Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 mar 2010 14:00

Uppdaterad 23 mar 2010 14:03

Ljust & luftigt med asiatiska influenser

ljust. Bostaden består av tre sammanlänkade huskroppar. Hjärtat är ett stort vardagsrum som ligger i öppet samband med kök och matplats. En braskamin från Contura var ett av husens måsten som även labradoren Felize uppskattar. Soffa och fotpall från Asko. Soffbord från Denny's home, sisalmatta från Ikea och golvlampan från Watt & Veke. Fårpläd på fotpallen från Gotland och den dekorativa gröna pläden från Anna O alternerar Jenny-Ann som överkast i sovrummet. Kuddhav från Indiska och Anna O, ullfilt från Oddbirds och träpall från Zimbabwe. Hörnlampa är från Indori.

ljust. Bostaden består av tre sammanlänkade huskroppar. Hjärtat är ett stort vardagsrum som ligger i öppet samband med kök och matplats. En braskamin från Contura var ett av husens måsten som även labradoren Felize uppskattar. Soffa och fotpall från Asko. Soffbord från Denny's home, sisalmatta från Ikea och golvlampan från Watt & Veke. Fårpläd på fotpallen från Gotland och den dekorativa gröna pläden från Anna O alternerar Jenny-Ann som överkast i sovrummet. Kuddhav från Indiska och Anna O, ullfilt från Oddbirds och träpall från Zimbabwe. Hörnlampa är från Indori.

Från gatan ser Kalles och Jenny-Anns nybyggda hus ut som en diskret, svart rektangel, men på baksidan öppnar väldiga glaspartier upp sig mot trädgården och naturen.

Planerar att bygga ut Namn: Jenny-Ann och Kalle. Familj: Tvillingarna Julian och Linn, 2. Bor: I ett arkitektritat, svart Götenehus på 166 kvadratmeter, ritat av Fredrik Martin. Gör: Jenny-Ann har doktorerat inom fusionsplasmafysik och arbetar i dag på ett medicinteknikföretag. Kalle är läkare och forskare inom immunologi. På gång: Att bygga på huset så det blir ett "riktigt" 1-planshus. I dagsläget har det bara ett loft över ena husvingen.

Kalle och Jenny-Ann
bodde under många år i en liten lägenhet  i Solna, som var bra för deras ekonomi under studietiden och bekväm med närheten in till Stockholms innerstad. Men med tiden började de båda längta efter större yta och en grön plätt att odla på.

Jenny-Ann som tillbringat större delen av sin uppväxt i Asien och Afrika hade gjort det mesta av balkongens blomsterlådor, men längtade efter att få sticka händerna i myllan och återskapa grönskan från sin barndoms tropiska miljöer i Nigeria, Zimbabwe och Filippinerna. Särskilt efter en vistelse i Japan 1999 stärktes Jenny-Anns passion för växter och asiatiska trädgårdar, och vid hemkomsten var hon redo för ett större projekt.
– De japanska trägårdarna är så vackra i sin enkelhet och lågmälda färgprakt, där växtlighet blandas med sten, sand, grus och vatten. Det lugnet ville jag även ha i mitt blickfång hemma, säger Jenny-Ann.
Kalle och Jenny-Ann tittade på många hus och tomter, men inget kändes riktigt rätt, förrän Kalle av en händelse såg att sju parhus skulle uppföras på en gammal villatomt i Spånga utanför Stockholm.
– Jag trodde först att något var fel när jag såg annonsen, eftersom
priset var så lågt, säger Kalle.

Men allt stämde och 2002 blev de ägare till ett 107 kvadratmeter stort parhus. Fasaden kunde de inte påverka men däremot insidan.
– Men vi snålade lite för mycket på tillvalen. Det ångrade vi
i efterhand, säger Kalle.
Huset var trevligt, men tomten alldeles för liten. Inom kort var den färdigplanterad efter Jenny-Anns kreativa framfart.
– Dessutom köpte vi hund i samma veva, Felize, som knappt fick rum bland all grönska på baksidan, säger Jenny-Ann.

