla säsonger som programledare för "Lyxfällan".

– Man blir mörkrädd många gånger.

Fördelarna med en ordnad ekonomi är otroligt många, menar han. Du slipper ligga sömnlös över hopade räkningar eller bråka med din partner om hur ni ska få hushållsbudgeten att gå ihop. I stället kan du fokusera på det liv du vill leva.

Patricks absolut bästa tips är att göra en budget med tydliga mål. Räkna ihop samlade inkomster och se över fasta och rörliga utgifter.

– Avsätt någon timme i månaden för att se över och följa upp din budget. Först när du har en överblick kan du göra saker som förändrar och förbättrar.

Många pengafällor

Det finns många pengafällor och några av de vanligaste är, enligt Patrick, för höga matkostnader, dyra bilkostnader och att man inte har koll på sina avtal och löpande försäkringar, abonnemang och prenumerationer.

– Att man dubbelförsäkrar sig på resan eller när man köper exempelvis en tv är väldigt vanligt. Att städa bland sina prenumerationer kan också sänka dina kostnader. Jag och min fru upptäckte nyss att vi hade låtit Netflix-prenumerationen rulla på utan att vi visste om det. Även om det inte är några jättestora engångssummor blir det mycket i längden.

Att inte ha ett ordentligt sparande är ett annat misstag.

– Generellt brukar jag rekommendera att ha två till tre månadslöner i buffert.

Fortsätt läsa: Så gör du en budget – fyra enkla steg