En amerikan upptäckte Fabergéägget på en loppis. Det värderades senare till 209 miljoner kronor.
1 av 8: En amerikan upptäckte Fabergéägget på en loppis. Det värderades senare till 209 miljoner kronor.
Ägget innehåller en klocka och gavs som påskpresent till tsarinnan 1887.<br><p><br></p>
2 av 8: Ägget innehåller en klocka och gavs som påskpresent till tsarinnan 1887.<br><p><br></p>
Ägget sågs senast på en utställning i St Petersburg 1902, och sista anteckningen om det är daterad 1922.
3 av 8: Ägget sågs senast på en utställning i St Petersburg 1902, och sista anteckningen om det är daterad 1922.
Här syns ägget på sin hylla i tsarinnan Maria Fjodorovnas kammare.
4 av 8: Här syns ägget på sin hylla i tsarinnan Maria Fjodorovnas kammare. Foto: Terebenin V
The Memory of Azov Egg, 1902.
5 av 8: The Memory of Azov Egg, 1902.
Moskva-Kreml-ägget, 1906.
6 av 8: Moskva-Kreml-ägget, 1906.
Transsibiriska järnvägen, 1900.
7 av 8: Transsibiriska järnvägen, 1900.
The Romanov Tercentenary Egg, 1910, med 18 porträtt av Romanov-tsarer.
8 av 8: The Romanov Tercentenary Egg, 1910, med 18 porträtt av Romanov-tsarer.

Loppisfyndet var skatt – försvunnet tsar-ägg&nbsp; <br />

En amerikansk man, som vill förbli anonym, köpte ett gyllene ägg på en antikloppis för den inte helt lilla summan 82 000 kronor. Föga anade han att det skulle visa sig vara den bästa affär han någonsin gjort.

– Det var som att vara Indiana Jones och hitta den försvunna arken, säger den lycklige experten som fick intyga fyndets äkthet.

När mannen, från amerikanska mellanvästern, såg det gyllene ägget på en antikloppis såg han en fin affär framför sig, men tänkte bara på guld- och ädelstensvärdet.

Han anade inte hur stor vinst han faktiskt skulle göra.

Efteratt ha misslyckats med att sälja ägget, eftersom de presumtiva köparna tyckte att det var för dyrt, bestämde han sig för att göra lite efterforskningar om ägget.

"Som Indiana Jones"

Kieran McCarthy, experten som kunde intyga fyndets äkthet, jämförde ögonblicket med "när Indiana Jones hittade den försvunna arken".

– Jag kunde aldrig drömma om att något av den här kalibern skulle bara komma in genom dörren, fortsatte McCarthy, som är direktör på antikvitetsfirman Wartski och Fabergéspecialist.

Åtta ägg var borta

Det ornamenterade ägget är det tredje i raden av 57 utsökta ägg som Carl Fabergé gjorde för den ryska tsarfamiljen. Efter den ryska revolutionen 1917 spreds de dyrbara äggen i världen. 21 stycken finns utställda på Kremls museum, och åtta av dem har hittills trotts förlorade för världen. Men nu är alltså ett av dem återfunnet – och förhoppningsfulla skattletare lär titta extra noga på allt äggformat på loppisar ett tag framöver.

Fabergéägg

Ett fabergéägg är ett av de 57 juvelklädda påskägg som Peter Carl Fabergé gjorde på beställning åt den ryske tsaren mellan 1885 och 1917. Äggen anses vara bland det absolut finaste arbetena inom juvelerarkonsten.

Fabergé och hans guldsmeder gjorde det första ägget till påsk 1885 på beställning av tsar Alexander III av Ryssland som en påskpresent åt tsarens danska hustru Maria Fjodorovna. På utsidan var det ett enkelt emaljerat vitt ägg, men när man öppnade det avslöjades en gyllene gula. Inuti gulan fanns det en förgylld höna och inuti den fanns en liten krona.

Tsarinnan blev så förtjust i ägget att Alexander utsåg Fabergé till kunglig hovleverantör och han fick till uppgift att till varje påsk förse tsarinnan med ett nytt ägg, som alltid skulle vara unikt och innehålla en överraskning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande