Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 apr 2008 11:50

Uppdaterad 11 apr 2008 12:09

Lär dig hitta antikfynden

Antikexpert. Peder Lamm råder de som är på jakt efter auktionsfynd att utgå från vad de själva tycker är snyggt. Personligen har han en förkärlek till det "krulliga och extrema".

Antikexpert. Peder Lamm råder de som är på jakt efter auktionsfynd att utgå från vad de själva tycker är snyggt. Personligen har han en förkärlek till det "krulliga och extrema".

Foto: MARTINA HUBER

Antikexperten och tv-profilen Peder Lamm bor i ett hem fullt av klenoder.
Här visar han upp sina personliga prylar - och tipsar om hur du själv fyndar bäst.
Peder Lamm är antikvitetsexperten som blivit känd genom tv-program som ”Otroligt Antikt”, ”Första, andra, tredje” och det nu aktuella ”Kockduellen”.

Antikt blandat med modernt

Han bor i en 160 kvadratmeter stor 4,5:a på Östermalm. Huset är från 1887, det är högt i tak och varje rum är utsmyckat med stuckatur och takrosetter.
Antikt blandas med modernt. Som vardagsrumsbordet i barock från 1600-talet som flankeras av plaststolar av den franska designern Philippe Starck.
– Jag gillar att blanda olika stilar, men har en förkärlek för krulligt och extremt. Och gärna äldre slitna saker med levnadshistoria, säger Peder.
Inredningen går i asiatisk och orientalisk stil – tibetanska handmålade sidentyg-ikoner från buddistiska tempel och sirligt utformade stenföremål av exempelvis en hinduistisk gud.
– Jag är helt gudlös, men vill ha saker med andlighet. Jag samlade på vapen tidigare, men ärligt talat tyckte jag att funktionen bakom föremålen, att ha ihjäl folk, var lite tråkig.

Föremål från 500 f.kr.

I hallen hänger ett stort, 150 år gammalt, handmålat tygstycke. Det är ett manchuriskt släktträd.
– Framför det hade man ett offerbord där man ställde fram cigaretter eller vin till de döda.
Peder plockar fram ett riktigt gammalt föremål, ett cypriotiskt oljekärl i järnoxidmålat mönster.
– Det är från grekiska antiken, för 2 500 år sedan, och har troligen hittats bland offergåvor i en gravkammare. Jag betalade 4 000 för det på Auktionsverket.

Kan fynda för några hundra

Enligt Peder har de flesta råd att handla antikviteter.
– Det är en villfarelse att tro att man måste vara greve eller grevinna för det. Du kan få mycket för bara några hundralappar.
Och är man ute efter kvalitetsmöbler som håller rekommenderar Peder antikt från 1800-talet.
– De är krulligt vackra och går aldrig ur tiden. Går de sönder kan de oftast lagas av en tapetserare, till skillnad mot en ny italiensk designsoffa för 50 000 – den är omodern efter tio år, innehåller ofta miljöfarliga material och har dålig karma.

Svårt skiljas från prylar

Peder varnar för att samla på sig för mycket prylar som det sedan är svårt att skiljas från.
– Vi har svårt för att slänga saker, eftersom de representerar minnen. När vi slänger bort dem påminner det oss om att vi blir äldre. Därför klamrar vi oss fast vid gamla grejer som en drunknande vid vrakgods, det är bättre att släppa taget och ge sig ut i det stora blå. Drunknar gör vi till slut ändå.

Relaterat