Husköpet och tomten
gav blodad tand och redan efter något år började de titta efter något nytt. Kalle och Jenny-Ann gillar att sporta, sommar som vinter, och sökte efter en naturtomt med skogen och vattnet nära inpå. De ville bo norr om Stockholm och tittade på flera äldre hus med uppvuxna tomter.
– Då har man något att utgå från och slipper odla allt från scratch, säger Jenny-Ann.
Så annonserade Myresjöhus ut två objekt vid Edsviken i Sollentuna. Fastigheterna blev snabbt sålda men Kalle och Jenny-Ann förälskade sig i området.
– Det var här vi skulle bo, så var det bara, säger Kalle, som berättar att de till och med sålde sitt parhus innan köpet av tomten de nu bor på hade gått igenom.

Tomten blev deras och när Kalle och Jenny-Ann kollat runt bland flera husleverantörer föll de för Götenehus, som de tyckte var mest flexibla. Arkitekten Fredrik Martin visade dem först ett tvåvåningshus, som i slutändan blev något helt annat, en bostad
i en-plan med en spektakulär takhöjd på sju meter i vardagsrummet.
– Samtidigt som vi ville ha mycket ljus och rymd, ville vi också ha ett hem med tydliga rumsindelningar mellan de sociala ytorna och de mer privata, säger Jenny-Ann.

Bostaden består i dag a
v tre sammanlänkade huskroppar. Hjärtat är ett stort vardagsrum, öppet mot kök och matplats. I anslutning ligger två sovrumsflyglar, som kan stängas med skjutdörrar som genomgående ersätter vanliga dörrar i hemmet.
– Tack vare husets praktiska planlösning kan gäster bo över utan att vi går på varandra, dessutom är öppenheten perfekt när man har småbarn. Det är lätt att ha uppsikt över vad de har för sig, säger Jenny-Ann.
I ena vingen finns Kalle och Jenny-Anns sovrum och ett stort badrum med anslutande bastu. I den andra vingen finns ett barnrum, ett gästrum och en mindre toalett med dusch. En asiatiskinfluerad, smal trappa leder upp till ett
rymligt loft på 16 kvadratmeter där numera arbetsrum och tv:n samsas.

– Nu vill vi även göra ett halvplan
över vårt sovrum, liksom bygga in den öppna matsalsdelen. Ljus och rymd är härligt, men efter ett tag kan man sakna lite avskildhet. Det blir mer ombonat så, säger Jenny Ann.
På sikt kommer de flytta upp sitt sovrum en trappa upp, med fönsterkupoler ut mot gatan. Intill byggs
ett litet arbetsrum och en liten
toalett, och ut mot baksidan blir en liten balkong vars golv blir ett skyddande tak över uteplatsen.
Kalle och Jenny-Ann har gett sitt hem en ljus och lugn bas. Endast ett fåtal fondväggar i varma jordfärger skapar avbrott i rummen.
I stället har möbler och minnen från åren i Asien och Afrika har fått färga av sig och krydda inredningen och resultatet är en vacker, varm och personlig miljö som inbjuder till samvaro.

Köket är en avskalad
vit Vedum-historia med rostfria vitvaror från Husqvarna och en dominerande köksö i fokus. Det röda stänkskyddet i glas bakom spisen ger inspiration till både miljön och maten.
– För mig var det viktigt att ha ett öppet kök där man blir del av gemenskapen även om man står och lagar mat, säger Jenny-Ann.
Härligast av allt i bostaden, tycker både Kalle och Jenny-Ann, är ljusinsläppet och pärlbandet av fönster ut mot naturen och Jenny-Anns nu snötäcka japanska trädgård som är lika vacker oberoende av årstid.
– Man blir harmonisk av att bo här, säger Jenny-Ann.

MISSA INTE ALLA BILDERNA FRÅN HEMMET I BILDSPECIALET I BLÅ RUTAN TILL HÖGER!

Relaterat