1 AV 5
Li Pamp, antikexpert.
2 AV 5
MOBILBILDEN. Lis senaste fynd är en vägglampett i koppar.
3 AV 5
LIS FAVORITER. Li vill ha fler mattor hemma, Kelimmatta från en okänd designer som har drygt 100 år på nacken, 10 422 kronor, Deconet.
4 AV 5
LIS FAVORITER. Fåtöljen PK22 signerad danska designern Poul Kjaerholm är en favoritmöbel. 25 214 kronor, Deconet.
5 AV 5
LIS FAVORITER. Li dukar gärna med färgade glas. De här heter Mambo och finns att köpa begagnade eller nya i limiterad upplaga, 2 000 kronor för fyra, Reijmyre.
Foto: Per Svenssson

Li Pamp: "Jag gillar inte prydnadssaker"

Antikexperten Li Pamp har hemmet fyllt med auktionsföremål, arvegods och loppisfynd. Hon köper nästan aldrig något nytt och gillar skandinavisk 50-talsdesign lite extra mycket.

Danielle Deasismont

Letar med hjärtat

Namn: Li Pamp.

Familj: Gift, fyra söner.

Gör: Antikexpert och föreläsare, Programledare i SVT-programmet Antikmagasinet.

Bor: Villa i Saltsjöbaden.

Lis bästa fyndtips

1. Leta efter möbler och inredning på antikhandel, loppis och auktioner.

 

2. Vet man vem som gjort föremålet kan man ta reda på mer om saken.

 

3. Handla med hjärtat, man ska tycka om saken. Jag skulle aldrig köpa något i ett spekulativt syfte.

Vad har du för stil hemma?

- En blandad stil med framförallt bättre begagnat. Det finns inte mycket nytt hemma hos mig och tyngdpunkten ligger på skandinavisk design från 50- och 60-talet. Sedan har jag ett målat allmogeskåp från 1800-talet och samtida konst. Mina hem har verkligen växt fram. Sedan tycker jag om att mitt hem är praktiskt, jag har inte lustiga prydnadssaker hemma.

Vilket är ditt favoritrum?

- Köket. Jag gillar att laga mat och sitter gärna där och jobbar. Det viktigaste för mig är att jag har bra knivar, bra ljus och mycket yta så att vi kan vara flera och laga mat samtidigt.

När blev du intresserad av antikviteter?

- Jag har nog alltid varit intresserad av inredning och tyckte om att möblera om mitt rum redan som litet barn. Intresset för antikviteter kom när jag var 21 år och pluggade i Lund. Jag behövde ett extrajobb och fick det på Bukowskis, jag blev väldigt fascinerad av föremålen men också människorna som arbetade i branschen.

Hur tänker du själv när du köper nytt till hemmet?

- Jag köper framförallt på andrahandsmarknaden, både på auktion, loppis och i antikhandeln.Det ska vara saker jag tycker om och som jag tycker tillför något till mitt hem. Jag vill ha fler mattor hemma, det bonar om och värmer upp. Ibland måste funktionen få styra, vi har Sjuan-stolar hemma som jag tycker är vackra men min man tycker inte att de är särskilt sköna. Så nu har vi ett dilemma kring vad vi ska ha istället.

Vilket är ditt bästa fynd?

- Det bästa fyndet är när jag hittar någonting som jag har letat efter och saknat. Som mina två vägglampetter från 50-talet i koppar. Jag köpte en för ett par år sedan och hittade en till nu nyligen. Även om jag fick betala mycket mer för den andra var det fortfarande ett fynd.

Som antikexpert, vad är det roligaste med ditt jobb?

- Människorna bakom föremålen och hur de förhåller sig till dem. Saker och prylar öppnar dörrarna till många mänskliga pysken.