1 AV 5
Linda Cullberg Lampenius har ett hem som påminner om hennes musiksmak – klassiskt och antikt med inslag av pop och rock.
Foto: Patrik Österberg
2 AV 5
Linda inreder med varma färger. Röd sammetsstol köpt på auktion på nätet. Violinen är en italiensk Gaglino, byggd 1781 och köpt i London 1999.
Foto: Linda Cullberg Lampenius
3 AV 5
En klassisk stil lägger grunden hemma hos Linda. Byrå Stockholm, 7 050 kronor, Englesson.
4 AV 5
Varje morgon tänder Linda ljus. Ljuslykta från Ittala, 94 kronor, Royaldesign.se.
5 AV 5
Lindas inredningsstil påinner om hennes musikaliska karriär. Kuddfodral, 99 kronor, H&M home.

Linda Lampenius vill alltid ha bastu hemma

Linda Cullberg Lampenius är artisten vars hem hem påminner om hennes musiksmak, klassikt och antikt med inslag av pop och rock.

Möbler köper hon helst på auktion och ett stort badrum med bastu är ett måste.

Danielle Deasismont

Hur skulle du beskriva din stil?

– Min inredningsstil påminner om min musikaliska karriär och musiksmak. Mestadels klassiskt och antikt, men även modernt poppigt och rockigt. Allra helst skulle jag ha flera hem som jag kunde inreda i olika stilar. Jag gillar förändring och flyttar rätt så ofta på möbler och växter i hemmet. Jag älskar varma färger och rött är ett måste för mig.

 

Var köper du helst inredning?

– Allra helst köper jag min inredning på auktioner. Det finns ofantligt många möbler på nätet dagligen, som jag också gärna skulle köpa. Å andra sidan finns det minst lika många härligheter i butiker med modern design. Jag har sällan tid att åka runt till olika affärer, så det blir istället mycket sökande på internet.

 

Nytt eller begagnat?

– Jag älskar hem där man blandar antikt med modernt. Vi har mer modern konst än gammal och möblerna är en blandning av nytt och begagnat.

 

Vad är det bästa med ditt hem?

– Just nu är det läget, men när vi blir klara med renoveringen och ­utbyggnaden av huset, kommer jag antagligen att säga att det bästa är att allt i hemmet är precis så som vi önskat och planerat.

 

Vilka färger och material inreder du med?

– Vi målade precis flera av väggarna i olika grå färger. Jag testade närmare 20 nyanser på olika ställen i hemmet, innan vi bestämde oss. Tyvärr är jag inte nöjd med den gråa nyansen som målades på rätt så många väggar och som blev för kall i tonen, så antagligen kommer dessa väggar att få en varm beige-grå färg i vinter.

 

Unnar du dig någon lyx till hemmet?

– Lyckligtvis fanns det redan bastu i huset när vi flyttade in. Jag tycker att en 80-90 graders bastu är rena rama lyxen. Jag älskar stora badrum med golvvärme och badkar. Gym och en liten biosalong ska byggas i källaren.

 

Vilken möbel eller pryl kommer du aldrig att sälja?

– Eftersom jag bott i så många olika lägenheter och hus har jag aldrig ägt mina hem, utan hyrt i stället. Oftast har det varit möblerat. Nu är jag husägare för första gången i mitt liv. Min man ska snickra ihop ett matbord av gamla plankor från en bod på vår bondgård i Finland. Det bordet kommer jag aldrig att sälja. Annars är det bara min älskade violin från 1700-talet som kommer att finnas vid min sida tills jag dör.

Linda Cullberg Lampenius

Inreder med varma färger

Ålder: 44.

Bor: Ålsten, Bromma.

Familj: Gift med Martin ­Cullberg. Barnen Olivia och Cecilia.

Gör: Violinist, artist, författare.

Lindas tips för hemmet

  • Belysningen är a och o för mig. Jag vill gärna ha många små lampor.
  • Bor man i villa tycker jag att kamin eller kakelugn är ett måste.
  • Mjuka plädar får mig att vilja mysa i soffan.