Får kritik. Tillsammans med de lyxiga bostadsrätterna finns spa, restaurang och omfattande service. "Jag tror verkligen det här är framtidens boende", säger Unni Åström, vd för Victoria Park. Men professor Göran Cars menar att anläggningen skapar klyftor mellan människor. Foto: Lasse Svensson

Lyxboende - med vakter

395 lyxlägenheter bakom bevakade grindar.
Nu får Sverige sitt första "gated community" - och anläggningen får omedelbart tung kritik.
- Jävligt tragiskt. Det är ett tecken på en samhällsutveckling som är hemskt olycklig, säger Göran Cars, professor i samhällsbyggnad vid KTH.

Victoria Park byggs just nu i stadsdelen Limhamn i Malmö.


I USA kallas samma sorts bostadsområden för "gated communities".


Ett villa- eller lägenhetsområde dit icke boende ej äger tillträde utan tillstånd och som bevakas för att hålla obehöriga borta.


Besökare kommer när de anländer till Victoria Park mötas av en reception - som nattetid sköts av ett vaktbolag - innan de släpps in på området."Framtidens boende"

 Tillsammans med förstklassiga bostadsrätter finns här en restaurang och bar, spa, vinkällare och omfattande service.


- Det är som en resort. Jag tror verkligen det här är framtidens boende, säger vd:n Unni Åström.


Göran Cars, professor i samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan, är starkt kritisk till att konceptet nu nått Sverige."Stänga ute omvärlden"

Obehöriga hålls borta av vakter. Victoria Park byggs just nu i stadsdelen Limhamn i Malmö. Det är ett villa- och lägenhetsområde som bevakas för att hålla obehöriga borta.

- Här blir det som en klubb. Det skapar en fruktansvärt tråkig miljö. Folk blir räddare att vistas i offentliga miljöer och man känner ett behov att stänga in sig själv, säger Cars.


- Det är en signal man skickar ut väldigt tydligt: "Vi är inte trygga, vi vill stänga ute omvärlden".


Han konstaterar att gated communities skapar klyftor mellan människor.


- Uppdelningen blir tyvärr tydlig, säger Göran Cars och konstaterar att boendeformen är en effekt av att samhället inte längre uppfyller medborgarnas krav på trygghet.


- Det här är dyrt, ovälkomnande och lite trist. Men samtidigt är det tryggt och tryggheten väger så tungt.Stort intresse

Byggs fler? Intresset för Victoria Park är stort och vd:n Unni Åström diskuterar redan liknande boenden på andra håll, bland annat Stockholm.

Vd:n Unni Åström delar inte Göran Cars uppfattning och jämför Victoria Park med ett vanligt hotell eller lägenhetshus:


- För att komma in måste du gå via den som är i receptionen. Jag tror att våra kunder upplever att trygghet är viktigt, men det är ungefär som en villaägares trädgård. Även om det inte finns staket är det onaturligt att gå in där.


Intresset för Victoria Park är stort - och Unni Åström diskuterar redan liknande boenden på andra håll i landet, bland annat Stockholm och Göteborg.

Victoria Park erbjuder lyx – och service

- Absolut. Det här är smart och miljövänligt. Det är klart vi tror att vi kan berika en kommun med en ny boendeform.

FAKTA

Victoria Park erbjuder lyx  – och service


När Victoria Parks första etapp står klar i Limhamn nästa sommar kommer de boende att erbjudas all tänkbar lyx och service:
395 bostadsrätter med genomgående märkesdesign.
17 000 kvadratmeter grönområden.
Biograf.
Restaurang.
Bar.
Vinkällare.
Bibliotek.
Spa.
Inom- och utomhuspool.


Detta är Gated communities

Övervakat. Definitionen av ett gated community är ett bostadsområde med övervakade entréer och i vissa fall omgärdande staket eller murar.
Vaktbolag. I många fall är dessa övervakade av icke-statliga vaktbolag.
Finns i USA. 1997 hade omkring 20 000 gated communities byggts i USA. De förekommer också i Storbritannien och Indonesien.
Motstånd. Konceptet har på många håll väckt motstånd och i USA har vissa städer lagstiftat mot boendeformen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!