EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Levande fjärilar - nu som inredning

Gula, röda, blå - nu flyger de över kuddar och tapeter. Men nya fjärilstrenden syns inte bara som mönster. Nu kan du pynta ditt hem med levande fjärilar.
- De är vackra och roliga att ha som husdjur, tycker Moa Dahlman, 13 år.

Andra har också läst

Nässelfjärilarna i familjen Dahlmans vardagsrum i Knutby, utanför Uppsala, klipper med vingarna och vänder ryggen mot ljuset i fönstret. Moa Dahlman har krypit in i den lilla nätkojan och låter en fjäril landa på handen.

- Jag tycker att de symboliserar lycka. De är så vackra att se på, säger hon.

Kom på posten

Mamma Åsa håller med. Familjen beställde fjärilslarver som kom i en låda på posten, tillsammans med en nätbur. Efter cirka en vecka blev larverna puppor och ytterligare en vecka senare skedde förvandlingen till fjäril.

"En rolig grej"

- Vi hörde talas om det här och tyckte det var en rolig grej. Jag hade en vän som fyllde 35 år nyss. Då gjorde jag en fin blombukett, satte dit en fjäril och lite nät runt om. Det blev väldigt uppskattat, säger Åsa Dahlman

För den som nöjer sig med fjärilar som mönster i inredningen, finns det mycket att välja på den här sommaren. Linda Palla, som driver inredningsbloggen livinglikelinda, menar att fjärilstrenden är en rekation på den strikta minimalismen som rått tidigare.

- Fjärilar är en del av en större trend att vi vill plocka in naturen i våra hem. Det har blivit mer okej att pynta igen, kanske inte med prydnadssaker, men med ett sirligt motiv på tapeten.