1 av 4: Visste du att du enkelt kan lära dig tyda molnen så du vet vad för väder det kommer att bli? Foto: Fotolia
2 av 4: Tänk vad härligt att ha koll på vädret upp till en dag innan – på egen hand! Foto: Fotolia
3 av 4: Alla moln går att läsa av så man vet hur vädret kommer att bli. Foto: Fotolia
4 av 4: Aldrig mer obehagliga överraskningar med vädret! Foto: Fotolia

Lär dig tyda molnen – 10 hemliga tecken

Nu kan du bli din egen metereolog. Lära dig läsa molnen.

Då kan du avgöra vädret ända upp till ett dygn i förväg.

Här är de 10 vanligaste molnen – bästa väderplaneraren!

1. Cumulus humilis

Foto: Fotolia

Det här är vad man skulle kalla typiska moln en vacker sommarmorgon. De ser ut som bomullstussar och kallas för stackmoln, eller vackert väder-moln. Och så länge de inte fortsätter växa kommer det att stämma, då fortsätter nämligen vädret vara fint hela dagen. Sedan när kvällen kommer löser molnen upp sig.

 

LÄS OCKSÅ: Experten: Så blir mördarsnigelåret 2017 

2. Cumulus mediocris

Foto: Fotolia

Om luften kring molnen är tillräckligt fuktig och kallare än molnen kan stackmolnen fortsätta växa under dagen. Vad som händer då är att undersidan blir platt och mörk av den kondenserade vattenångan, samtidigt som ovansidan blir blomkålsaktig. Hos meteorologerna kallas detta fenomen för ”växlande molnighet” och brukar inte ge regn.

3. Cumulus congestus

Foto: Fotolia

Om det är varmt vid marken samtidigt som det är mycket kallt och fuktigt på högre höjd kan stackmolnen torna upp sig på himlen, och då kan man förvänta sig regn inom en kvart.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker som förstör din sömn – så enkelt fixar du det 

4. Cumulonimbus

Foto: Fotolia

Skulle stackmolnen stiga högre upp med kallare luft kommer molnen att breda ut sig till en städliknande form. Därefter fryser molnets vattendroppar till iskristaller. Står man då rakt under molnet ser det blåsvart och hotfullt ut. Uppstår detta är det bara att vänta in kraftiga regnskurar, hårda och kalla vindbyar och ibland också hagel. I visa fall kan även åska och blixtar uppstå. Under kvällen kommer stackmolnen att upplösas och avdunsta.

5. Cirrus uncinus

Foto: Fotolia

Här är ett lågtryck på väg. Det ser man på grund av de tunna trådarna av fjädermoln som har krokar i ändarna samtidigt som de tätnar mot horisonten. De går även under namnet skidspetsmoln. Skulle det vara så att de fortsätter dra upp på himlen kommer troligtvis regnet inom ett dygn.

6. Cirrostratus

Foto: Fotolia

Ser man att fjädermolnen följs av slöjmoln, som börjar täcka himlen, då kommer förmodligen regnet inom ett halvt dygn redan. Syns solen genom molnen kan iskristaller bilda en ring, en så kallad halo.

 

LÄS OCKSÅ: Mördarsnigelfällan du gör helt själv – enkelt och gratis 

7. Altostratus

Foto: Fotolia

När slöjmolnen tätnar till lägre liggande skiktmoln och solen knappt syns igenom, då är fronten nära och man vet att regnet kommer inom om en eller ett par timmar.

8. Nimbostratus

Foto: Fotolia

Här har skiktmolnen tätnat till flera kilometer tjocka regnmoln. Nu kan det regna i flera timmar, upp till en hel dag.

9. Altocumulus floccus

Foto: Fotolia

Det här är en typ av böljemoln som visar att det är instabilt i atmosfären samt att kraftiga omvälvningar kan vara på gång. Det skulle exempelvis kunna vara en åskfront med mörka moln och oväder.

 

LÄS OCKSÅ: Leo, 8, byggde sin egen Fidget Spinner – hjälper mot adhd 

10. Altocumulus lenticularis

Foto: Fotolia

Det här är en annan typ av böljemoln som bildas i lä av bergskedjor, till exempel i fjällen. De här linsformade molnen skapas i en stabil atmosfär vilket betyder att det inte blir några dramatiska väderförändringar.

Källa: Land.se