Lev miljövänligt och spara pengar – 11 tips!
Spara pengar genom att leva miljövänligt. Ja, små förändringar i vardagen kan ge stora förändringar för både plånboken och miljön.
– Det är en myt att det skulle vara dyrt att vara miljömedveten, säger Lisa Månsson, som driver bloggen Lisas miljöblogg.
Lisa Månsson beskriver sin familj som en helt vanlig familj. Det är därför hon tycker att alla kan ta till sig hennes miljötips.
– Min utgångspunkt är "kan jag, så kan du" säger hon.
LÄS OCKSÅ: 10 saker du kan sluta slösa pengar på
Handlar ekologiskt
I hennes familj har de ändrat många saker i vardagen, men det har tagit ganska lång tid. Numera handlar de ekologiskt, miljömärkta skönhetsprodukter, äter kött max två gånger i veckan, städar utan starka rengöringsmedel, har en snål dieselbil – men kör aldrig till jobbet. Dessutom flyger de så lite som möjligt och försöker använda kläder med mer miljövänligt material.
Men det finns andra, ännu enklare saker, du själv kan göra. Kolla här!
LÄS OCKSÅ: Så odlar du ekologiskt – alla tisp du behöver
1. Odla själv – eller palla!
Balkong, pallkragar eller ett riktigt trädgårdsland. Vinbärsbuskar, äppelträd... Har du inte möjlighet att odla själv kan du faktiskt palla. Men inte utan att fråga, förstås. Många har ett överflöd av frukt just nu och behöver hjälp att ta rätt på den. På pallafrukt.se kan du se var det är okej att åka och palla.
LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen när du ska odla i pallkrage
2. Gör egna bomullspads
Vid odling av bomull går det åt mängder av vatten i delar av världen där vatten är en bristvara. Dessutom ger det upphov till utsläpp av kemikalier. I stället för att använda bomull som du sedan slänger bort kan du göra egna. Sy små pads av frottéhandduk, som du sedan tvättar och återanvänder.
LÄS OCKSÅ: 7 oväntade saker du kan göra med bomull
3. Snåla med krämen
När ansiktskrämen eller tandkrämen börjar ta slut – klipp av flaskan. Då kommer du åt det sista innehållet och inser förmodligen att det var ganska mycket kvar som du annars bara hade kastat bort.
4. Kompostera mera
Om du har egen trädgård men ingen kommunal insamling av hushållsavfall kan du ha en egen varmkompost. En sådan har Lisa haft i flera år, utan problem med lukt eller skadedjur. Du behöver inte köpa någon planteringsjord. Du kan också skaffa en kompostkvarn som maler ner grenar, så sparar du in på köp av strömassa och slipper åka till återvinningscentralen med ris och grenar.
5. Återanvänd och återvinn
Bästa budgettipset är att köpa begagnat. Du kan hitta superfina kläder, väskor och skor på second hand-butiker. Men du kan också återanvända och återvinna saker på olika sätt. Visste du att du till exempel kan måla skorna för att kunna använda dem några år till? Här har Lisa roliga återvinningsexempel.
LÄS OCKSÅ: Så ger du dina prylar ett längre liv
6. Se upp för prylfällan
Varje pryl du köper kostar pengar. Men det kostar också tid. Fundera på vad du verkligen behöver. Prylar kan göra oss stressade och det är kanske inte märkligt att många inredningsreportage handlar om förvaring...
7. Investera i mikrotrasor
Rengöringsmedel som du sprayar och torkar av och där ytan plötsligt är skinande ren är förmodligen dyra och elaka mot miljön. Med moderna miktrotrasor behövs inget medel (men du behöver gnugga). Citronsyra, ättika, såpa och diskmedel är allt du behöver för att städa miljövänligt. Här kan du läsa om hur du fixar dina egna städprodukter. Och här finns tips på saker du har i ditt skafferi – som funkar utmärkt för städningen!
8. Olivolja i stället för kroppslotion
Dyra krämer och lotion innehåller ofta olivolja, något som brukar vara ett argument för försäljning. Köp i stället en plastflaska, fyll den med lite olivolja (eller annan matolja), och använd den i stället för lotion. Men undvik ansiktet, det blir för kladdigt.
LÄS OCKSÅ: 8 smarta husmorsknep med olivolja
9. Ta hand om håret
Schampot vi köper i handeln eller hos frisören innehåller bland annat sulfater som är ett starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten. Sluta därför med vanligt schampo och prova något annat alternativ, till exempel ekologiskt schampo eller balsammetoden. Både metoderna gör att håret mår bättre och behöver tvättas mer sällan, vilket sparar både på medel och varmvatten.
10. Din tid är värdefull
Vad vill du göra i din vardag och ditt liv? Många talar om downshifting – att jobba mindre och leva mer. Ett sätt kan vara att köpa tjänster som städning, matkasse och så vidare. Men framför allt att prioritera. Är det rimligt att ha både sommarstuga, hus, båt och att resa utomlands på semestern?
11. Få en lugnare fritid
Downshifting och prioritering för att du får tid till att göra andra saker. Du kanske har mer tid att laga mat från grunden, plocka svamp och bär, prata med barnen eller ringa farmor.
Tipsen kommer från Lisas miljöblogg.
LÄS OCKSÅ: Så gör du rengöringsmedlet själv