1 av 4: ORDNING OCH REDA. Över arbetsbänken finns gott om plats för material och verktyg.
2 av 4: En håltavla håller saxar, tejp och andra pysselsaker på plats.
3 av 4: En bra förvaringslösning är att samla spillbitar från scrapbooking eller fotografier i pappkartonger.
4 av 4

Läsarhemmet: Här får alla plats att pyssla!

Familjen i Saxnäs hade ett pysselrum högt upp på önskelistan.

– Det tog lite tid, men nu får både familj och några vänner plats i rummet där vi kan spela, surfa, pyssla eller sy, säger Camilla.

"Här i Lapplands södra fjälltrakter kan det bli riktigt kallt långa perioder. När det också är mörkt större delen av dygnet behöver vi sysselsätta oss inomhus. Därför stod det högt upp på önskelistan för familjen att få ett arbets- och pysselrum när vi flyttade in i huset.

Niklas, vars pappa är snickare, byggde en lång arbetsbänk längs två av väggarna i rummet och resten fylldes med hyllor och vägghängda skåp för att få upp alla bra-att-ha-saker från golvet och arbetsytan.

Viktigt med ljus

Belysning är viktigt då man arbetar och pysslar. Under de vägghängda ­skåpen ­fixade vi samma sorts lampor som ­oftast sitter över bänkar i kök och de ­lyser upp arbetsytan ordentligt. De har även ­eluttag vilket är praktiskt att ha högt upp då man ska använda en värmepistol eller lim­pistol.

Över bänken monterades den billigaste gardinstången från Ikea som hängare för S-krokar som håller reda på ­sytillbehör och små projekt som ska sys klart bland annat. En håltavla sattes också upp på väggen för att verktyg ska vara lätta att nå. En stor bit plåt inhandlades hos en ­lokal plåtslagare som klippte till en bit ­efter våra mått och den fästes med skruvar på väggen som en stor magnettavla. Där hamnar alla teckningar för att beundras.

I trådkorgarna från House doctor ryms mönster, tygbitar och trådrullar. En annan bra förvaringslösning är att samla spillbitar från scrapbooking eller fotografier i pappkartonger. Det blir enklare att städa för barnen också."

Pysselrummet är husets hjärta

Här bor: Camilla, Niklas och barnen Tea, 8, och Max, 9.

Huset: Saxnäs/Marsfjäll i södra Lappland.

Det bästa med huset: Läget, inne i en by med naturen­ runt husknuten och vårt pysselrum givetvis.

Blogg: camilla­floweret.blogspot.com.

Vill du vara med i LEVA & BO?

Är du stolt över ditt hem och vill dela med dig? Ta några bilder och mejla till oss: leva&bo@expressen.se. Publicerade bidrag belönas med en shoppingväska.

Aktuellt just nu